Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Rabobank met nieuw filiaal actief in Turkije

20 aug
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Algemeen Dagblad

In Nederland krimpt de Rabobank in, maar in het buitenland breidt de bank juist uit. Turkije is de nieuwe kraal aan de ketting. Volgend jaar wil de coöperatieve bank een filiaal openen met een startkapitaal van 300 miljoen dollar. De vergunning is binnen.

“Dit is de eerste fase van een negen maanden durende aanvraagprocedure. Wanneer die succesvol wordt afgesloten, zal de Rabobank zijn aanwezigheid in Turkije uitbreiden”, aldus een woordvoerder op het hoofdkantoor in Utrecht.

In het begin zal de bank zich vooral richten op agrarische en voedselbedrijven. “Dit is onderdeel van de groeistrategie van de Rabobank in heel Europa en de ambitie om wereldwijd de leidende Food &Agri bank te worden.”

Rabobank zal de tweede Nederlandse bank in Turkije worden, na ING dat in 2007 de Oyakbank overnam voor 2 miljard euro.

Rabobank ziet een groot potentieel in Turkije voor leningen aan ondernemers in de voedsel en agrarische sector. Die is in Turkije omvangrijk en is bezig met een moderniseringslag en schaalvergroting.

Turkije geldt als een van de nieuwe economische tijgers. De economie groeit er hard en het land telt ruim 75 miljoen consumenten met een toenemende koopkracht.

Rabobank is sinds 2001 aanwezig in Turkije met een vertegenwoordigingskantoor, dat research uitvoert voor de Rabobank Groep en inleidende activiteiten biedt aan Rabobank-klanten voor producten en diensten in Turkije.

Het voornaamste doel van het kantoor is om Rabobank Groep in staat te stellen hoogwaardige financiële oplossingen op maat te leveren aan een geselecteerde groep klanten in de food & agribusiness. Speciaal voor Nederlandse, internationaal opererende zakelijke klanten, is in Istanbul een International Desk Turkije ingericht.

Begin 2006 ketste de overname van de agrarische Şekerbank (Suikerbank) door Rabobank totaal onverwacht af. De coöperatieve bank sloot in 2005 een overeenkomst met het Turkse pensioenfonds SPF om een belang van 36,5 procent in Sekerbank over te nemen voor een bedrag van 82 miljoen euro. Sekerbank werd in 1953 opgericht als coöperatieve bank van suikerbietboeren.

Het pensioenfonds legde de overeenkomst ter goedkeuring voor aan een Turkse rechtbank. De rechter keurde de overeenkomst goed, maar bepaalde tevens dat de Rabobank 72 procent meer zou moeten betalen voor het belang. Daar ging de Rabobank niet mee akkoord.

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch