Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan wordt geliefd en gehaat

9 aug
2014
Door: Marc Guillet
Er zijn 2 reacties

in: Algemeen Dagblad

Foto’s: Slawomira Kozieniec

Turkije zet morgen een nieuwe stap in de stille revolutie die premier Erdogan in 2002 begon. Voor het eerst zal de bevolking en niet het parlement de president kiezen.

Zo krijgt het ‘Nieuwe Turkije’ van Erdogan steeds meer vorm. Een land zonder militaire staatsgrepen en bevoogding door de generaals. Zonder discriminatie van praktiserende moslims en meer rechten voor Koerden. Maar ook een land waar kritische media door de autoritaire Erdogan worden geïntimideerd, justitie niet onpartijdig is, conservatieve normen en waarden worden opgedrongen, corruptie en vriendjespolitiek toenemen.

Premier Erdogan wordt vrijwel zeker de nieuwe president. Daarmee zullen de tegenstellingen nog verder toenemen, voor of tegen Erdogan. Vrouwen lopen voorop in hun haat of liefde voor de sterke man van Turkije. Een dubbelportret.

“Ik hou van Erdogan en wil hem omhelzen”

Naam: Seher Kalyoncu (25)

Beroep: verkoopster islamitische artikelen

In gedachten verzonken knabbelt ze aan een geroosterde maiskolf. Klanten zijn er er op dit moment toch niet in het stalletje van haar vader. “We verkopen onder andere islamitische boeken en pelgrimsparfums met populaire geurtjes uit Mekka en Medina”, zegt Seher Kalyoncu.

Haar haar gaat verborgen onder een streng religieuze hoofddoek. Sieraden heeft ze niet. Lippenstift evenmin. Met haar geëpileerde wenkbrauwen, eyeliner en mascara zorgt ze er wel voor dat haar ogen echte blikvangers zijn. “Ik werk nu een paar weken alleen. Mijn vader is met vakantie naar ons dorp Yusufeli aan de kust van de Zwarte Zee”.

Even verderop drinken mannen thee en praten over de verkiezingen in de schaduw van bomen naast de Ottomaanse Güzelce Kasimpaşa moskee. Overal hangen posters en spandoeken met het portret van premier Erdogan. Dit is zijn thuisbasis. In deze arbeiderswijk bij de havens aan de Gouden Hoorn groeide hij op.

Sehers ogen lichten op en ze wordt lyrisch wanneer ze over Erdogan praat. “Ik heb een grote foto van hem thuis aan de muur hangen. Ik hou van hem.”

Uit onderzoek blijkt dat meer vrouwen dan mannen op de AK partij van Erdogan stemmen. Dat lijkt niet logisch. Hij zei dat elke vrouw minstens drie kinderen moet hebben, dat hij niet gelooft in de gelijkheid van mannen en vrouwen, en dat abortus moord is.

Seher stoort zich daar niet aan. Ze is het altijd met hem eens. “Hij heeft veel voor Turkije gedaan. En als we het ons financieel kunnen veroorloven wil ik in de toekomst ook drie kinderen. Erdogan maakte de discriminatie van religieuze vrouwen ongedaan. Hij heeft het verbod op de hoofddoek afgeschaft. Studentes in mini konden wel naar de universiteit. Wij werden niet toegelaten.”

Ze ging ook naar een van de massabijeenkomsten van Erdogan. “Heel Istanbul was er”, zegt ze enthousiast. “We schreeuwden leuzen als ‘Vader Tayyip’, ‘Jij bent de Rechtvaardige’, ‘Tayyip, de nieuwe sultan’. Fantastisch. Ik had hem willen omhelzen en hem willen zeggen ‘Blijf altijd onze leider’.”

 

“Het liefst zou ik willen vluchten naar het buitenland”

Presidentsverkiezingen in Turkije augustus 2014

Naam: Irmak Dagli (31)

Beroep: verkoopster Chanel

Mismoedig schudt ze het hoofd. “Er is geen hoop. Dit zijn geen eerlijke verkiezingen. Ik ga wel stemmen, maar breng alleen een proteststem uit tegen Erdogan. Ik vrees dat hij weer wint en vijf of tien jaar president zal zijn. Rampzalig!”

Irmak Dagli zit op een terrasje in de sjieke, Europese wijk Nişantaşi. Op loopafstand van de Chanel winkel waar ze werkt in de Abdi Ipekçi straat, een van de duurste straten ter wereld en een droom voor shopaholics met alle internationale luxe merken.

Ze steekt een sigaret op en gaat met haar andere hand routineus door haar moderne kapsel. “Ik kan Erdogan niet uitstaan. Hij is walgelijk. We kunnen amper ontsnappen aan zijn aanwezigheid. Hij is overal. Op spandoeken en posters. Op alle tv-zenders. Ik vind het beangstigend om zijn gezicht op tv te zien of zijn arrogante geschreeuw te horen. Dan zap ik snel naar een andere zender. Het liefst zou ik willen vluchten naar het buitenland ”.

De premier misbruikt de godsdienst voor politieke doeleinden, vindt ze. Om zijn conservatieve normen en waarden aan alle Turken op te dringen en zijn aanhang dom te houden. “De meeste kiezers van Erdogan hebben weinig opleiding, geen toegang tot internet, en worden met giften zoals gratis steenkool aangespoord om op hem te stemmen.”

Het advies van vice-premier Arinc aan vrouwen om ‘kuisheid’ te betrachten en ‘niet te lachen in het openbaar’ maakt haar woedend. “Het is een van de trucs om de aandacht af te leiden. Terwijl iedereen het daar over heeft gebeurt er van alles achter de schermen”.

Het ergste vindt ze dat Erdogan de hervormingen van Atatürk ondermijnt. “Atatürk is ons dierbaar. Als het zo doorgaat worden vrouwen hun rechten ontnomen en zullen alle wetten een islamitisch stempel dragen.”

Zou Turkije een tweede Iran kunnen worden?  De spontaan optredende koude rilling en kippenvel op haar onderarmen spreken boekdelen. Ze knikt. “Ik wil er niet aan denken”.

 

2 Comments

 1. Ans Speijer schreef:

  Mr. President Erdogan,
  Politician, general, power and money…. bring a lot of trouble and pain.
  the only thing I would say is donot forget the Armenian genocide 100 years ago, donot become a Lenin, Stalin or Putin.
  Donot become a Isis figure. Hope you learn to be a real democrate,
  Hope you use your profession to teach everybody that for our dear Lord God everybody is the same. One has more responsabillity
  than an other. Live in love for everybody. Ans Speijer

 2. jane.dewit schreef:

  vooral vrouwen stemmen op Erdogan. Hoe zou dat nou komen? nou kijk eens goed naar de foto’s van de dame die tegen is en de dame die voor is.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch