Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Rel over briesende premier Erdoğan

12 mei
2014
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

in: Algemeen Dagblad

Lange tenen, een kort lontje en een scherpe tong. Eigenschappen waarmee de Turkse premier Erdoğan bijdraagt aan de scherpe verdeeldheid in zijn land.

Dit weekeinde deed hij weer van zich spreken door een kritische toespraak van de voorzitter van de Turkse Orde van Advocaten te onderbreken en hem uit te schelden voor leugenaar en hem onbeschoft te noemen.

De prominente advocaat sprak een uur lang tijdens de verjaardag van de Raad van State. Hij beschuldigde de regering ervan de slachtoffers van de zware aardbeving in 2011 in de oostelijke stad Van onvoldoende te hebben geholpen en dat er nog veel mensen geen huis hebben en in ‘tijdelijke’ containers wonen.

Erdoğan kon het niet langer aanhoren, liet luidkeels zijn ongenoegen blijken en beende foeterend de zaal uit. “Je liegt”, onderbrak de premier de advocaat. “Weet je wel wat we allemaal hebben gedaan in Van? Je houdt een politieke speech. Dat is respectloos.”

Alles werd live op tv uitgezonden. Erdoğan liep al eerder, in 2009 in Davos, boos van het podium weg na een verbale aanvaring met de Israëlische president Peres.

Voor- en tegenstanders van de premier overstroomden de social media met commentaren en ludieke humor. Aanhangers van Erdoğan noemen het incident onderdeel van een machtsstrijd tussen de oude elite, de ‘witte Turken’, en de vrome moslims, die nu aan de macht zijn.

 

One Comment

  1. Eser schreef:

    Verschrikkelijk alles waar deze man voor staat! Haatzaaien is het enige waar hij goed in is… Zijn tegenstanders haten zijn voorstanders en zijn voorstanders haten zijn tegenstanders… een midden of tolerantie is er niet meer over. Conservatieve moslims kunnen met hun hoofddoekjes en kledingstijl in niet conservatieve-wijken lopen maar andersom een kort rokje is in vele wijken hier ondenkbaar! Helaas wil ik dus geen hoofddoek meer zien op Bagdat Caddesi bijvoorbeeld, als ze het merendeel uit gaan maken hier dan gaat mijn levensstijl weer van de straat… Ik begin mensen dus echt te haten hierom, en ik haat mezelf omdat ik zo intolerant ben en mensen hierom haat…

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch