Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Ook ik heb een Anatolische kont

9 okt
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn 4 reacties

Blog van Thijs de Bekker

Het is iets wat langzaam plaatsvindt, geleidelijk en vaak onopgemerkt. Het is een angst van miljoenen in Turkije en je komt er op een onverwacht moment met schrik achter dat je het ook hebt.

Een duidelijke waarschuwing is wanneer een van de knopen van je broek springt.  Dat overkwam mij afgelopen week. Ik stond op het punt het huis te verlaten en naar mijn werk te gaan en ‘plop’ daar lag mijn knoop op de grond. Toen ik voor de spiegel stond zag ik het. In de reflectie werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt: ook ik heb een Anatolische kont.

In de 30 jaar dat ik in Nederland woonde had ik nooit problemen met mijn gewicht. Het grote verschil? Beweging. In Nederland liep overal naar toe of nam de fiets. Nu is het meestal een taxi of de bus. Terwijl ik in Nederland vaak tegen een ondergewicht aanzat, ik woog 70 kilo en ben bijna 2 meter kom, werd ik in Turkije steeds zwaarder. Plagend zeiden familieleden in Nederland dat het wel zou horen bij het getrouwd zijn.

Het eten in Turkije is anders. Iedereen kent wel de lekkere gegrilde vleesgerechten, maar eigenlijk wordt dat buiten de restaurants om niet veel gegeten. Vlees is best duur in Turkije en veel vaker zal je thuis of tijdens de lunch op het werk een gerecht krijgen dat bestaat uit samen gekookte ingredienten in een dikke tomatensaus met veel olie. Om de goedkope groenten lekkerder te maken worden die ook lang gekookt en dan voorzien van een dikke laag druiperige vette kaas. De combinatie rijst, pasta en aardappelen met brood, is daarnaast ook vrij normaal hier.

En dat is ook niet vreemd. Turken zijn van origine een nomadenvolk dat met hun vee van Centraal-Azië naar het westen trok. Dat extra vet laagje kwam vaak goed van pas en er was vaak maar één pan om op te koken rond de tent.  Deze gerechten uit vroegere tijden zijn van moeder op dochter doorgegeven en maken nog steeds een groot deel uit van de Turkse keuken.

Het gevolg is een fenomeen waar iedereen zijn eigen strijd mee heeft in dit land. Zo rond de midden dertig komt het op zetten, en het gaat gepaard met een persoonlijke strijd. Zij die de strijd opgeven dragen vaak een soort Turkse jogging (baggy) broek, ‘salvar’ genaamd. Vooral bij vrouwen is overgewicht een angst waar men letterlijk voor vecht ook omdat het schoonheidsideaal bij vrouwen hoger ligt dan bij mannen. Als man kom je er wat langer mee weg, maar als de knopen van je broek springen zoals bij mij, dan is het echt tijd om er wat aan te gaan doen.

photo (7)De Turkse overheid onderkent het groeiende probleem van overgewicht en ernstig overgewicht (obesitas).  Ruim 17 procent van de Turken boven de 15 jaar heeft obesitas en en 35 procent overgewicht. Steeds meer gemeenten leggen in stadsparken een soort atletiek baan en installeren weersbestendige fitness apparaten. ‘s Avonds moet je dan ook niet vreemd opkijken als je er tot middernacht mensen rondjes ziet lopen, niet rennen, maar in wandeltempo.

De populaire zender Home TV heeft zijn programma’s inmiddels afgestemd op het groeiende probleem van overgewicht. Na de kookprogramma’s overdag komt eerst de bekende Dr. Öz op tv met adviezen over gezonde levensstijlen, gevolgd door pilates en yoga programma’s.

De fitnesscentra schieten ook als paddestoelen uit de grond, vaak iets duurder dan in Nederland maar wel een stuk luxer. Ze hebben vrijwel standaard zwembaden, sauna’s en stoombaden, masssages, en daarnaast een hele hoop soorten sportlessen en fitness apparatuur.

Terwijl ik dit schrijf is mijn volgende broek nu op de gulp zelf gespleten en ben ik in mijn kledingkast tot de conclusie gekomen dat ik bijna geen broek meer pas. De weegschaal vertelde me dat ik meer dan 95 kilo weeg. Dus tijd om maar eens op te houden met typen en te gaan bewegen. U vindt mij in het park, niet in zo’n duur fitnesscentrum want we blijven Hollands, ook met een Anatolische kont.

4 Comments

 1. Sjoukje schreef:

  Anatolische kont heeft zich uitgebreid richting het noorden van Nederland

 2. Marc Guillet schreef:

  Die kont komt in alle windstreken voor 🙂

 3. Tuba G. A. schreef:

  Erg leuk geschreven, maar uw kennis over de Turkse keuken schiet behoorlijk tekort. Goedkope groenten die worden dood gekookt in vette tomatensaus?? Wie in Turkije leeft en wel eens bij iemand thuis of in een goed (hoeft niet duur te zijn) restaurant heeft gegeten zou beter moeten weten. De stoofschotels en eenpansgerechten zijn meestal van een gezonde samenstelling vlees, uien en seizoensgroenten. Ja, dit ‘nomadenvolk’ kookt ook wel gezond en verantwoord … Kent u trouwens de koude gerechten? Die bestaan uit alleen maar groenten en olijfolie. En zijn niet overdadig maar juist heel mild van smaak. Dit artikel leest lekker weg en laat me wel glimlachen (die knoop die wegschiet) maar geeft helaas een vertekend beeld van onze keuken.

 4. Jeroen Belderok schreef:

  Hallo Thijs de Bekker.

  Mijn vrouw is momenteel bezig om wat kilo’s af te vallen.
  Ze is nu 2 weken bezig en is al 4 kilo kwijt:)

  Zij volgt het mentale dieet Plan van katja callens.

  Met dit dieet kun je gewoon normaal blijven eten, Je krijgt ook een eetpatroon voor 8 weken en wat veel mensen vergeten is dat je juist niet minder moet gaan eten
  sterker nog je moet 5 keer per dag eten.

  Je moet alleen opletten wat je eet en dat je gevarieerd eet

  Naast lichamelijke ondersteuning wordt je ook begeleid in het mentale aspect van het afvallen want dat wordt vaak vergeten.

  Ondertussen is mijn vrouw al 4 kilo kwijt met dit dieet programma.
  En ze doet niks bijzonders, ook niet aan fitness.

  Kijk hier maar een op http://www.afvallenluktniet.org
  daar vind je nog meer succesverhalen en video’s van andere mensen die succesvol dit dieet programma volgen.

  Met Vriendelijke Groet
  Jeroen

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch