Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Levenslang voor kritische journaliste in Turkije

6 nov
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Füsün Erdogan, een Turks-Nederlandse journaliste die al 7 jaar achter tralies zat zonder ooit veroordeeld te zijn, heeft een levenslange gevangenisstraf gekregen. Volgens de rechter in Istanbul was bewezen dat ze een leidende rol speelt in een staatsgevaarlijke, extreem linkse organisatie.

Het gaat om de orthodoxe Marxistisch-Leninistische Communistische Partij (MLKP), een splintergroepje dat in Turkije op de zwarte lijst staat van verboden organisaties.

Haar vrienden en collega’s vinden dat het vonnis een nieuw bewijs is van de genadeloze manier waarop de conservatief-islamitische regering van premier Erdogan kritische journalisten monddood maakt.

Ook volgens Europese waarnemers gaat het om een politiek proces. Esben Orberg, waarnemer van de Europese Federatie van Journalisten, zei tegen de internetkrant Bianet dat de regering journalisten als Füsün Erdogan beschouwt als politieke activisten. “Zelfs het opsluiten van één journalist is onaanvaardbaar. Geen enkel van de zaken waarvan de journaliste wordt beschuldigd, is strafbaar in Europa. Dit is verschrikkelijk”.

Füsün Erdogan vluchtte na de militaire staatsgreep van 1980 in Turkije naar Nederland. Ze keerde later naar haar land terug toen ze dacht dat het er weer veilig was voor journalisten. Eerst werkte ze als coördinator bij de linkse radiozender Vrijheid (Özgür Radyo). Later ging ze schrijven voor de onafhankelijke internetkrant Bianet, die wordt gefinancierd door de Europese Commissie, en die veel publiceert over de schending van mensenrechten in Turkije en de religieuze en etnische minderheden in het land.

Erol Önderoğlu van Reporters Without Borders wees er op dat de rechtbank niet toeliet dat bewijsmateriaal dat door de politie was aangeleverd door de advocaten werd onderzocht. “In een land dat kandidaat-lid is van de Europese Unie dienen alle processen te voldoen aan de EU-criteria”.

Volgens Reporters Without Borders is Turkije ‘de grootste gevangenis voor journalisten ter wereld’. Op de internationale ranglijst van de organisatie is Turkije dit jaar gezakt van de 148e naar de 154e plaats. Onder landen als Afghanistan, Zimbabwe en Rusland.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch