Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Doden bij mijnramp in Turkije

14 mei
2014
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Algemeen Dagblad

Buiten de Turkse stad Soma is gisteravond met man en macht geprobeerd doden en gewonde mijnwerkers boven de grond te halen. Bij een explosie op 2 km diepte, volgend op een kortsluiting in de electriciteitsvoorziening, kwam een onbekend aantal mijnwerkers om het leven.

Muzaffer Yurttaş, een parlementslid van de regerende AKP uit de streek van de mijnramp, maakte begin van de avond melding van zeker 20 doden. Later trok hij zijn verklaring in en zei dat er op dat moment vier mijnwerkers met zekerheid de dood hadden gevonden.

Op het moment van de explosie waren er 580 man aan het werk in de mijn. Bijna de helft wist te ontsnappen, maar de rest kon niet wegkomen omdat er door de explosie brand was uitgebroken en de lift het niet meer deed. Zij zitten onder de grond ingesloten op ongeveer 4 km van de uitgang. De rookontwikkeling in de mijn bemoeilijkt de reddingswerkzaamheden. Hulpverleners waren snel ter plaatse om zuurstof in de mijn te pompen in de hoop zoveel mogelijk levens te redden.

Honderden familieleden en vrienden van de mijnwerkers verzamelden zich meteen na het bekend worden van het drama buiten het mijncomplex. Met een mengeling van angst en hoop wachtend op nieuws over de mijnwerkers die in de getroffen mijn opgesloten zitten. Biddend voor een goede afloop, aan hun mobieltjes gekluisterd voor het laatste nieuws, en pratend aan hun telefoons met ongeruste familieleden elders.

President Abdullah Gül riep de gouverneur van de provincie op alle mogelijke diensten en manschappen in te zetten voor het redden van zoveel mogelijk levens in de kolenmijn van Soma, zo’n 120 km ten noordoosten van de westelijke havenstad Izmir. Ook de minister voor Energiezaken is met spoed naar het rampgebied gegaan om aanwezig te zijn bij de reddingswerkzaamheden.

Turkije heeft een slechte reputatie op het gebied van veiligheid in de mijnen.

Eind 2009 en de eerste maanden van 2010 waren er drie mijnrampen in Zonguldak, aan de kust van de Zwarte Zee. Daarbij vielen 62 doden in zes maanden. Volgens de vakbond van mijnwerkers waren er in de periode van 2000 tot 2009 ruim 25.000 ongelukken waarbij 26.000 gewonden vielen.

Premier Erdogan bezocht de plek van de laatste mijnramp in 2010 en zei toen: “mensen in deze streek zijn gewend aan dit soort ongelukken”, en het is ‘het lot van dit beroep”. Demonstranten die protesteerden tegen de onveilige werkomstandigheden in de staatsmijnen noemde hij afkeurend ‘provocateurs’. De autoriteiten hebben in het recente verleden onderzoeken naar de oorzaak van de ongelukken tegengewerkt.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos