Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan wint verkiezingen op z’n sloffen

11 aug
2014
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Premier Erdogan van Turkije heeft de historische verkiezingen voor het presidentschap met ruime meerderheid gewonnen. Zijn tegenkandidaten waren zoals verwacht kansloos.

Erdogan behaalde 52 procent van de stemmen. Zijn belangrijkste tegenstander Ihsanoglu kwam niet verder dan 38 procent.

Het was voor het eerst sinds het afschaffen van de monarchie en het stichten van de republiek in 1923 dat de Turken hun staatshoofd konden kiezen. Tot nu toe was dat voorbehouden aan het parlement.

Het was een referendum voor of tegen Erdogan. “Natuurlijk heb ik op de premier gestemd”, zei pruikenmaker Mustafa Kuvvet (74). “Hij heeft stabiliteit en welvaart gebracht”.

Erdogan heeft in de afgelopen elf jaar dat hij aan de macht is ook de tegenstellingen verscherpt met zijn autoritaire, intolerante stijl. Uit peilingen voor de verkiezingen bleek dat het percentage Turken dat ontevreden is over de ontwikkelingen in hun land groter is dan het percentage dat zegt tevreden te zijn.

Toch heeft Erdogan gewonnen. Dat komt omdat de aanhang van de controversiële premier in veel grotere getale naar de stembus trok dan de oppositie. De sociaal-democratische CHP en de nationalistische MHP misten de overtuiging dat hun gezamenlijke kandidaat kon winnen. Ihsanoglu (70) is een aardige man, maar een saaie, onbekende professor die geen enthousiasme kon losmaken.

“Hij was niet het soort kandidaat dat wij wilden”, zei wiskundedocent Ali Kütük. “Hij is ons gewoon door de partijleider opgedrongen”. De CHP man wees er op dat Ihsanoglu dezelfde conservatief religieuze achtergrond heeft als Erdogan. “Hij is geen politicus en hij heeft niets voor het land gedaan. Vergelijk dat eens met Erdogan.”

Turken buiten hun vaderland mochten ook stemmen. Begin van de maand hadden ze die mogelijkheid in Nederland, maar slechts 5 procent van de stemgerechtigden maakte daar gebruik van. Turkse Nederlanders die wegens vakantie of om andere redenen in Turkije verblijven konden gisteren alsnog stemmen.

De Nederlandse uitwisselingsstudente Gözde Yılmaz liet zich registreren en kon zo meedoen. “Eigenlijk vind ik het een rare beslissing van de Turkse regering om mensen in het buitenland te laten beslissen over het leven hier”, zegt Yilmaz. „Ze kennen de situatie niet en kunnen zaken daarom helemaal niet goed beoordelen. Maar omdat ik me in mijn studie heel veel met de Turkse politiek bezighoud en nu hier woon, heb ik zelf toch besloten om te stemmen.”

Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD) nam met andere buitenlandse parlementariërs de verkiezingen waar voor de Raad van Europa. In Ankara kwam hij geen onregelmatigheden tegen. Wel uitte hij zijn zorgen over de gang van zaken in de aanloop naar de verkiezingen. „Met name bij het gebruik van de media zijn wel enkele vraagtekens te plaatsen. De media worden zwaar gedomineerd door Erdogan, waardoor de tegenkandidaten weinig aan bod kwamen.”

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos