Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Boze Turken boycotten nationale elftal

15 aug
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Het Turkse nationale team speelde gisteravond de vreemdste wedstrijd ooit. Voor het vriendschappelijke potje in Istanboel tegen Ghana (2-2) waren welgeteld 5106 kaartjes verkocht.

De selectie van coach Abdullah Avci speelde in het grootste stadion van het land met een capaciteit van 76,092 toeschouwers. Dat maar zo weinig supporters bereid waren een kaartje te kopen, bracht de Turkse voetbalbond (TFF) in verlegenheid.

Voor de boycot zijn veel redenen. De belangrijkste is de teleurstelling over de resultaten van het nationale elftal in de kwalificatiereeks voor het WK 2014 waarin Nederland ongeslagen bovenaan staat in groep D. Vooraf werd Turkije nog gezien als kandidaat voor de tweede plaats in die groep, maar het staat met slechts twee overwinningen op de vierde plaats.

De Turkse voetbalsupporters geloven er niet meer in. Veel kritiek is er op coach Avci (opvolger van Guus Hiddink) ‘die de verkeerde keuzes maakt’, zoals supporter Deniz Maraslioglu zegt. Daardoor is Turkije gekelderd van nummer 8 in 2003 op de FIFA wereldranglijst naar de 58ste plaats.

Veel kritiek krijgt ook de Turkse voetbalbond (TFF), die volgens velen wordt gemanipuleerd door de regering van premier Erdogan, een voormalig semi-prof  en fanatiek supporter van Fenerbahçe. Fener, en veel andere clubs, werden vorig jaar veroordeeld wegens fraude en omkoping, maar de TFF degradeerde Fenerbahçe niet naar een lagere divisie. Daar zijn supporters van andere clubs nog steeds woedend over. Dat de nationale selectie gisteravond aantrad met 7 spelers van Fenerbahçe was voor velen nog een extra reden de wedstrijd te boycotten.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch