Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Managers mijnramp aangehouden

19 mei
2014
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Foto © Marc Guillet

De Turkse justitie heeft voor het eerst sinds de mijnramp in Soma 19 medewerkers van het mijnbouwbedrijf aangehouden. Onder hen zijn acht ingenieurs, zes technici, de chief  operations manager Ramazan Doğru, hoofdingenieur Akin Çelik, en een accounting assistant manager. Opvallend is dat geen van de topmanagers of de eigenaar van de rampmijn door de rechercheurs voor ondervraging zijn ontboden of zijn gearresteerd.

De zoektocht naar dode mijnwerkers werd zaterdag definitief gestaakt. In totaal zijn 301 mijnwerkers om het leven gekomen. Mijnwerkers metselden de hoofdingang naar de mijnschacht met grote bakstenen dicht. Boven de ingang hangt een bord “Veiligheid Eerst”.

Alle toegangswegen naar de mijnstad zijn door de politie en commando’s met wegversperringen geblokkeerd. Alleen hulpverleners, familieleden van slachtoffers en door de autoriteiten goedgekeurde media hebben toegang tot Soma.

Alle demonstraties en andere protestacties in Soma tegen de mijnbouwonderneming en de regering zijn door  de gouverneur van de provincie verboden. Volgens de gouverneur kwamen de meeste actievoerders van buiten de stad en waren de protesten ‘provocerend’.

De politie arresteerde acht advocaten die naar de stad waren gekomen uit solidariteit met de slachtoffers en om de nabestaanden te helpen. Een van hen liep een gebroken arm op door het gewelddadige optreden van de politie.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos