Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan praat met bekende Turken over ‘stel vandalen’

13 jun
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Foto: Slawomira Kozieniec

Oppositieleider noemt Erdogan ‘de belangrijkste provocateur’

De Turkse premier Erdogan heeft gisteren een poging gedaan om met een informele dialoog een oplossing te zoeken voor de grootste politieke crisis sinds hij in 2003 minister-president werd.

Elf door de regering geselecteerde artiesten, academici en studenten waren uitgenodigd op het hoofdkwartier van de regerende AK-partij in de hoofdstad Ankara. Hun namen werden tot het overleg begon geheim gehouden door de autoriteiten, alsof het een staatsgeheim betrof. Geen van hen heeft meegedaan met de demonstraties.

Apart van deze groep zal Erdogan morgen een ontmoeting hebben over de onrust in het land met de Koerdische zangeres, actrice, columnist en modeontwerpster Hülya Avşar. Christiane Amanpour vergeleek het aanstaande bezoek van deze celebrity met Erdogan ‘als Obama die een gesprek heeft met Kim Kardashian over OccupyWallstreet’.

Het Taksim Platform, dat ruim twee weken geleden begon met de bezetting van het Gezi park in Istanboel, was niet uitgenodigd. De actiegroep gaf een verklaring uit waarin werd onderstreept dat de groep van elf ‘de actievoerders niet vertegenwoordigt’.

Sommige van de naar Ankara ontboden celebrities zien zichzelf als ‘bemiddelaars’. Maar om effectief te zijn, zouden ze het vertrouwen moeten genieten van beide partijen in het conflict: de regering en de activisten in het park.

Het overleg begon onder slecht gesternte, nog geen 20 uur nadat de oproerpolitie met talloze waterkanonnen en de inzet van enorme hoeveelheden traangas was opgetreden tegen activisten op het Taksimplein. Ook in het bezette Gezipark vielen veel gewonden door het harde optreden van de politie.

Velen maken zich zorgen over de escalatie van de vertrouwenscrisis tussen de regering en de helft van de bevolking die niet op de AK-partij heeft gestemd. Ook kopstukken van de regeringspartij zelf roepen de partijen in het conflict op om de toon te matigen.

President Abdullah Gül, een van de oprichters van de AK-partij, deed gisteren een beroep op de autoriteiten om een dialoog aan te gaan met vreedzame activisten die zich verzetten tegen het verdwijnen van het Gezipark, omdat daar een replica moet komen van een Ottomaanse kazerne. “Wanneer mensen bezwaren hebben dan moeten we met hen een gesprek aangaan en luisteren wat ze te zeggen hebben. Dat is onze plicht”, aldus de president.

Erdogan heeft gewaarschuwd dat er een eind moet komen aan de protesten die volgens hem zowel het imago als de economie van Turkije schade toebrengen. Hij heeft de actievoerders afgedaan als een ‘stelletje vandalen’ en zijn aanhangers opgeroepen om zaterdag en zondag massaal naar Ankara en Istanbul te komen om iedereen te laten zien hoe groot zijn aanhang is. Velen kritiseren de premier, omdat hij zich sinds het begin van het uitbreken van de politieke onrust heeft opgesteld als partijleider en niet als premier van alle Turken.

Devlet Bahçeli, de leider van de nationalistische Actiepartij (MHP) riep premier Erdogan in de fractievergadering in het parlement op ‘onmiddellijk te stoppen met het provoceren van vijandelijkheden, het verdelen van het land en het vergroten van de polarisatie’ met het organiseren van massa manifestaties van de AK-partij.

Oppositieleider Kemal Kiliçdaroğlu van de Republikeinse Volkspartij (CHP) noemde Erdogan ‘de belangrijkste provocateur’ van de protesten in en buiten het Gezipark. Hij noemde de premier ook een ‘leugenaar’, omdat Erdogan gezegd heeft dat actievoerders alcohol hebben gedronken in de Dolmabahçe moskee. De muezzin van de moskee heeft gezegd dat er niemand bier heeft gedronken in de moskee. “Deze leugen is erger dan onverantwoordelijk, het is immoreel”, aldus de oppositieleider.

De persoonlijke aanvallen op Erdogan van de oppositieleiders maken het niet waarschijnlijk dat de premier zijn toon zal matigen, zo voorspellen columnisten in Turkije.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch