Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Alarm over vuurwapens in Turkse parlement

14 aug
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Vrees voor schietpartij tijdens heetgebakerde debatten

De vice-voorzitter van het Turkse parlement heeft alarm geslagen over het op zak dragen van vuurwapens door volksvertegenwoordigers in de vergaderzaal. Hij zegt dat de fractieleiders en anderen in gevaar zijn.

Door de groeiende polarisatie in de Turkse samenleving en politiek na de massaprotesten tegen de regering van premier Erdogan bestaat het gevaar dat er tijdens de emotionele debatten – die vaak letterlijk uit de hand lopen en leiden tot gevechten in de vergaderzaal – ook zal worden geschoten. Enkele weken geleden moest een parlementariër van de regeringspartij AKP de zaal met een bebloed hoofd verlaten na een gevecht met leden van de oppositie.

Eerder was er een incident met een AKP afgevaardigde die politieagenten bij de voordeur van het parlement uitschold, omdat zij probeerden te verhinderen dat zijn vier gasten hun pistolen mee naar binnen namen in het parlement.

Vorig jaar zei een parlementslid van de republikeinse oppositiepartij CHP na weer een vechtpartij: “We zullen vuurwapens in de vergaderzaal brengen als dit zo doorgaat. Er is geen andere oplossing”.

Vulgaire scheldpartijen, verbaal geweld en vuistgevechten horen bij het haantjesgedrag van de Turkse macho’s in het parlement. Ze hebben allemaal korte lontjes en vatten kritiek snel op als een belediging en gebrek aan respect.

Volgens het huishoudelijk reglement van het Turkse parlement is het verboden om de vergaderzaal met vuurwapens te betreden, maar zoals zo vaak in Turkije, is er op bestaande regels geen controle. Bovendien genieten de Turkse volksvertegenwoordigers een ruime parlementaire onschendbaarheid zodat zij niet strafrechtelijk vervolgd kunnen worden voor woorden of daden binnen of buiten het parlement.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch