Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije glijdt af naar een autoritair regime

27 dec
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Opinie in: Het Financieele Dagblad

Premier Erdogan is op tilt geslagen door corruptie-aantijgingen van ongekende omvang. Turkije is getuige van een spectaculaire politieke vechtscheiding tussen de twee belangrijkste moslimgroepen: regeringspartij AKP en de religieuze Gülen beweging. Gezamenlijk trokken ze op in de machtstrijd tegen hun belangrijkste gemeenschappelijke vijand, het leger, dat zich decennialang had verzet tegen het aan de macht komen van vrome moslims. Toen de politieke invloed van de generaals was beteugeld begon premier Erdogan zijn voormalige Gülen bondgenoten tegen te werken. Hij eist binnen de conservatieve, islamitische achterban absolute loyaliteit en duldt geen enkele groep die zich onafhankelijk opstelt.

Daarom zag Erdogan de arrestatie wegens corruptie van zonen van twee ministers (economische en binnenlandse zaken), een burgemeester van Istanbul, bouwmagnaat Agaoglu, de ceo van staatsbank Halkbank en topambtenaren als een frontale aanval op zijn machtspositie. Hij suggereerde dat de aanklagers en rechercheurs die deze corruptiezaak aan het rollen hadden gebracht aanhangers waren van Gülen. Erdogan ziet een internationaal komplot en driegt de handen van ‘alle spionnen en landverraders’ te zullen breken.

De ruim 50 verdachten hebben allemaal nauwe banden met de regerende AK Partij. Een nachtmerrie. Want ging de AK Partij er niet altijd prat op beter te zijn dan de corrupte oude partijen? AK betekent in het Turks ‘wit’, ‘schoon’ en had de bedoeling iedereen voor te houden dat zij schone handen hadden.

De machtsstrijd escaleerde woensdag verder toen Erdogan tien ministers ontsloeg na een onderhoud met president Gül.

In elke volwassen democratie zou de premier een diepgaand onderzoek hebben beloofd. Niet in Turkije. “Turkije is geen bananenrepubliek”, zei Erdogan. Maar meteen daarop vaardigden zijn ministers allerlei maatregelen uit die wel in die richting duiden. Zeker 70 rechercheurs en politiecommissarissen zijn buitenspel gezet. Journalisten worden niet meer op politiebureaus toegelaten. Allemaal pogingen om de machtenscheiding en de controle op de regering nog verder te ondermijnen. Niet gek dat Turkije volgens de Democracy Index van The Economist een derde rangs democratie is. Afglijdend naar een autoritair regime zoals in Turkmenistan.

 

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch