Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Massale steun voor Erdogan na keiharde ontruiming

17 jun
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Oproerpolitie gebruikt water met irriterende chemische stof

in: Algemeen Dagblad

Foto: Slawomira Kozieniec

Het oproer in Istanboel heeft afgelopen weekend een nieuw dieptepunt bereikt. De Turkse politie ontruimde het Gezipark met grof geweld. Actievoerders zijn woest over het snoeiharde optreden, maar premier Erdogan blijft strijdvaardig. “Het echte Turkije is niet op het Taksimplein”.

Vol bravoure, blakend van zelfvertrouwen en optimisme spreekt de Turkse premier Erdogan een enorme menigte toe in Istanboel. Ver van de plek waar de avond tevoor duizenden demonstranten slaags raakten met de oproerpolitie, zweept hij de menigte aanhangers op tijdens een door zijn AK-partij georganiseerde massabijeenkomst. “Het echte Turkije is niet op het Taksimplein te zien zien, maar hier”, roept hij. In hemdsmouwen gestoken en lopend als een popster over het podium, houdt hij een lang betoog over wat er tijdens zijn premierschap de afgelopen tien jaar economisch en politiek allemaal is bereikt. Hoe democratisch Turkije door de AK-partij is geworden.En hoeveel zijn regering voor het milieu heeft gedaan.

Terwijl hij spreekt planten werknemers van de plantsoenendienst nieuwe bomen in het Gezipark. Ze herstellen een deel van de schade die de avond ervoor in het park is ontstaan na de hardste clash tussen actievoerders en politie sinds het uitbreken van het oproer in de Turkse miljoenenstad. De politie gebruikte onder meer waterkanonnen, die water spoten dat was vermegd met chemische stoffen. Die veroorzaakten een langdurig, brandend gevoel op hun huid.

De gouverneur van de provincie Istanboel, Hüseyin Avni Mutlu, gaf de inzet van het nieuwe wapen gisteren tegenover de media toe, maar benadrukte dat het slechts gaat om een ‘kleurstof die ongevaarlijk is’. De aanval met waterkanonnen en traangas bij de ingang van het Divan hotel tegenover het Gezipark waar vooral veel gewonde vrouwen en kinderen in paniek een veilig heenkomen hadden gezocht na de eerste confrontatie tussen demonstranten en de politie.

Volgens de activisten zijn er honderden gewonden gevallen. De gouverneur hield het op 44. Er zouden volgens hem ook twee politiemannen aan schotwonden worden verpleegd. “Provocateurs schoten met vuurwapens”, aldus de gouverneur. Heel de dag ging de politie door met het arresteren van demonstranten. Onder meer van leiders van supportersorganisaties van de voetbalclubs Besiktas en Fenerbahce. En een arts en student medicijnen, die als vrijwilligers hielpen bij het verzorgen van gewonden.

Grimmig

Gisteren was de sfeer in de stad minder gewelddadig, maar wel heel de dag en avond grimmig en gespannen. Grote hoeveelheden agenten en waterkanonnen zorgden ervoor dat niemend het Taksimplein nog op kon.

Bij barricades en in winkelstraten trad de oproerpolitie veelvuldig op tegen demonstranten in de wijken Harbiye, Kurtulus, Osmanbey, Nişantaşı en Teşvikiye  net ten noorden van het Taksimplein. Ook bij de toeristische Galatatoren, de Istiklal winkelstraat, de wijk Karaköy bij de Galatabrug en in de wijk Besiktas, waar een kantoor van premier Erdogan is, kwam het tot schermutselingen. De oproerpolitie schoot weer veelvuldig met traangas. Ook op het terrein van het Nederlandse consulaat kwam een traangasgranaat terecht. In de hoofdstad Ankara hield de oproerpolitie de begrafenisstoet tegen van een man die door de politie was doodgeschoten.

Diverse Turkse media schonken ook gisteren weer weinig aandacht aan de onlusten. De krant Sabah, die in handen is van de schoonzoon van Erdogan, opende de voorpagina met chocoladeletters over bijna de hele breedte: ‘Goedemorgen Gezi’. Naast een overzichtsfoto van het Taksimplein en het park staat de tekst: “Het park is weer opengesteld voor het algemene publiek na een interventie van de politie die 40 minuten duurde. Niemand werd gewond”.

Gevraagd waarom de Turkse media zo spaarzaam berichten over de onrust in Istanboel, Ankara en andere delen van Turkije, zei minister voor EU zaken Bagis dat de Amerikaanse media dat na de terroistische aanslagen van 9/11 ook deden. “Dit is een gevoelig onderwerp. De Turkse media zijn voorzichtig, omdat ze geen spanningen willen veroorzaken in het land”.

Hij waarschuwde iedereen nu op te houden met te protesteren. “De protesten zullen van nu af aan worden misbruikt door diverse separatistische organisaties die de vrede willen verstoren, en uit zijn op vandalisme en terrorisme.”

Met het harde politieoptreden heeft premier Erdogan het Taksimplein en het Gezipark heroverd, en zijn fanatieke aanhang staat achter hem. Maar zijn optreden stuit ook steeds meer mensen tegen de borst. Niet alleen activisten, ook veel ‘gewone’ Turken zijn verbolgen over het harde optreden – ook mensen die bij de vorige verkiezingen nog op Erdogan stemden. Hoe het verder moet weet niemand; maar het oproer dat zaterdagavond werd neergeslagen, lijkt in elk geval nog niet verdwenen: ook gisteravond bleef het onrustig, en lieten veel mensen luidruchtig blijken niet gediend te zijn van Erdogans optreden. Bovendien ontstonden ook nieuwe demonstraties in andere delen van Turkije.

“Het is schandalig”, zegt de Nederlands-Turkse activiste Deniz Akkoyun (28) uit Amersfoort over het harde optreden van de politie tegen de mensen in het park en vreedzame activisten. De voormalige Miss Holland (2008), die nu in Istanboel woont en werkt, is woedend dat premier Erdogan met zijn polariserende retoriek de Turken zo tegen elkaar opzet. “Erdogan houdt niet van Turkije. Hij houdt alleen van zichzelf. Als de premier écht van Turkije zou houden dan zou hij zijn eigen volk niet zo verdelen”.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch