Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Zwakke lira geeft Turkse premier kopzorgen

31 jan
2014
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De zorgenrimpels in het voorhoofd van de Turkse premier Erdogan worden met de dag dieper, zo lijkt het. Problemen stapelen zich op. Een politieke crisis door een corruptieschandaal. En een dramatische waardedaling van de nationale munt, de lira, die duidelijk maakt dat de huidige politieke instabiliteit zijn tol eist.

Tegen alle verwachtingen in, en ondanks maandenlang verzet van premier Erdogan, heeft de Turkse Centrale Bank diverse rentetarieven waartegen banken geld kunnen lenen drastisch verhoogd, in sommige gevallen meer dan verdubbeld van 4,5 procent naar 10 procent.

Met deze radicale maatregelen probeerde bank het dramatische waardeverlies van de Turkse lira – 29 procent in afgelopen 9 maanden – ten opzichte van de dollar te stoppen. Dat lukte echter maar ten dele. De lira beleefde een korte opleving en klom van zijn historisch dieptepunt van 2,39 voor een dollar eerder deze week naar 2,17 voor een dollar. Inmiddels is de lira weer teruggezakt tot 2,27 voor een dollar.

De hoop van de Centrale Bank was dat buitenlandse investeerders weer vertrouwen zouden krijgen in de Turkse economie en terugkeren om het gapende tekort op de lopende rekening – 7% van bbp – te  financieren. Maar daar ziet het voorlopig niet naar uit. De politieke crisis van dit moment over het corruptieschandaal, het aftreden van vier ministers, en het uit hun functie zetten van duizenden rechters, aanklagers en politiemensen, is nog steeds niet opgelost. Bovendien heeft de gefaseerde afbouw van het economisch stimuleringsbeleid in de Verenigde Staten tot gevolg dat er in alle opkomende landen geld wegvloeit en de valuta onder druk staan.

Onzekerheid en een afwachtende houding hebben de overhand bij velen, ook bij Nederlandse ondernemers die actief zijn in Turkije, zo merkt consul-generaal Robert Schuddeboom in Istanbul. “Het bedrijfsleven wil duidelijkheid, helderheid en stabiliteit. De verkiezingen in maart zullen een eerste indicatie zijn hoe de problemen worden opgelost”.

Premier Erdogan voelt zich in het nauw gedrongen en blijft wild om zich heen slaan. Hij kritiseert iedereen die het waagt om kritiek te hebben of hem waarschuwt voor de negatieve gevolgen van zijn overspannen retoriek voor de economie en het vertrouwen van buitenlandse investeerders. Hij was en is falikant tegen de renteverhoging, omdat die de niet nader door hem gedefineerde ‘rentelobby’ zou verrijken, de economische groei zal vertragen en de hoge inflatie van 7,5 procent nog verder opdrijft. Allemaal slecht nieuws voor zijn regering zo kort voor de cruciale verkiezingen in maart.

Zelfs de voorzitter van de Turkse werkgeversfederatie Tüsiad moest het ontgelden. Erdogan beschuldigde hem ervan een ‘landverrader’ te zijn. Deze woordvoerder van de grote bedrijven in Turkije had het gewaagd de regering te waarschuwen dat buitenlandse investeerders zullen wegblijven als de justitie in Turkije niet onafhankelijk en onpartijdig is, de censuur op internet toeneemt, en de belastingwet wordt gebruikt om bedrijven te straffen. Het is bekend dat de premier lange tenen en een kort lontje heeft. Maar in plaats van terug te slaan met wilde beschuldigingen, zou het wellicht beter zijn om te luisteren naar de ongeruste geluiden van ondernemers.

photo(77)Premier Erdogan, die overal in Istanbul op posters wordt afgebeeld als een ‘vastberaden’ leider, heeft gezegd dat hij ‘een tijdje geduld zal oefenen’ om te kijken of de ingreep van de Centrale Bank het gewenste effect zal sorteren. Zo niet, dan komt de regering met alternatieven, ‘een plan B of C’, aldus de premier.

Minister van Financiën, Mehmet Şimşek, heeft aangedrongen op kalmte en investeerders ervan verzekerd dat de regering in plan B of C niet denkt aan beperkingen op kapitaalverkeer noch aan een verandering van het systeem van zwevende wisselkoersen. Hij gaf tevens aan niet te geloven dat de renteverhogingen zullen leiden tot een sterk verminderde groei. Het zal volgens hem gaan om een beperkte en tijdelijke vertraging van de groei. Het belangrijkste was volgens de minister dat de Centrale Bank met de ingreep zijn geloofwaardigheid in stand heeft gehouden. Verlies aan geloofwaardigheid zou de Turkse economie op termijn veel meer schade berokkenen, aldus Şimşek.

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch