Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Protesten tegen Erdogan weer grimmiger

26 jun
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkse premier noemt correspondenten provocateurs

Woede en verbittering nemen met de dag toe bij aanhoudende protesten tegen de Turkse regering van premier Erdogan. Buitenlandse correspondenten krijgen het ‘advies’ om het land te verlaten. Demonstranten worden van hun bed gelicht. De grimmigheid neemt voelbaar toe.

Gisteravond hielden duizenden een sit-in demonstratie op het Taksimplein in Istanboel om gerechtigheid te eisen voor de overleden 26-jarige demonstrant Ethem Sarisülük. De betogers zijn verontwaardigd dat de politieman die ervan wordt verdacht hem van dichtbij te hebben doodgeschoten voorwaardelijk is vrijgelaten in afwachting van zijn proces. Het openbaar vervoer naar het plein werd stilgelegd. De oproerpolitie stond met waterkanonnen en traangas klaar om in te grijpen.

De minster-president blijft olie op het vuur gooien door binnen- en buitenlandse vijanden te beschuldigen van samenzweringen. Wat ook veel kwaad bloed zet is dat hij de oproerpolitie heeft geprezen om hun ‘heldhaftige optreden’. De politie heeft sinds het begin van de protesten ‘met veel terughoudendheid opgetreden’, zo benadrukte hij.

Volgens de Turkse Artsenvereniging zijn er in totaal ruim 7000 demonstranten en zeker tien journalisten gewond geraakt. Er zijn vijf doden gevallen.

Ondertussen is er een heksenjacht begonnen op ‘provocateurs’ en ‘terroristen’ die hebben meegedaan aan de protestacties. Honderden zijn in diverse steden gearresteerd en in voorlopige hechtenis genomen.

Gisterochtend vroeg viel de politie in de hoofdstad Ankara op 30 verschillende plaatsen huizen binnen. Zeker 20 verdachten werden meegenomen. De meesten omdat ze lid zouden zijn van ‘terroristische’ organisaties. De huiszoekingen gaan onverminderd door en het aantal gearresteerden zal zeker oplopen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben ongeveer 2,5 miljoen mensen meegedaan met de protesten in 79 van de 81 provincies van Turkije.

De tegenstellingen verscherpen zienderogen. Oppositieleider Kemal Kiliçdaroglu van de Republikeinse Volkspartij (CHP) veroordeelde premier Erdogan gisteren in de fractievergadering als ‘de nieuwe dictator van Turkije’ en ‘een leugenaar’.

Erdogan sloeg keihard terug. “Als ze een fascistische dictator willen zien moeten ze naar Assad kijken wiens hielen ze likken, en kijken naar de foto van hun ‘nationale chef’ in hun partij hoofdkwartier”. Hij verwees daarmee naar wijlen president en CHP partijleider Ismet Inönü die in 1937 verantwoordelijk was voor het bloedbad in Dersim waarbij zeker 15.000 mensen omkwamen.

De verharding van het politieke klimaat richt zich nu ook tegen steeds meer buitenlandse correspondenten. Ze worden ervan beschuldigd ‘leugenaars’, ‘provocateurs’ en ‘spionnen’ te zijn. En met intimiderende tweets of mail wordt hen gesommeerd ‘voor hun eigen veiligheid’ het land te verlaten ‘voor het uit de hand loopt’.

Premier Erdogan beschuldigde gisteren Selin Girit, een BBC verslaggeefster van Turkse afkomst, ervan campagne te voeren tegen zijn regering. Zij had vorige week een tweet gestuurd over het voorstel van een activist tijdens een democratisch forum waarin hij iedereen opriep ‘de economie tot stilstand te brengen door 6 maanden niets te kopen’. Erdogan volgde daarmee de burgemeester van Ankara, Melih Gökçek, die een campagne tegen haar op Twitter is begonnen omdat ze een ‘Engelse spion’ zou zijn.

President Obama voerde gisteren voor het eerst sinds het begin van de protesten telefonisch overleg met Erdogan. Obama wees de premier op ‘het belang van geweldloosheid en de vrijheid van meningsuiting’. Ook spraken ze over het recht op samenscholing en persvrijheid.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos