Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Slotoffensief IS tegen Koerdische stad Kobani is begonnen

4 okt
2014
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Vrees voor bloedbad neemt toe

in: Algemeen Dagblad

Met moderne Amerikaanse Abrams tanks, machinegeweren, mortieren en andere artillerie hebben IS-strijders gisteren het slotoffensief ingezet tegen de Koerdische stad Kobani in het noorden van Syrië. Ze staken de stadsgrens over en naderden de buitenwijken tot op een kilometer. In videobeelden laten IS strijders kogelhulzen in een verlaten verdedigingspost zien. Wiskey, wodka en bierflessen gooien ze kapot terwijl ze schelden op Obama en de ‘ongelovige honden’ die hen proberen tegen te houden van hun heilige missie.

De stad aan de Turkse grens, waar tot deze zomer bijna 400.000 mensen woonden, wordt al weken van drie kanten omsingeld door IS. Het slow motion offensief begon twee weken geleden nadat IS 350 dorpen en stadjes rondom de stad had veroverd. Dat leidde tot een massale stroom vluchtelingen naar Turkije. Ook gisteren sloegen nog eens duizenden burgers in paniek op de vlucht.

In de stad lijkt het moreel van de Koerdische YPG guerrillastrijders hoog, hoewel ze slechts over lichte Kalashnikov wapens en veel te weinig antitank geschut beschikken. Overal zijn ze bezig versterkingen aan te brengen voor de verwachte bloedige strijd in de stad die is afgesneden van elektriciteit.

Ongelijke strijd
Een commandant benadrukte dat het tot nu om een ongelijke strijd is gegaan tegen de talrijke en veel beter uitgeruste jihadisten van de Islamitische Staat. De sporadische luchtaanvallen van Amerikaanse en Arabische bommenwerpers hebben de opmars niet tot staan kunnen brengen. “Buiten Kobani hebben zij de overhand dankzij hun zware wapens. In de stad wordt het man tegen man. We wachten hen op”, zei hij. Vol goede moed verklaarde hij: “Het einde van IS zal hier in Kobani beginnen”. Een van de strijders zei dat de wens van IS om in Kobani dit weekeinde het islamitische Slachtfeest te vieren een illusie is. “Ze moeten zich realiseren dat dit hun graf wordt”.

IS heeft niets aan de op het Iraakse leger veroverde tanks in de stad, waar de ervaren en beweeglijke YPG militanten in het voordeel zijn met hun jarenlange ervaring in guerrilla tactieken. Zij hebben steun gekregen van meer dan duizend Koerdische strijders uit Turkije. De linkse Koerdische militanten van de Syrische YPG zijn gelieerd aan de Arbeiderspartij van Koerdistan PKK.

Verhinderen

Premier Davutoglu van Turkije benadrukte gisteren dat hij niet wil dat Kobani in de handen van IS valt en dat Ankara ‘er alles aan zal doen om dat te verhinderen’. Welke hulp hij in gedachten heeft, blijft een raadsel. In ieder geval geen militaire hulp. Minister van Defensie Ismet Yilmaz maakte duidelijk dat het mandaat voor grensoverschrijdende militaire acties dat de regering van het parlement kreeg niet betekent dat Turkije snel naar de wapens zal grijpen en zich zal mengen in de de burgeroorlog in Syrië. Ankara vreest dat aanvallen tegen IS zowel het Assad-regime als de Koerdische bondgenoten van de PKK zal versterken. De val van het Assad-regime is de belangrijkste prioriteit voor Turkije.

Abdullah Öcalan, de leider van de PKK, die in Turkije een levenslange gevangenisstraf uitzit, waarschuwde dat hij het vredesoverleg met Turkije zal afbreken als Ankara toestaat dat Kobani ten onder gaat in een IS bloedbad.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch