Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Verschrikkingen na explosie in de mijn

17 mei
2014
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Foto © Marc Guillet

Steeds meer schokkende details worden bekend over de verschrikkingen die zich ondergronds hebben afgespeeld in de bruinkoolmijn van Soma. Honderden kompels konden geen kant meer uit na het uitbreken van de brand die dikke rook en dodelijk koolmonoxide verspreidde.

“De angst en wanhoop waren enorm”, zegt een 40-jarige mijnwerker die dinsdag aan de ramp wist te ontsnappen en nu zijn jonge collega Bayram Parça (24) begraaft. “Onze maskers zijn jaren oud en worden nooit gecontroleerd”. Zijn naam wil hij niet geven uit angst zijn baan te verliezen.

Een andere mijnwerker die levend wist te ontsnappen, zegt tegen een Turkse journalist: “Ik zag een van onze collega’s die zelfmoord probeerde te plegen door zijn riem rond zijn nek dicht te snoeren”.

Anderen bonkten hun hoofden in paniek en wanhoop tegen de wanden toen ze ontdekten dat hun maskers niet werkten, aldus mijnwerker Hasan Özdil.

Een van de kompels vertelt dat hij al 12 jaar in de mijn werkt voor een loon van amper 300 euro netto per maand. Hij klaagt over nalatigheid van de directie bij het naleven van de veiligheidsvoorschriften.

“Zij zijn niet de enigen die nalatig zijn”, zegt zijn collega Adem Uysal. “De bazen, de autoriteiten en de vakbond spelen allemaal onder één hoedje. We betalen wel contributie, maar de vakbond doet niets voor ons”. Uysal, die ook bij de begrafenis is van de 24-jarige Parça, gelooft dat Allah hem heeft behoed voor de dood. “Op de dag van de ramp was ik ziek thuis”.

Akın Çelik, de manager van de Soma mijn, benadrukte gisteren tijdens de eerste persconferentie dat er geen sprake was van nalatigheid aan de kant van het mijnbouwbedrijf. De Turkse regering maakte bekend dat de bewuste mijn herhaaldelijk is gecontroleerd op de veiligheidsvoorzieingen en dat er nooit problemen zijn geconstateerd. De mijnwerkers wijzen er echter op dat inspecties altijd een week van tevoren worden aangekondigd zodat de schone schijn kan worden opgehouden.

Een onderzoeksrapport van onafhankelijke ingenieurs uit 2010 wijst er op dat er ‘ernstige problemen’ zijn wat betreft de ‘ventilatie- en waarschuwingssystemen, en het ondersteunen van de mijngangen’. “Die leveren gevaar op voor de arbeiders’.

Een groot deel van de inwoners van Soma werkt in de bruinkoolmijnen of heeft familieleden en vrienden die er werken. Dat maakt de omvang van de ramp en het trauma nog groter.

Volgens de directie waren 787 mijnwerkers in de mijn ten tijde van de explosie. Van hen konden 363 ontsnappen. In ziekenhuizen liggen nog eens 122 anderen met verwondingen. Inmiddels zijn er 284 lijken geborgen. Achttien worden nog vermist. Daardoor zal het uiteindelijke dodental ‘op maximaal 302’ komen, zegt minister Yildiz van Energiezaken.

De uitspraken van de bewindsman worden betwist door sommige mijnwerkers. “Dit is een ongelofelijke leugen. Ze proberen het werkelijke aantal achter te houden”, zei een anonieme arbeider tegen The Guardian. “Ik was daar beneden in de mijn. Er zijn meer dan 18 lichamen onder de grond”.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos