Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Stadion Trabzonspor wordt slagveld tegen Fenerbahçe

11 mrt
2014
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Blog

‘Voetbal is oorlog’ werd in de thuiswedstrijd van Trabzonspor tegen koploper Fenerbahçe van Dirk Kuyt wel heel erg letterlijk genomen door de harde kern van Trabzon. Keeper Volkan Demirel was permanent het mikpunt van allerlei projectielen.

De van woede en haat kolkende hooligans bekogelden de keeper met bakstenen, een ijzeren deurklink, vuurwerkbommen, een mes, muntjes, flessen, mobieltjes en aanstekers nadat ze het beschermende net achter zijn doel hadden gesloopt. Volkan had roetvlekken achter op zijn shirt door het vuurwerk dat hem trof.

De ongekende taferelen zijn volgens de Turkse media een nieuwe ‘zwarte dag’ in de Turkse competitie, die bekend staat als de meest emotionele in Europa. Hooligans ontploften helemaal toen doelman Volkan het doelpunt van Emenike in de 23ste minuut uitbundig vierde en Trabzon fans provoceerde door naar zijn kruis te grijpen. Ook van andere tribunes werd daarna met projectielen naar Fener-spelers gegooid. De ‘terreur’ van de tribunes, zoals een van de sportkranten de agressie typeert, ging onophoudelijk door.

Vlak voor rust – er  was toen al 10 minuten bijgeteld – ontploften er weer vuurwerkbommen in het strafschopgebied van Fener waar talloze spelers stonden te wachten op een vrije trap van Trabzonspor. De Fener trainer en de spelers liepen toen uit protest het veld af, de catacomben in. Daar zaten ze vier uur opgesloten in de kleedkamer (gelukkig werden er wel regelmatig broodjes kebab gebracht) tot de politie de rellen buiten het stadion bedwongen had en de spelers in een gepantserd voertuig naar het vliegveld kon brengen. Kuyt zei in zijn lange voetballoopbaan nog nooit zo bang geweest te zijn in een stadion.

Alle kranten en andere media spreken schande van het geweld tegen de Fener-spelers en het vandalisme in en buiten het stadion. ‘Oorlog’, ‘Slagveld’ en ‘Schandalig’ zijn de koppen. Analist Ridvan Dilmen schrijft dat de Fenerbahçe spelers leken op schapen die afgeslacht moesten worden tijdens het offerfeest. Hij is woedend op de scheidsrechter die zo lang liet doorspelen en het risico nam dat er gewonden of een dode zou vallen in het kolkende stadion.

Trabzon supporters zeggen dat de woede en agressie begrijpelijk waren, omdat de Turkse voetbalbond Fenerbahce nog steeds niet heeft gestraft wegens het omkopingschandaal, terwijl de UEFA de club om die reden voor twee jaar heeft uitgesloten van Europees voetbal. De titel in de competitie 2010-11 ging in hun ogen ten onrechte door omkooppraktijken naar Fener, dat een beter doelsaldo had dan Trabzonspor. Fener preses Aziz Yildirim kreeg in 2012 een gevangenisstraf van ruim zes jaar voor zijn hoofdrol in een omkoopschandaal waarbij 85 anderen van vele voetbalclubs waren betrokken. Yildirim Niemand van Trabzonspor werd schuldig bevonden aan pogingen om voetballers om te kopen.

Het geweld was al voor de beladen wedstrijd begonnen toen de bus met Fenerbahçe spelers met stenen werd bekogeld. De preses van Trabzonspor, Ibrahim Hacıosmanoğlu, klaagde over de provocatieve actie van Volkan, maar zei dat zelfs dat en ‘jaren van onrecht geen excuus kunnen zijn’ voor het geweld van de supporters.

Voor mij was keeper Onur Recep Kıvrak van Trabzonspor, tevens hun aanvoerder, de ‘man of the match’. Tijdens de wedstrijd liep hij al een keer naar de hooligans en vroeg hen op te houden met hun acties. Na de gestaakte wedstrijd liep hij naar buiten en probeerde de duizenden woedende supporters tot bedaren te brengen. Hij riep hen op vreedzaam naar huis te gaan. “Onze strijd gaat door, op het veld en daarbuiten. Wij eisen dat totale rekenschap wordt gegeven (voor het omkoopschandaal). Maar daar is nu niet het moment voor. Onze strijd gaat door!”

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch