Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Levenslang voor Turkse generaals na plan coup

8 aug
2013
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

in: Algemeen Dagblad

De ooit machtigste man van het Turkse leger, generaal Ilker Basbug, is net als bijna tien andere ex-generaals veroordeeld tot levenslange celstraf. Rechters veroordeelden de generaals, parlementsleden van de oppositie, journalisten, politici, academici en een maffialeider tot langdurige opsluitingomdat ze premier Erdogan met een coup ten val wilden brengen. Tegenstanders spreken van een heksenjacht.

Generaal Ilker Basbug was van 2008 tot 2010 niet alleen stafchef van de Turkse strijdkrachten. Hij was tevens de leider van de terroristische Ergenekon organisatie die de regering van premier Erdogan met een staatsgreep ten val wilde brengen. Dat is het oordeel van een Turkse rechtbank in Silivri, ruim 50 km buiten Istanboel.

De 70-jarige Basbug en bijna tien andere voormalige generaals kregen gisteren levenslange gevangenisstraffen voor het beramen van de coup. De rechters veroordeelden ook parlementsleden van de oppositie, journalisten, politici, academici en een maffialeider tot langdurige opsluiting.

Familieleden en aanhangers van de 275 verdachten kregen geen toegang tot rechtszaal tijdens de slotzitting van het uiterst omstreden monsterproces dat ruim vijf jaar heeft geduurd. Het gebied rondom de rechtbank in het grootste gevangeniscomplex van Europa was tot verboden gebied verklaard. In het weekend werden politieke activisten en journalisten van de maoistische Arbeiderspartij (IP) preventief gearresteerd om betogingen bij de rechtbank te verhinderen. Rellen braken uit toen honderden sympathisanten van de verdachten door de oproerpolitie met traangas en rubberkogels werden aangevallen. De politie had alle wegen naar de rechtbank afgesloten. Toen betogers met vlaggen en leuzen via de velden toch in de richting van het gevangeniscomplex van Silivri liepen greep de politie in.

Na ruim 5 jaar, 650 zittingen, dossiers van 39.000 pagina’s en verklaringen van 130 getuigen blijven nog steeds veel vragen onbeantwoord.  De verdachten zouden lid zijn van of hebben gewerkt in dienst van een ondergronds netwerk met de naam Ergenekon. Cellen van dat extreem-nationalistische netwerk hebben met het plegen van moorden op christenen, aanslagen tegen de krant Cumhuriyet en tegen de Raad van State, en het verspreiden van propaganda geprobeerd een klimaat van chaos te zaaien zodat het leger een staatsgreep zou plegen tegen de regering van premier Erdogan.

De moorden op een priester in Trabzon (2006), op de Armeense hoofdredacteur Hrant Dink in Istanbul (2007), en op drie evangelische christenen in Malatya (2007) waren allemaal het werk van jongeren die contact hadden met verdachten in het Ergenekon-proces.

De Europese Commissie en het Europees Parlement verwelkomden het proces, dat in 2008 begon, omdat hiermee officieren en nationalistische extremisten ter verantwoording werden geroepen voor moorden op Koerden en andere minderheden. In het verleden stonden militairen boven de wet. Sinds 1960 heeft het leger vier maal een staatsgreep gepleegd. Civiele controle over de strijdkrachten is een van de EU-voorwaarden waar kandidaat-lid Turkije aan moet voldoen.

Maar naarmate het aantal verdachten en aanklachten groeide, nam ook de kritiek toe. Met rechten van verdachten en hun advocaten werd slordig omgesprongen. Met bewijsmateriaal zou zijn geknoeid. Talloze procedurele en juridische fouten ontsierden het proces. Daardoor ontstond steeds meer de indruk dat het hier niet ging om een eerlijk proces, maar om een heksenjacht van de islamitische regering van premier Erdogan tegen de oppositie.

“Dit is een puur politiek proces”, zo protesteerde journalist en parlementslid Mustafa Balbay toen hij zijn vonnis van 35 jaar cel hoorde.De vonnissen zullen de uiterst gepolariseerde verhoudingen in Turkije nog verder vergiftigen. Voor de veroordeelden verplaatst de juridische strijd tegen de regering-Erdogan zich nu naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

 

 

 

One Comment

  1. Johnd723 schreef:

    This kind of game gives a real experience of gdddagadfdbf

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch