Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan is een ‘wereldleider’ voor miljoenen vrome moslims

29 mrt
2014
Door: Marc Guillet
Er zijn 3 reacties

Schandalen of niet, massa is blij met economische groei

in: Algemeen Dagblad

Foto: Slawomira Kozieniec

De Turkse premier Erdogan wordt geplaagd door schandalen en baart opzien door Twitter en YouTube af te sluiten. Toch zal hij zondag vrijwel zeker weer de grote overwinnaar zijn bij de verkiezingen in zijn land. Waarom blijven zoveel Turken hem trouw?

‘Tayyip is een moordenaar’. ‘Regering treed af!’. ‘Dieven’. Talloos zijn de muren in Istanboel waarop met spuitbussen leuzen zijn gekalkt tegen premier Recep Tayyip Erdogan. Groot is de woede aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen van komende zondag: niet alleen wegens het al maanden slepende corruptieschandaal waarin Erdogan de hoofdrol speelt, maar ook wegens zijn omstreden besluiten van de afgelopen dagen. Eerst besloot hij de berichtensite Twitter af te sluiten, een paar dagen later ook nog YouTube. Ongekende ingrepen in een zich vrij noemend land. Je zou zeggen: dit overleeft geen politicus.

Maar in de conservatieve wijk Fatih, rondom de moskee en het praalgraf van sultan Mehmet de Veroveraar, klinkt een ander geluid. “Alle politici zijn dieven. Erdogan en zijn mannen zullen dat ook wel zijn ja”, zegt Zeliha, die met andere vrouwen in een parkje zit. “Het verschil met andere partijen is dat de AK partij van premier Erdogan heel hard werkt voor een betere dienstverlening aan de burgers”. Ze roemt de talloze nieuwe scholen, ziekenhuizen, snelwegen en metrolijnen die zijn gebouwd. En ze herinnert er aan dat Erdogan al begon met het verbeteren van de kwaliteit van het leven in Istanboel toen hij er burgemeester was.

Even verderop spreekt Mehmet, die een kledingwinkel heeft in de Grote Bazaar, over Erdogan als een ‘wereldleider van hetzelfde kaliber als Obama en Poetin’. “Hij is ‘Büyük Usta’ (Grootmeester) Erdogan”, zegt Mehmet. “Onder zijn leiding wordt Turkije een sterk en welvarend land, waar anderen tegenop kijken”. Hij kijkt er trots bij. Dat de rest van de wereld schande spreekt van het afsluiten van Twitter en YouTube lijkt hem niet te deren.

Zeker, er is kritiek op Erdogan in Istanbul. Tenminste in welvarende deelgemeenten als Beşiktaş, Kadiköy en Şişli die worden bestuurd door de linkse Republikeinse Volkspartij CHP.  Het is daar waar je de anti-Erdoganleuzen op de muren vindt. Maar die wijken met hun westerse levensstijl zijn een minderheid in deze megastad van 14 miljoen inwoners. Die is al 20 jaar in handen van conservatieve moslim-politici.

Elders blijven zijn volgelingen hem trouw. Honderdduizenden aanhangers bejubelden hem afgelopen zondag nog als een popster toen hij een twee uur durende peptalk hield. De verkiezingen van morgen, zei hij daar, zijn vooral een referendum: voor of tegen zijn regering.

Zo denkt de oppositie er ook over.  “Wanneer hij de verkiezingen verliest, kan hij vluchten naar Soedan”, zegt oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu. Hij verwijt de premier dat die steeds meer optreedt als een autoritaire sultan. Het intimideren van de media en het omvangrijke corruptieschandaal dat hem al vier ministers kostte, zijn daar volgens hem het bewijs van.

Maar Erdogan kiest zoals altijd voor de tactiek van ‘de aanval is de beste verdediging’. Fouten toegeven? Excuses aanbieden? Dat doen alleen slappelingen, is zijn opvatting. Echte macho mannen zoals hij gaan de strijd aan tegen de vijanden van zijn ‘Nieuwe Turkije’. Als een echte straatvechter daagt hij zijn opponenten uit met sarcastische, provocerende taal. Degenen die hem kritiseren en oproepen om zijn aftreden brandmerkt hij als ‘landverraders’, ‘atheïsten’, ‘vandalen’. En de aanklachten wegens corruptie en smeergeld? “Onderdeel van een komplot om mijn democratisch gekozen regering met een staatsgreep ten val te brengen”.

En het werkt, blijkt uit de peilingen: zondag zal Erdogan vrijwel zeker opnieuw de winnaar zijn. De grote, conservatieve meerderheid prijst Erdogan om de almaar groeiende economie en zijn pogingen om van Turkije weer een machtig, trots land te maken. En, misschien nog wel belangrijker: hij probeert de rol van de islam niet terug te dringen, zoals zijn voorgangers. Hij omarmt die juist.

“Tot Erdogan in 2002 aan de macht kwam, werden wij als praktiserende moslims met een islamitische levensstijl behandeld als tweederangs burgers”, zegt de gehoofddoekte studente Rukiye Deniz. “Hij heeft het verbod op hoofddoekjes en andere discriminatie opgeheven. Die verworvenheden wil niemand van zijn aanhang op het spel zetten”.

3 Comments

  1. Cor Wildenberg schreef:

    Conclusies voorbarig, o.b.v. niet te vertrouwen peilingen.

  2. Selma schreef:

    Hij is en blijft de beste leider die Turkije ooit heeft gehad…, he is the number 1….

  3. Johne971 schreef:

    Enjoyed examining this, very good stuff, thankyou. Talk sense to a fool and he calls you foolish. by Euripides. fddecgebbddb

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos