Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan wordt president naar voorbeeld van Poetin

13 aug
2014
Door: Marc Guillet
Er zijn 3 reacties

in: Het Financieele Dagblad, Opiniepagina

Stabiliteit en groeiende welvaart onder leiding van sterke man Erdogan is belangrijker dan de opbouw van een liberale democratie. Dat moet de conclusie zijn na de stembusoverwinning van de controversiële premier die eind deze maand wordt beëdigd als de twaalfde president van Turkije. Een president met veel meer bevoegdheden als het aan hem ligt. Want met 52 procent van de stemmen heeft hij het mandaat van de kiezers gekregen om zijn programma voor een ‘Nieuw Turkije’ uit te voeren.

Dat betekent dat zij instemmen met zijn ambitie om Turkije met een nieuwe grondwet te veranderen van een parlementair in een presidentieel systeem. Niet zoals in de Verenigde Staten met sterke ‘checks and balances’, die machtsmisbruik door het staatshoofd moeten tegengaan, maar meer zoals Poetin dat doet in Rusland.

Erdogan zal dus ook de komende vijf jaar en mogelijk zelfs tien jaar aan de macht blijven. Daarmee haalt hij de eerste president en revolutionaire leider Mustafa Kemal Atatürk in als de langstzittende politicus. Wie had dat elf jaar geleden gedacht?

De meest charismatische en talentvolle politicus van zijn generatie is echter niet meer de beloftevolle ‘conservatieve democraat’ die zijn land met een stille revolutie verder democratiseert en zo tot een bron van inspiratie maakt voor de Arabische wereld.

De Europese Unie en de Verenigde Staten prezen Turkije in zijn beginjaren als een stralend voorbeeld van een moslim land waar islam en democratie succesvol samengingen. President Obama eerde Turkije niet voor niets met een bezoek tijdens zijn eerste buitenlandse trip in april 2009. Obama hield een toespraak in het Turkse parlement waarin hij lovend sprak over Turkije’s ‘sterke en seculiere democratie’.

Die tijd ligt ver achter ons. Erdogan ontpopt zich steeds meer als een intolerante alleenheerser die geen tegenspraak duldt. Wat de oppositie machtsmisbruik en arrogantie van de macht noemt, is voor de aanhang van Erdogan daadkrachtig beleid om van Turkije een regionale grootmacht te maken en een van de tien grootste economieën van de wereld. De snelste manier om dat te doen is met een presidentieel systeem, vindt Erdogan. Justitie noch parlement hebben het recht om obstakels op te werpen op weg naar een sterk Turkije. Het intimideren van journalisten en uitgevers is onderdeel van de ‘nieuwe orde’.

Erdogan laat zich inspireren door de krachtige sultans uit de gouden eeuw van het Ottomaanse Rijk

In zijn toespraken herhaalt hij keer op keer dat hij de ‘volkswil’ vertegenwoordigt. En dat hij “blijft werken aan het versterken van een volwassen democratie”. In de praktijk scheldt hij degenen die zijn megalomane projecten of zijn optreden kritiseren uit voor ‘landverraders’ en ‘marionetten die komplotten smeden in dienst van de buitenlandse vijanden van Turkije’.

Medezeggenschap? Zoeken naar consensus en compromissen sluiten met de oppositie? Alleen slappelingen doen dat. Echte leiders gaan recht op hun doel af. Net als de krachtige sultans uit de gouden eeuw van het Ottomaanse Rijk door wie Erdogan zich laat inspireren. Tekenend was dat hij gisteravond na zijn overwinning eerst uit dank ging bidden in de Eyüp Sultan moskee in Istanbul. Dat is de moskee waar een nieuwe sultan, als onderdeel van de kroningsceremonie, het zwaard van de grondlegger van het Ottomaanse Rijk omgord kreeg. Het is de heiligste moskee van Turkije omdat de vaandeldrager van de profeet Mohammed er begraven werd toen hij sneuvelde bij de eerste Arabische belegering van Constantinopel in 670.

In zijn overwinningstoespraak gebruikte Erdogan verzoenende woorden. Hij riep iedereen op samen te werken voor de opbouw van een Nieuw Turkije. Dat zal niet eenvoudig zijn. De tegenstellingen zullen door zijn overwinning alleen maar toenemen. De oppositie ziet hem niet als een legitieme president wegens de corruptieschandalen, de vriendjespolitiek en het naar zijn hand zetten van justitie en andere controlerende instanties.

 

3 Comments

  1. hanneke schreef:

    yep en de volgende stap is de verhuizing van erdogan naar het topkapipaleis, jammer genoeg ben ik al te oud om in het harem toe te treden. Misschien mijn dochter?

  2. memo schreef:

    U bent wel voor Erdogan zeg……….

  3. Farah schreef:

    Oops, the lobby let the cat slipped out of the bag here, beuscae Erdogan has shown anger toward of Israel. This all started in Davos, (Switz) with Perez and his inane drivel, which caused Erdogan to leave the forum. Perez was such a putz up there and the crowd knew it. This will be interesting story to follow.If Israel screws this relationship up, they are on the road to destruction. This relationship of having enemies all around you has never created a lasting nation in the history of the world, but please correct me if I’m wrong.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos