Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Een kadootje minder onder de kerstboom, maar dekens voor Syrische vluchtelingen

20 dec
2013
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

De oorlog en de vluchtelingen uit Syrië laten haar niet los. “Maar zoals meestal, raakt het je pas echt als je het zelf ziet”, zegt Dayon Reubsaet. “Dat had ik toen ik in de toeristische wijk van Istanboel op straat Syrische gezinnen zag rondzwerven”.

De Nederlandse Dayon Reubsaet, moeder van Meyra (3) en Yunus Kayra (7) en getrouwd met een Turkse ingenieur in Istanboel, kan het niet over haar hart verkrijgen om kerstmis dit jaar zoals anders te vieren terwijl in buurland Syrië talloze vluchtelingen in de kou zitten. “Mijn eerste gedachte was om voor de dakloze Syriërs in Istanboel geld in te zamelen”, zegt ze.

Om zeker te weten dat donaties goed terecht zouden komen, bezocht ze diverse hulporganisaties op zoek naar de meest geschikte. “Als eerste kwam ik terecht bij de Syrische stichting Nur (Licht), vlakbij het mausoleum van sultan Mehmet de Veroveraar. Elk weekend brengen hun vrijwilligers medicijnen, levensmiddelen, kleding en speelgoed naar vluchtelingen in Syrië.”

De gezinnen die in Istanboel rondzwerven zijn Syrische zigeuners die ook in hun eigen land, voor de oorlog, bedelend hun geld verdienden, aldus dr. Methi Davut, voorzitter van de stichting Nur. Van de 600.000 Syriërs die naar Turkije zijn gevlucht, zijn er zeker 100.000 naar Istanboel getrokken. “Die hebben allemaal werk en woonruimte gevonden”, zegt Davut.

De vluchtelingen uit Syrië worden worden in kampen opgevangen in de grensstreek van Turkije, die zijn opgezet door Kızılay, de Turkse Rode Halve Maan (de zusterorganisatie van het Rode Kruis). Hier krijgen de vluchtelingen hun allereerste levensbehoeften zoals voedsel, kleding, medicijnen en verzorgingsartikelen. De staat voorziet ook de mogelijkheden tot onderwijs en per maand krijgt ieder persoon 80 TL. De zigeuners kozen ervoor om hier niet te blijven en trokken naar grote steden Izmir, Ankara en Istanbul.

Toen Dayon met de heer Taşkın van Kızılay sprak, begreep ze ook meteen waarom er zoveel problemen waren in de vluchtelingenopvang in de wijk Pendik, dat daar is ingericht zodat dakloze Syriërs niet meer in parken hoeven te bivakeren. Wat Kızılay hen ook geeft, het wordt nooit in dankbaarheid aanvaard. Belangrijke dingen in de winterse kou, zoals sokken voor de kinderen, zijn teruggevonden in de prullenbak. Voor Kızılay is de opvang in Pendik een probleem geworden. De gemeente heeft de Syriërs aangeboden om hen met bussen terug te brengen naar een kamp van hun keuze in de grensstreek met Syrië, zodat hun kinderen tenminste niet van onderwijs verscholen blijven. “Maar dat willen ze niet. Ze kiezen ervoor om ‘s morgens de straat op te gaan en weer te gaan bedelen”, aldus Taşkın.

Aan de hand van deze verhalen heeft Dayon besloten om de zigeuners niet te steunen en om in zee te gaan met Kızılay ‘omdat die professioneel werken, van alle donaties verantwoording afleggen met documenten en foto’s, en omdat ze ook in Syrië zelf opereren’.

De Kızılay-coördinator van de Syrische vluchtelingenkampen vertelde haar dat er 70.000 mensen in het noorden van Syrië in een door hun zelf gevormd kamp verblijven die er alles aan doen om in leven te blijven. Ze zijn uit hun woonplaatsen gevlucht voor de chemische aanvallen en hopen zo de levens van hun kinderen te redden. Zij hebben behoefte aan dekens, medicijnen, voedsel. “Het zijn zij waar ik nu geld voor wil inzamelen, zodat ik samen met Kızılay deze benodigdheden kan kopen. De spullen worden naar een depot gebracht aan de grens en een vrachtwagen neemt de spullen mee Syrië binnen. Ik ontvang een kopie van de aangekochte spullen, van de afleveringspapieren bij de depot en foto’s van de vrachtwagen en van de levering in Syrië.”

Dayon bewondert Kızılay. Het is een NGO die vele projecten leidt, van het organiseren van verpleegsteropleidingen in Somalië tot het werven van bloeddonors in eigen land. “Ze zijn altijd als eerste aanwezig op plekken waar een ramp heeft plaatsgevonden om daar de slachtoffers te helpen”.

Via haar netwerken in Nederland en in Turkije probeert ze nu zoveel mogelijk geld in te zamelen om dekens te kopen voor de vluchtelingen in Syrië.

Op Facebook doet ze dat met deze tekst in het Nederlands en in het Turks:

“Een warme deken voor Syrië!

Kerst betekent gezelligheid, kerstboom, warme chocomelk, kadootjes. Kerst betekent samenzijn met familie of vrienden. Kerst betekent terugkijken op een jaar en vooruitkijken naar nieuwe mogelijkheden en ervaringen. Dit is wat het voor ons betekent. Voor Syrische vluchtelingen betekent het: Geen electriciteit. Kou. Geen water. Honger. Geen hoop. Radeloosheid.

Ik leg dit jaar een kado minder onder de kerstboom en koop met dat geld dekens. Dekens voor de mensen die in het noorden van Syrië op de vlucht zijn geslagen voor de bommen en de dreiging van chemische aanvallen. Ik denk aan de ouders die hun kinderen in veiligheid proberen te brengen, hetgeen wij ook zouden doen als we in een soortgelijke positie zouden zitten. Ik denk aan de kinderen die zo ontzettend moeten lijden. Ik denk dat we met z’n allen IETS moeten doen. Laten we warmte brengen in hun wereld van kou, bommen en dood…. Een warme deken voor Syrië.

Ik hoop dat ik samen met jullie en met Kızılay iets kan betekenen voor de mensen die op dit moment vechten om in leven te blijven.

Een deken kost 20 lira (7 euro).

Stort uw donatie op rekeningnummer

ING Bank 279-Yenişehir Ankara

Rek. Nr.: 5002868-MY-1

IBAN: TR13 0009 9005 0028 6800 2000 01

Onder vermelding van: ‘Suriye için sıcak bir battaniye – Pendik şubesi’

 

Dayon Reubsaet werkt bij ‘Human First’ IVF in Turkije

https://www.facebook.com/humanfirst.nl

Volgend jaar verschijnt haar eerste roman Het Kind van de Republiek, over de levens van twee vrouwen in Turkije: grootmoeder en kleindochter.

 

 

 

 

One Comment

  1. Goedenmiddag,

    Mijn naam is mieke van den Bergh, ben een nederlandse student en studeer voor een half jaartje in Istanbul. Ik ben erg geïnteresseerd in de oragnisatie van Kızılay en u. Hoe zou ik met u en Kızılay in contact kunnen komen? Ik heb namelijk zo veel vragen.. Ik ga zeker geld storten!

    Vriendelijke groetjes mieke van den Bergh

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos