Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan dumpt z’n halve kabinet

27 dec
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Algemeen Dagblad

Alle ministers die verdacht worden van corruptie zijn door de Turkse premier Erdogan ontslagen. Het grote corruptieonderzoek houdt Turkije sinds vorige week in de greep. De onrust groeit.

Een van de ontslagen bewindsmannen is de minister voor Europese zaken, Egemen Bağış, die wordt verdacht van banden met een zakenman die Amerikaanse sancties tegen Iran zou hebben ontdoken door massa’s goud vanuit Turkije naar Iran te hebben gesmokkeld.

De eveneens ontslagen minister Bayraktar voor Stedelijke Ontwikkeling en Milieu verklaarde dat alles wat hij had gedaan was gebeurd met de toestemming en wetenschap van Erdogan. “De premier zou ook moeten aftreden”, zo voegde hij er aan toe.

In totaal hebben tien ministers hun functie verloren. Degenen die niet worden verdacht van corruptie zijn uit het kabinet gezet, omdat ze kandidaat zijn gesteld voor burgemeestersposten bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Ook burgemeesters worden in Turkije gekozen.

De grote schoonmaak door de steeds meer onder vuur liggende premier Erdogan maakte geen indruk op de financiële markten noch op de oppositie. De waarde van de verzwakte Turkse Lira zakte gisteren naar het laagste niveau ooit ten opzichte van de dollar. De Turkse munteenheid was gisteren maar 0,47 dollar waard. Bezorgdheid over de politieke stabiliteit en het steeds autoritairder optreden van premier nemen toe. Onzekerheid bij investeerders groeit. Zowel Istanboel als de hoofdstad Ankara zijn opnieuw het toneel van straatprotesten. Ook in andere steden worden acties gevoerd tegen de regerende partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) wegens het grootscheepse corruptieschandaal dat vorige week in de openbaarheid kwam. ‘Regering treed af!’ en ‘AKP dieven’, zijn twee van de meest gehoorde leuzen.

De grote vraag is: is deze noodgreep van premier Erdogan te weinig en te laat?

In regeringskringen neemt de onrust toe drie maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen, die worden gezien als een eerste populariteitstest voor de regering na de grootsscheepse protesten van juni. De bezorgdheid groeit dat de hoofdprijs – Istanbul – in handen zal vallen van de sociaal-democratische oppositie.

Vorige week werden 24 verdachten, onder wie de zonen van twee ministers, van Justitie en Binnenlandse Zaken, een bouwmagnaat, en de ceo van de staatsbank Halkbank in staat van beschuldiging gesteld wegens omkoperij en corruptie. Erdogan verdedigde de baas van de Halkbank als een ‘eerlijk mens’. De politie vond 4,5 miljoen dollars in bankbiljetten verstopt in schoendozen in de woning van de verdachte.

Aan het onderzoek naar de corruptie-affaire is twee jaar lang onderzoek voorafgegaan. De Turkse premier ziet het strafrechtelijk vooronderzoek, de arrestaties, en de aanklachten als een ‘smerige samenzwering van landverraders, spionnen en sommige media’ die er op uit zouden zijn hem ten val te brengen en de ontwikkeling van het ‘nieuw, grote Turkije’ tegen te houden. Hij heeft in diverse toespraken gezworen dat de complotteurs, onder wie de religieuze Gülen-beweging, niet in hun opzet zullen slagen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch