Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turken vergeven ‘hun’ Kuyt en Sneijder de tweede goal

17 okt
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: AD Sportwereld

Het was dinsdagavond extra wrang voor de Turken dat ‘onze Hollanders’, zoals Dirk Kuyt en Wesley Sneijder in de sportpers van Istanboel worden getypeerd, de genadeklap uitdeelden aan de Turkse droom. Sneijder, die voor Galatasaray speelt, rondde mooi af na een assist van invaller Dirk Kuyt (Fenerbahçe) in de 47e minuut. Dat Sneijder noch Kuyt, uit respect voor hun Turkse ploegenoten, juichte na dit tweede doelpunt en beiden vervolgens opvallend met de hoofden naar benden terugliepen naar de eigen helft, krijgt alom waardering van de Turkse sportjournalisten.

Dat was meteen ook het enige positieve in de berichtgeving over het uiteenspatten van de Turkse droom. “Het bittere einde” zo kopte de sportkrant Fotomac op de voorpagina. “We hebben de handdoek in de ring gegooid”, constateerde de krant. “En nu moet Turkije weer thuis via de buis kijken naar een wereldkampioenschap, omdat we er weer niet in geslaagd zijn ons te kwalificeren. Turkije had veel meer corners, schoot veel vaker op doel dan Oranje, maar slaagde er niet in te scoren”.

Sportkrant Fanatik is op zijn manier genadeloos. Een uitvergroot kader met alle statistieken van Groep D, plus de FIFA ranking, is het belangrijkste beeld op de voorpagina. Turkije eindigde op de vierde plaats, en is volgens de FIFA ranking ook het zwaktste voetballand op de 49e plaats.

Bondscoach Fatih Terim trok wijselijk het boetekleed aan. “Ik bied alle Turken mijn excuses aan. We hebben het geprobeerd, maar als je niet scoort tegen een groot voetballand als Nederland dan heb je een probleem”, zei Terim op de afsluitende persconferentie in het Fenerbahçe stadion. Hij verweet zijn spitsen, Umut Bulut en Burak Yilmaz, dat ze slordig waren omgesprongen met de kansen.  “We hebben vier tot vijf kansen gehad. Daar moeten wel doelpunten uit komen”.

De kater in het voetbalgekke Turkije is extra groot, omdat de verwachtingen hooggespannen waren. ‘Keizer’ Fatih Terim had in het verleden vaker voor wonderen gezorgd. Na de nederlaag was de bondscoach de eerste die toegaf dat het beter moet. “Ons beter voorbereiden op het EK van 2016 is nu onze prioriteit”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch