Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Funda kan niet lopen maar fietst van Amsterdam naar Istanboel

23 aug
2014
Door: Marc Guillet
Er zijn 2 reacties

Foto’s:  René Miedema

“Er is leven na een dwarslaesie”

Het leven van cabaretière en actrice Funda Müjde kwam in 2007 met een klap tot stilstand. Bij een auto-ongeluk in Istanboel brak ze haar rug, ribben en een been. Nu fietst ze van Amsterdam naar Istanboel, een monstertocht van dik 3600 km, ‘om te bewijzen dat er leven is na een dwarslaesie’.

Door Marc Guillet

in: Algemeen Dagblad

“Ik dacht dat ik er bijna was. Dat het in Turkije vlakker en dus makkelijker zou zijn, maar dat valt vies tegen. Het is hier heuvel op heuvel af”, zegt actrice Funda Müjde lachend nadat ze door haar man Ron uit haar driewieler is geholpen. “Ja, de laatste loodjes zijn best zwaar, maar ik zit boordevol energie en ik geniet nu van elke kilometer”.

20140721_015Met nog een paar dagetappes te gaan zal ze haar fietsmaraton, die op 8 mei in het Olympisch Stadion in Amsterdam begon, in het weekend beëindigen op het Taksimplein in Istanboel.

“Vandaag had ik op de kop van mijn linkerschouder pijn. Ik was bang voor een blessure, maar ik voel nu bijna niets meer, alleen maar vermoeidheid”.

Als 7-jarig meisje vertrok Funda met haar ouders naar Nederland. Als actrice speelde ze in series als Vrouwenvleugel, Medisch Centrum West, en Zeg ‘ns Aaa. In 2007 stort haar wereld in. In Istanbul wordt ze aangereden. Sindsdien zit ze met een incomplete dwarslaesie aan een rolstoel gekluisterd. Haar grootste frustratie is dat ze levenslang gevangen zit in de afhankelijkheid van anderen.

Stilzitten is geen optie

“Ik voel alles, maar kan niet zelf opstaan. Ik kan mijn kont niet optillen. Niet meer rennen, springen, dansen en bewegen zoals voor het ongeluk. Dat mis ik.” Stilzitten is geen optie. Daar is ze veel te energiek voor. Haar Turkse achternaam Müjde betekent ‘Goed Nieuws’ en dat straalt ze ook uit. Ze barst van positieve energie. Haar enthousiasme en inspirerende levenshouding werken aanstekelijk.

Zij is optimist in hart en nieren. Daarom durfde ze aan deze monstertocht te beginnen. Ondanks alle obstakels. “Ik wilde 50 jaar nadat de eerste Turkse gastarbeiders naar Nederland kwamen de weg teruggaan, naar mijn vaderland”. Naast de symboliek is de sportieve prestatie, de overwinning op zichzelf, minstens zo belangrijk. De in Nederland ontwikkelde Berkelbike helpt daarbij.

De design driewieler is een kruising tussen een handbike en ligfiets. Tijdens het handbiken met de armen gaan de voeten automatisch in een fietsbeweging rond. De fiets heeft een hulpmotor voor trapondersteuning bij stevige tegenwind, een steile brug of een helling.

20140626_116 “Dat was kicken. Het heeft me veel zelfvertrouwen gegeven”.

“Onderweg, in het Oostenrijkse Kaunertal, heb ik meegedaan met de ‘handbike battle’, een klim van 20 km zonder accu ondersteuning”, zegt Funda trots. “Dat was kicken. Het heeft me veel zelfvertrouwen gegeven”.

Europa is roelstoelonvriendelijk

In Kroatië had ze een van haar zwaarste dagen. “Een slecht wegdek, 40 km lang. Bobbels en kuilen. Stoep op en stoep af. Ik kreeg rugpijn en pijn aan mijn stuitje van het geschok”. Het was ook een van de vele voorbeelden hoe rolstoelonvriendelijk Europa is. “Niet te geloven, zelfs in Duitsland!”

Als begeleiders kan ze rekenen op haar man Ron in een camper en haar zwager René op de motor. Funda heeft het over ‘de drie musketiers’. Dat klinkt romantischer dan het is. “De spanningen in het team waren het moeilijkste van de reis”, zegt ze openhartig. “Ik miste het gezelschap van een vrouw die gezelligheid brengt en van opruimen houdt. Vaak was het vies in de camper. We zijn aan het kamperen, zei mijn man als ik me ergerde. Ik voelde me ook te weinig ondersteund in het sportieve element van mijn fietstocht. Mijn mannen zijn lief en solidair, maar niet sportief”.

“Jij bent mijn engel van de dag”

Overal werden ze gastvrij ontvangen. “We mochten gratis bij allelei mensen eten, drinken en overnachten. In Servië werd ik 300 km lang geëscorteerd door steeds weer andere amateur wielrenners. Fantastisch! Soms, als ik mijn mannen kwijt was en heel erg moest plassen, vroeg ik een wildvreemde mij naar het toilet te helpen. Tegen een vrouw zei ik als dank ‘Claudia, jij bent mijn engel van de dag’. Van ontroering begon ze te huilen”.

2 Comments

  1. joke van unen schreef:

    Hi Marc,
    Een bijzonder verhaal! Dank.
    Lieve groet van Joke

  2. Marc Guillet schreef:

    Leuk dat je het gelezen hebt Joke en dank voor je reactie. Funda is een kanjer. Vanmiddag gaan we haar verwelkomen op het Taksimplein.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch