Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse TV presentatrice ontslagen om décolleté

10 okt
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

In Turkije is grote ophef ontstaan over het ontslag van een presentatrice van een tv show omdat ze een te gewaagd décolleté had. Het omstreden ontslag op staande voet door de zender ATV is volgens critici een nieuw en verontrustend voorbeeld van de gedwongen islamisering van de samenleving. En van de bemoeizucht van de conservatieve regering.

Vice-premier Hüseyin Çelik kritiseerde de jurk met de lage halslijn van presentatrice Gözde Kansu van de talentenjacht Kroonprins als ‘extreem’ en ‘ongepast’. “Wij bemoeien ons met niemands levensstijl, maar dit ging te ver. Dit is ook niet aanvaardbaar in de rest van de wereld”.

Vorige week kondigde premier Erdogan een pakket hervormingen aan om de democratie in Turkije te versterken. Hij zei toen dat discriminatie op grond van religie, politieke overtuiging of levensstijl niet langer getolereerd zal worden. Uit het ontslag blijkt dat het discrimineren van Turken met een andere levensstijl dan de regeringspartij nog springlevend is.

Dat ATV vice-premier Çelik op zijn wenken bedient is niet verbazingwekkend, aangezien de tv zender in handen is van de schoonzoon van premier Erdogan.

Çelik reageerde gisteren via zijn Twitter account op de rel. “Mijn reactie kwam voort uit mijn zorg voor de gevoeligheid van het publiek. Het is mijn recht op vrijheid van meningsuiting om mijn opvattingen onder woorden te brengen als persoon, als tv-kijker en als politicus”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch