Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Arda Turan: Wij gaan de oorlog winnen

15 okt
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Psychologische oorlog aan vooravond van kwalificatieduel tegen Nederland

in: AD Sportwereld

De Turkse media doen er alles aan om de supporters op scherp te krijgen voor het beslissende kwalificatieduel vanavond tegen Nederland. “Voetbal is oorlog”, zei Rinus Michels ooit. De Turken lijken dat in ‘de hel van Istanboel’ (het Fenerbahçe stadion) letterlijk te willen nemen. Zij kunnen hun tweede plaats in de groep alleen behouden als ze van het Nederlands elftal winnen.
De emoties worden bij voorbaat zo hoog mogelijk opgeklopt. Sportkrant Fanatik ruimt een hele pagina in voor een foto van een sinaasappel en de kop: ‘We zullen deze sinaasappel (Oranje) uitpersen’. Oranje en sinaasappel zijn in het Turks hetzelfde.
In een andere sportkrant staat spelmaker Arda Turan afgebeeld als een Ottomaanse krijger met ontbloot bovenblijf en een islamitisch kromzwaard dreigend omhoog met als kop: ‘Wij gaan deze oorlog winnen’.
Wesley Sneijder (Galatasaray) en Dirk Kuyt (Fenerbahçe) nemen samen een halve pagina in met een foto waarop beiden een lang kebabmes omhoog houden.

De Turken weten dat het heel moeilijk gaat worden tegen Oranje, maar ze hebben de moed nog niet opgegeven, want ze hebben een opmerkelijke inhaalrace achter de rug. Twee maanden geleden leken ze al uitgerangeerd te zijn, maar nationale held Fatih Terim werd als interim coach ingehuurd en verrichtte sindsdien wonderen. Geen enkele wedstrijd werd meer verloren. Vanavond hebben ze ook een wonder nodig om Oranje te verslaan. Maar het kan, zo houden de media de supporters voor. “In 1997 wonnen we ook een WK kwalificatiewedstrijd   van Nederland in Bursa met 1-0”.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch