Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Grote klasse van Vliegende Hollander’

13 dec
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: AD Sportwereld

Wesley Sneijder is met zijn winnende goal tegen Juventus meteen doorgedrongen tot de meest legendarische voetballers van Galatasaray. De dolle feestvreugde in de besneeuwde modderpoel van de Türk Telekom Arena na het laatste fluitsignaal was het begin van een totale gekte. Fakkels met het rood-gele Bengaalse vuur werden niet alleen in het stadion afgestoken maar ook op straten in Turkije. Overal werd met geel-oranje Galatasaray sjaals gezwaaid en sportzenders en de social media stonden bol van Turkse trots. Gisterochtend ook de kranten.

Op alle voorpagina’s, ook van kranten die normaal niet veel aan sport doen, stond de felbevochten overwinning van de ‘Leeuwen’ op de Italiaanse kampioen bovenin op de voorpagina’s. Allemaal hadden ze minstens een foto, vaak twee. Van de in extase wegrennende Sneijder; van Sneijder die Didier Drogba omhelst en bedankt voor zijn assist, en het feestende elftal op het veld.
De ‘onvergetelijke overwinning’ en de gouden goal van Sneijder worden nu al meteen een ‘klassieker’ genoemd in de rijke geschiedenis van Galatasaray. Galatasaray heeft in Europa ‘geschiedenis geschreven’, vinden talloze kranten. ‘Grote klasse van de Vliegende Hollander’, aldus een van de columnisten. Nog vele jaren zal men elkaar de vraag stellen ‘Waar was jij toen Sneijder die goal maakte?, voorspelt een sportjournalist.

Sneijder die ook in Istanboel met nummer tien speelt, krijgt een typisch Turkse erenaam ‘On Numera’ (nummer 10), want in het Turks betekent dat ‘de beste’.

“Wesley Sneijder was de onbetwiste held van de wedstrijd”, aldus de sportkrant Fanatik. De Oranje ster kan niet meer stuk in Istanboel. “De Galatasaray supporters zullen de Nederlands voetballer voor vele jaren onthouden wegens dit doelpunt.” Drogba, die ook in de uitwedstrijd in Turijn (2-2) belangrijk was met zijn eerste goal en assist voor de tweede, gaf in de zestien een fraaie kopbal naar Sneijder die met een schuiver in de verre hoek in de 85e minuut keeper Buffon verschalkte.

Na het gouden doelpunt zijn de supporters van Galatasaray het eindelijk met de voorzitter Unal Aysal eens. Die had vanaf het begin gezegd dat hij met Sneijder de ‘gouden aardbei’ van de transfertaart had gekocht in januari van dit jaar. Door het wisselvallige spel van de Oranje international en zijn blessures, zeiden veel fans vaak ‘het is een rotte aardbei’. Gisteren heeft Sneijder ervoor gezorgd dat Galatasaray 4,5 miljoen euro rijker is geworden door door te dringen tot de laatste 16 van de Champions League. Daarmee heeft de voorzitter toch gelijk gekregen en heeft Sneijder er definitief een bijnaam bij, naast de ‘Vliegende Hollander’ en ‘Wesley Sniper’ (Sluipschutter): de ‘Gouden Aardbei’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch