Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Maestro Sneijder is de nieuwe Hagi’

14 mei
2014
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Wesley Sneijder steekt dezer dagen in bloedvorm, bracht Galatasaray zondag met twee doelpunten vlakbij de Champions League, en is klaar voor het WK.

De Oranje international heeft na anderhalf seizoen bij de Turkse topclub Galatasaray al 17 doelpunten en 8 assists achter zijn naam staan. Meer dan de doelpunten in twee seizoenen bij Real Madrid (11) . Vooral het tweede doelpunt van de ‘sniper’ tegen Trabzonspor was een wereldgoal. Een vrije trap van zo’n 35 meter die hij prachtig raakte en als een kanonskogel in de touwen suizde.

Vorige week bezorgde de Nederlandse sterspeler Galatasaray met het enige doelpunt in de finale tegen Eskisehirspor de beker. “In de meest kritieke wedstrijden zorgt Sneijder dit seizoen steeds voor doorslaggevende doelpunten”, aldus de Turkse krant Sabah. Het was de tweede hoofdprijs voor Galatasaray dit seizoen na het winnen van de Supercup.

In de sportpers wordt hij de hemel ingeprezen als een ‘super Hollander’, de ‘Gouden Oranjester’ en de ‘Maestro’. Hij wordt weer ‘on numera’ (nummer 10) genoemd, wat in het Turks een uitdrukking is voor ‘de beste’.

“De Hagi van onze tijd”, zo schreef een van de laaiend enthousiaste supporters op een van de voetbalforums. En er zijn inderdaad opvallende overeenkomsten met de Roemeense legende die door de fans van Galatasaray nog steeds op handen wordt gedragen. Gheorghe Hagi maakte er 59 doelpunten van 1996 tot 2001 en sloot in Istanboel zijn indrukwekkende loopbaan af.

Ook de ‘Maradonna van de Karpaten’ was een aanvallende middenvelder die bij Gala ook speelde met nummer tien. Hij was met zijn 1,72 m niet veel groter dan Sneijder (1,70 m) en hij was een meester in afstandsschoten. Van hetzelfde kaliber als waarmee Sneijder zondagavond nog maar eens aantoonde dat hij goud waard is voor de Turkse kampioensclub. Voor de meeste supporters heeft hij de status van Hagi echter nog niet bereikt. “Om een Hagi te worden moet je niet alleen kwaliteiten hebben, maar ook je hart en ziel geven aan Galatasaray”, aldus een van de supporters. Een deel van de fans is er nog steeds van overtuigd dat Sneijder alleen maar naar Istanboel verhuisde voor de 4,2 miljoen per jaar die hem in het vooruitzicht werd gesteld.

Onder de Italiaanse coach Roberto Mancini is de Oranje-ster opgebloeid. Zijn eerste half jaar bij trainer Fatih Terim speelde hij heel wisselvallig, ook al omdat hij niet op zijn eigen plaats werd opgesteld. Macini weet veel beter van zijn kwaliteiten gebruik te maken. Dat resulteerde in de met sneeuw overdekte thuiswedstrijd op 11 december vorig jaar in een legendarische goal van de Nederlandse middenvelder tegen Juventus waardoor hij Galatasaray zo naar de achtste finales van de Champions League schopte en zijn salaris voor de club in een klap had terugverdiend.

Galatasaray speelt komende zaterdag thuis de laatste en beslissende wedstrijd van het seizoen tegen Erciyesspor, zonder de geblesseerde Drogba die het bij Galatasaray voor gezien houdt. Het verschil met Beşiktaş, de nummer 3 van de Turkse Süper Lig, is maar één punt in het voordeel van Gala. De tweede plaats betekent automatisch plaatsing voor de groepsfase van Champions League, aangezien kampioen Fenerbahçe nog een seizoen geschorst is wegens het omkoopschandaal waarvoor de club door de Uefa bestraft is. Beşiktaş speelt zijn laatste wedstrijd thuis tegen middenmoter Gençlerbirliği uit Ankara. Altijd een lastige tegenstander.

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch