Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Hij treedt echt op als een dictator’

18 jun
2013
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

Foto’s: Slawomira Kozieniec

Turkse premier Erdogan verspeelt ook krediet bij ‘gewone’ Turk

Actievoerders in Istanboel strijden al weken tegen premier Erdogan, die op zijn beurt hard terugslaat. Maar ook veel ‘gewone’ Turken in Istanboel beginnen zich op te winden over het optreden van hun premier.

De vermoeidheid van drie weken actie voeren in het Gezipark staat op haar gezicht geschreven. Didem (25), studente architectuur, komt op adem in een communistische theetuin waar ze haar vrienden ontmoet. Hier in deze oase van rust in de drukke wijk Kadiköy aan de Aziatische kant van Istanboel. “Nee, we hebben geen overwinning behaald, maar dit is het begin van een nieuwe beweging”, zegt ze. Haar vriend Erkan (24), student politicologie en ook lid van de communistische partij, zit naast een tafeltje waar ze T-shirts verkopen met de slogan ‘Boyun eğme’ (buig niet).

De wijk Kadiköy is letterlijk en figuurlijk ver weg van het Taksimplein. Maar velen leven intens mee met de anti-Erdogan acties. Dit kiesdistrict is tenslotte een bolwerk van de grootste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), ooit opgericht door Atatürk.

IMG_0153 (300 x 200) Asli in de keukenVelen doen op hun manier mee. Zoals Asli (38), eigenaar en chef-kok van het restaurantje ’34 Istanbul & Holland’. “Ik ben met een Nederlander getrouwd”, zegt ze ter verklaring van de naam. Op haar koelkastdeur hangt een poster van een pinguïn die met bloemen gooit. Turkse ‘flower power’. Dat spreekt Asli aan. “Erdogan vertegenwoordigt maar één kleur, die van de conservatieve islam. Wij willen dat alle kleuren van Turkije gehoord worden”. Ook vanavond slaat ze uit protest weer met een lepel op een pan en blaast op een toeter, zoals talloze buurtbewoners. In heel de wijk hangen ook opvallend veel Turkse vlaggen uit de ramen en grote portretten van Atatürk. “Ik demonstreer ook mee”, zegt Asli. “Ik schreeuw niet “Erdogan treed af!’ Het enige dat ik wil is dat hij luistert naar degenen die niet op hem hebben gestemd”.

Polarisering

Wie door deze wijk loopt en met inwoners praat proeft de groeiende polarisering overal. Tegenstanders van Erdogan zijn feller dan ooit, zijn aanhangers ook. Dat bleek zondag nog toen honderdduizenden zich met Turkse vlaggen verzamelden om de premier toe te juichen.

De gehoofddoekte kunstenares Zeynep (29) blijft achter Erdogan staan. “Hij is een sterke leider. Dat heeft Turkije nodig”. Ze legt een krantenpagina in een bak met stijfsel en verf, onderdeel van het marmeren van papier, in Turkije ‘ebru’ geheten, waarin zij een meester is. Een klein meisje blijft vol bewondering staan kijken naar het mysterieuze schilderen op water.  “Jammer dat de politie zoveel gas gebruikte”, zegt Zeynep. “Wel hoop ik dat het Gezipark blijft”.

Ebru artist IMG_0087Kadiköy is een moderne wijk met een eigen operagebouw, talloze kroegen met live muziek, steeds meer tattoo studio’s, kerkjes, modewinkels, slijterijen, sex shops, kunstgalleries en het stadion van Fenerbahçe. Op blinde muren kunstzinnige graffiti. Dezer dagen ook politieke leuzen zoals ‘Wij willen een seculiere overheid’ en ‘Tyyip (Erdogan) rot op!’

De 53-jarige kok Idris in het buurtrestaurantje Yildiz Köfte vindt de acties tegen de bemoeizucht van Erdogan met de levensstijl van de Turken allemaal ‘veel gedoe om niks’. Zijn vrouw draagt een hoofddoek, maar zijn drie volwassen dochters niet. “Kijk dat is democratie”, zegt hij. De premier heeft ervoor gezorgd dat het met Turkije in alle opzichten veel beter gaat dan toen we zwakke coalitieregeringen hadden”.

Krediet verspeeld

In deze wijk blijkt dat Erdogan ook krediet heeft verspeeld bij zijn eigen aanhang. Kruidenier Umut, die ook alcohol verkoopt, stemde twee keer op de premier. Maar zijn bewondering voor Erdogan is verdwenen. “Tien jaar aan de macht is hem naar het hoofd gestegen”, zegt hij. ‘Nee, dat zeg ik niet omdat ik nu door zijn nieuwe alcoholwet mijn winkel om 10 uur ’s avonds moet sluiten. Hij treedt echt op als een dictator”.

IMG_0169 (300 x 200) schoenmakerDe aanhoudende onrust en de groeiende inzet van de oproerpolitie ‘kan uiteindelijk leiden tot een nieuwe staatsgreep van het leger’, zegt schoenmaker en AKP-stemmer Ramazan (70). “Daar ben ik bang voor”.

Op straat is de sfeer aan het verharden, merkt kapper Yüksel. “De polariserende toon van Erdogan werkt als een splijtzwam. De verdraagzaamheid neemt af, de intolerantie wordt groter”. Hij schroeit met een brandend watje de haartjes weg uit de oren van een klant en vervolgt: “Ik ben een praktiserende moslim, maar stem niet op Erdogan. Mijn vrouw werkt voor de AKP. Ze heeft een hoofddoek. Tot enkele weken geleden was dat nergens een probleem. Nu wordt ze regelmatig uitgescholden”.

Yüksel is er niet gerust op hoe dit gaat aflopen. “De premier verdeelt het land met zijn houding van ‘wie niet voor mij is, is tegen mij’. Hij escaleert de spanningen. Het wordt steeds gevaarlijker”.

 

 

 

 

 

 

One Comment

  1. hans bruin schreef:

    Uitstekend verhaal!

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch