Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Zege Erdogan, ondanks alles

31 mrt
2014
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

AK partij blijft de grootste onrust duurt voort

in: Algemeen Dagblad en Het Parool

De Turkse kiezers hebben de belaagde premier Erdogan gisteren niet bestraft voor zijn betrokkenheid bij een corruptieschandaal en het afsluiten van Twitter en YouTube. Hij kreeg opnieuw het vertrouwen en zijn AK partij blijft de grootste. Toch zal de onrust in Turkije voortduren.

Zijn naam stond op geen enkel stembiljet en toch ging het bij de meeste kiezers maar om één vraag: voor of tegen Erdogan. Vooral spannend en symbolisch belangrijk was de stemming in Istanbul, waar Erdogan 20 jaar geleden als burgemeester nationaal bekend werd.

Uit de voorlopige uitslagen bleek dat zijn partij over heel Turkije genomen afstevende op winst. Meer dan de 39 procent bij de vorige gemeenteraads- en burgemeestersverkiezingen in 2009 en wat minder dan de 50 procent bij de parlementsverkiezingen in 2011.

Een ‘referendum’ had Erdogan het genoemd. Een volkstelling waarbij alle kiezers zich voor het eerst sinds de grootscheepse Gezi-protesten in juni vorig jaar konden uitspreken: instemmen met de leuzen van de demonstranten tegen de regering van Erdogan of voortzetting van diens beleid.

Hoewel de premier het referendum ruimschoots heeft gewonnen zal de onrust voortduren, omdat de oppositie hem ziet als een dictator die de pers en de vrijheid van meningsuiting de mond snoert, de onafhankelijkheid van justitie om zeep heeft geholpen en corruptie en vriendjespolitiek in de doofpot stopt.

Daarom worden er meer straatprotesten verwacht in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in augustus en de parlementsverkiezingen volgend jaar. Erdogan vecht om politiek te overleven en wil zijn stempel blijven drukken op de Turkse politiek. De instabiliteit en de politieke crisis zullen alleen maar groter worden. Dat is de paradox van deze verkiezingen waarbij de regerende AK partij opnieuw als grootste uit de bus is gekomen.

De overwinning voor Erdogan was ‘een enorme teleurstelling’, zei de Amsterdamse Sinan Efe gisteravond. “Maandenlang hebben we geprotesteerd, dus deze verkiezing moest uitwijzen of het uiteindelijk resultaat heeft gehad”. Hij noemde het heel bijzonder om voor de eerste keer te stemmen in Turkije. “Om mee te mogen doen aan de meest beladen verkiezing ooit in Turkije.

Nederlanders die met een Turk of een Turkse zijn getrouwd en de Turkse nationaliteit hebben aangenomen, stemden ook. Voor velen was het kiezen uit twee kwaden. “Iemand die mij uitmaakt voor necrofiel en terrorist omdat ik protesteer, verdient mijn stem niet”, zei online manager Dirk van der Burg. “Ik heb op Mustafa  Sarıgül gestemd, de kandidaat van de oppositiepartij CHP voor het burgemeesterschap van Istanbul. Als een proteststem. De CHP is de enige partij die tegenwicht kan bieden aan Erdogan en zijn AK partij”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch