Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Een avondje stappen in de Turkse hoofdstad

15 sep
2013
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

Gastblog van Thijs De Bekker

Ankara? Vast van gehoord maar lang niet zo bekend als het romantische, uitbundige en lichtzinnige Istanbul. Mijn stad heeft een serieus zelfs saai imago, ligt ver weg van de kust en staat bol van de roestige Turkse politiek. Wanneer ik iemand uit Istanbul tegenkom, is de eerste vraag altijd “Wanneer verhuis je naar Istanbul?”

Toch is Ankara verre van saai. De combinatie van internationale bedrijven, ambassades en top universiteiten maakt het een jonge, internationale en voor velen, een hippe en aantrekkelijke stad om te wonen en uit te gaan.

De 7 miljoen inwoners zijn zo divers als Turkije zelf; van mensen met lage inkomens tot types met 3 Ferrari’s in de garage. Uitgaan is net zo gevarieerd; van bruine café’s tot nachtclubs waar je eerst langs de rijen Lamborghini’s op de parkeerplaats moet om bij de ingang te komen.

Een avondje stappen in Ankara begint vaak op de plaats waar het openbaar vervoer samenkomt: de wijk Kizilay. Echt vergane glorie. Grauwe uniforme appartementsgebouwen die zo’n acht verdiepingen boven de brede winkelstraten uit toornen, naast elkaar gebouwd op nog geen meter van elkaar, waar niemand meer woont. Het doet denken aan de oude Sovjetunie.

De straten zijn gelukkig voor een deel verboden voor auto’s en populair bij iedereen die voor een klein bedrag wat wil kopen of eten. Er zijn veel terassen en veel winkeliers staan hun waar al vele meters buiten hun winkels aan te prijzen. Hier eet ik graag traditionele Turkse snacks, van de goudbruine simitbroodjes en kebab tot Turkse pizza’s. Veel restaurantjes schenken in deze conservatieve buurt geen alcohol, maar ook met een glaasje thee in de zon is het er goed toeven. De café’s zijn meestal bruin, met oude meubelen en foto’s van vroeger aan de muur. Verwacht hier geen hippe muziek uit de boxen, hier is het Turkse muziek, vaak live, die de klokt slaat. In Kizilay is het niet eenvoudig om je portemonnee pijn te doen.

Op nog geen 400 meter is een andere wereld, in de straat Olgunlar, in de schaduw van de grote moskee van Ankara. Olgunlar staat bekend om zijn kleine café’s en podia voor Turkse rockmuzikanten en zelfs rap. Motoren van motorclubs staan voor de deur en binnen kent iedereen elkaar. In je favoriete kroeg word je bij elk bezoek als verloren familie ontvangen. Het is er altijd druk en politieke discussies worden niet geschuwd. Elke buitenlander die er binnenkomt, wordt meteen aangesproken en in de discussie betrokken. De Turkse gastvrijheid geldt ook hier. Elke buitenlandse bezoeker zal minimaal drie pogingen moeten doen om zelfs maar het recht te krijgen om de eigen rekening te betalen. De prijzen zijn laag, misschien niet zo goedkoop als de vorige stop, maar je zal nooit veel betalen.

Vervolg je de weg, en na een kleine tien minuten lopen ben je in het volgende uitgaansgebied: Tunali.  Deze buurt is al decennia bekend als de hippe wijk van Ankara. De dames, zogenaamde “Tunali girls”, zijn beroemd om hun zorgvuldig uitgekozen modieuze outfits. Hier zal je niet snel iemand in een oude slobbertrui zien.  Het is de plek waar veel Turkse tieners en twintigers hun eerste vriendje of vriendinnetje ontmoeten, maar ook waar werknemers van de omliggende kantoren na hun werk gezellig een pilsje of glaasje wijn drinken in de avondzon.

Er is een lange winkelstraat maar elke zijstraat is omgeven door kroegen en bistro’s. Op vrijdag- en zaterdagavonden is het hier zo druk dat er vaak geen ruimte meer binnen is en men met hun drankje en een sigaretje op straat gezellig staat te kletsen. Hier vind je ook nachtclubs, meestal onder appartementen in de kelder met goede dansmuziek om uit je dak te gaan. De horeca bestaat vooral uit ketens die succesvol zijn in heel Turkije en af en toe een ondernemer die zijn zaak zelf heeft opgebouwd. Over het algemeen is dit de populairste uitgaanswijk van Ankara, niet duur, maar toch is het verstandig om eerst even de prijzen te bekijken voor je wat bestelt. Als een kroeg heel populair is kan het maar zo zijn dat de eigenaar beslist de prijzen te verdubbelen, wat overigens vaak ook weer leidt tot een snelle afname van deze populariteit.

Als je na Tunali toch nog even doorloopt schuin de heuvel op kom je iets speciaals tegen, misschien wel het leukste stukje Ankara. Het is een vrij stijle klim, maar goed te doen. Het park aan de rechter kant van de weg ligt op de heuvel en biedt een fantastisch uitzicht op de stad met haar oude gebouwen en moderne wolkenkrabbers. Je snapt het misschien al, dit is een plek waar veel mensen met een tas drankjes besluiten de avond te eindigen. Liggend in het gras onder een heldere sterre hemel is het hier bijzonder mooi en vooral rustgevend na een drukke avond. Je zal niet de enige zijn, want het park is tot vroeg in de morgen vol met mensen van jong tot oud.

arjantin caddesiToch nog even door en gaan dansen? Een klein stukje de linker zijstraat in en je bent op Arjentin street. Gelegen in een wijk vol ambassades, zeer dure appartementen en huizen, tegen dezelfde heuvel. Overdag een stille plaats met wat boekwinkels, ‘s nachts bruisend van het uitgaansleven. Je ziet al snel dat hier een hogere prijscategorie heerst en een ander soort volk komt. Auto’s uit de middenklasse zie je hier zelden. Dames lopen op killer heels en in design kleding. De heren in scherp gesneden modieuze pakken. Dit is de plek waar de crème de la crème van de stad uitgaat, van top diplomaten tot rijke zakenlieden en vooral hun kinderen met te veel zakgeld. Een club binnenkomen is niet zo moeilijk, nee zelfs vaak gratis. De dj’s die hier spelen staan de volgende dag in Ibiza, Istanbul, Berlijn of Dubai. Dansen de nacht lang? Dat kan hier. Wel even opletten… Wil je een tafeltje bij de dansvloer? Dan kost een fles drank al gauw een paar honderd euro. Een biertje? Reken op minimaal 15 euro voor een klein flesje. De hipste mensen in de hoofdstad lijken niet om geld te geven, fles na fles wordt opengetrokken terwijl de dj’s hun beats de dansvloer op gooien. Toch is het leuk als je van te voren al wat hebt gedronken en even flink uit je dak wil gaan. Hier is het zien en gezien worden. De meesten maken foto’s van elkaar om aan hun vrienden op Facebook te laten zien waar ze uitgaan. De fles die met tien personen werd aangeschaft verplaatst zich meerdere malen om weer als fotoobject dienst te doen. Voor mij geen plek om wekelijks naar toe te gaan, maar af en toe is het leuk om hier mijn avondje stappen te eindigen.

Na een lekker broodje kokoreç (gegrilde en gekruide lamsdarmen) sta je weer met beide benen op de grond tussen het normale volk. Voor mij geen Italiaanse volbloed die me huis brengt. Ik neem een taxi. Istanbul is een geweldige stad, maar op Ankara ben je ook niet snel uitgekeken. Ik blijf hier nog wel even…

Bars en Clubs

Een lijst met bars en clubs is te vinden op deze site

http://www.ankara.com/bars_clubs.html

 

 

 

 

One Comment

  1. Jessie schreef:

    Thijs, wat een leuk stuk!

    Alsof ik weer even thuiskwam 😉 Ik mis die avonden!

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch