Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Spanning stijgt in het Gezipark

14 jun
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Algemeen Dagblad

Foto: Slawomira Kozieniec

Turkse oproerpolitie wacht op sein premier Erdogan

De spanning in het Gezipark van Istanboel is fors opgelopen. Niemand wist gisteravond met zekerheid te zeggen of de vreedzame bezettingsactie vanochtend nog stand zou houden. De vrees voor een definitieve ontruiming van het park werd gevoed door de laatste waarschuwing van premier Erdogan.

“Ons geduld is op. Dit is mijn laatste waarschuwing”, zei de premier. “Ik doe een beroep op de vaders en moeders. Neem alsjeblieft jullie kinderen bij de hand en verlaat met hen het park. We kunnen niet langer wachten. Het Gezipark is niet het eigendom van de bezetters maar van de burgers”.

Seyda Isler (29), een van de activisten in het park, is woedend. “Hij behandelt ons als kinderen; we zijn volwassenen”. Kritiek heeft ze ook op het referendum dat Erdogan woensdagavond voorstelde om de kiezers te laten beslissen over de bestemming van het park. “Het behoud van het park is onderdeel van onze mensenrechten. Daar kun je kiezers niet over laten beslissen”.

Graafmachines en bulldozers werden gisteren in een van de nabijgelegen straten geparkeerd. De oproerpolitie stond in groten getale stand by op het aangrenzende Taksimplein. Ondanks het ultimatum kwamen er steeds meer mensen naar het park. De verzekering van gouverneur Mutlu dat de politie niet binnen 24 uur zou optreden, wordt niet geloofd in het park.

“Dinsdag zei hij dat ook en ’s avonds waren er honderden gewonden”, zegt Ayhan Tarhan (40), lid van een bergsportvereniging en sinds de eerste dag met zijn tentje in het park. Hij laat een van de talloze gascapsules zien die in het park neerkwamen.

De bezetters van het park wantrouwen de goede bedoelingen van de premier. Erdogan wil in ieder geval het park zo snel mogelijk leeg. Nog voordat er duidelijkheid is over de aard en de omvang van de volksraadpleging. Wordt het een raadgevend of bindend referendum? Mag heel Istanbul meestemmen? Of mag alleen de wijk waar het park ligt stemmen?

Activist Tarhan vreest dat de politie misschien tegen de ochtend het park zal binnenvallen. “Wij zullen alleen vreedzaam verzet plegen. Bij een aanval van de politie gaan we naar het midden van het park en zullen elkaars handen vasthouden”.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch