Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Aanvallen met machetes op activisten Istanboel

7 jul
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Foto’s: Slawomira Kozieniec

Veel Gezi-park activisten moeten niets hebben van kemalistische leuzen

In het weekend heeft de Turkse oproerpolitie opnieuw veel traangas en talloze waterkanonnen ingezet tegen duizenden activisten die hun overwinning in het Gezipark wilden vieren.

Een rechtbank in Istanboel maakte enkele dagen geleden bekend dat het omstreden project voor de herinrichting van het Taksimplein definitief moet worden gestaakt. Daarmee is ook de bouw van een replica van een Ottomaanse kazerne, op de plaats waar nu het Gezipark is, van de baan. Gewelddadig optreden van de politie tegen activisten in het park leidde bijna een maand lang tot protesten in ruim 70 steden. Daarbij vielen vier doden en 8.000 gewonden.

Activisten wilden hun overwinning op de autoriteiten zaterdagavond in het Gezipark vieren. De gouverneur weigerde echter het door politie afgezette park weer voor het publiek open te stellen en verbood de samenkomst.

De oproerpolitie dreef de groepen activisten op diverse plaatsen uiteen. Vier mannen met machetes liepen met de politie mee en vielen burgers aan. Een van de mannen sloeg een vrouw met zijn lange gebogen kapmes en trapte haar ook in de rug. De politie deed niets. Videobeelden van de aanvallen met machetes leidden tot grote verontwaardiging op Facebook en Twitter. Gouverneur Mutlu maakte bekend dat ze in hechtenis waren genomen. Gisteren werden ze op vrije voeten gesteld.

Het was gisteravond weer even grimmig als weken geleden. Journalisten werden in elkaar geslagen, zelfs nadat ze hun perskaart lieten zien. Een fotograaf werd beschoten met rubberkogels terwijl hij wegliep. Mensen werden met waterkanonnen en traangas bestookt terwijl ze alleen maar vreedzaam naar het plein en park wilden lopen.

Mensen op het terras van Kitchenette op het Taksimplein werden met traangas verjaagd nadat ze hun afkeuring van het politieoptreden lieten blijken door cynisch te applaudiseren.

Diverse gewonden werden met ambulances afgevoerd. Tientallen mensen zijn gearresteerd door agenten in burger.

photo(16)Zondagavond was er in Kadıköy, aan de Aziatische kant van de stad, een ‘Gas Man’ festival waar op ludieke manier met muziek, dans, en een ‘Capuller’ modeshow van ontwerper Barbaros Şansal geprotesteerd werd tegen het harde optreden van de politie en voor meer vrijheid in Turkije.

Kemalistische leuzen

Tienduizenden verzamelden zich op het plein bij de veerboten en in de straten daaromheen. Velen zongen enthousiast mee toen het jazz koor van de Boğaziçi Universiteit oude hits van The Beatles, zoals ‘Let It Be’ en ‘She Loves You’ , ten gehore bracht. Een opvallend verschil met massabijeenkomsten van de regerende AK-partij was het enorme aantal Atatürk-vlaggen en de steeds weer herhaalde slogan “We zijn allemaal soldaten van Atatürk”. Niet iedereen voelde zich daar happy bij. “Dat soort militaristische, kemalistische leuzen past niet meer in deze tijd”, zei Ceren (30). “Het bijzondere en nieuwe van de Gezi-park protesten is nou juist dat talloze jonge Turken zoals ik, die nooit eerder politiek actief waren, zijn opgestaan en aan alle politieke leiders vragen om naar ons te luisteren en met ons rekening te houden”.

Het festival werd georganiseerd door ngo’s en anti-AKP media zoals de dagbladen Cumhuriyet en Aydınlık, en de tv zender Halk TV.

Twee van de sponsors, het linkse dagblad BirGün en de vereniging van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders, trokken zich op het laatste moment terug. Daarmee protesteerden zij tegen wat zij noemden de ‘chauvinistische’ houding van diverse andere organisatoren.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch