Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije koopt Nederlandse digitale spion in strijd tegen Twitter

17 apr
2014
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: AD

In de strijd tegen Twitter en andere sociale media heeft Turkije een nieuw wapen ingezet: een Nederlandse digitale spion. Het gaat om de super geavanceerde Xenon speurrobot, die Turkije heeft gekocht, zo heeft de Turkse minister van Financiën, Mehmet Şimşek, tegen deze krant gezegd.

De digitale belastinginspecteur, die werkt als een langzame spin in een web, is ontwikkeld voor de Nederlandse Belastingdienst in samenwerking met het bedrijf Sentient Machine Research uit Amsterdam.

Simsek: “We hebben de technologie aangeschaft, omdat het in gebruik is bij de Nederlandse belastingdienst”.

Zijn ministerie gaat de digitale spion binnenkort inzetten om na te gaan hoeveel advertentieinkomsten Twitter en andere sociale media als YouTube en de zoekmachiene Google de afgelopen jaren in Turkije hebben behaald.

Zodra de rekening is opgemaakt zullen ze een belastingaanslag krijgen.

“Veel social media bedrijven, waaronder Twitter, maken onrechtmatige winsten in Turkije en ze betalen daarover niet de vereiste belasting. Dat is een ernstig probleem”, zei de minister.

Google opende in 2006 een kantoor in Turkije en kreeg een belastingboete wegens het niet aangeven van zijn advertentieinkomsten. Het geschil wordt nu voor de rechter uitgevochten.

De regering van premier Erdoğan heeft de strijd aangespannen tegen social media, omdat ze populaire platforms zijn voor kritiek tegen zijn beleid en zich niet aan de wet houden in Turkije.  Erdogan liet Twitter twee weken blokkeren (tussen 20 maart en 3 april). En YouTube is sinds 27 maart niet meer toegankelijk in Turkije. Geblokkeerd wegens ‘inbreuk op de nationale veiligheid’.

Colin Crowell, de vice-president van Twitter, is op dit moment in Turkije om met de autoriteiten over het geschil te overleggen. Twitter moet volgens Turkije aan de volgende voorwaarden voldoen: een lokale vestiging openen, voldoen aan de vonnissen van de Turkse justitie, belasting betalen en het mogelijk maken om accounts op Twitter te blokkeren.

 

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch