Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan geeft niks toe

10 jun
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Algemeen Dagblad

Foto: Slawomira Kozieniec

Strijd in Turkije blijft grimmig

Premier Erdogan weigert ook maar een duimbreed toe te geven wat betreft de eisen van tienduizenden demonstranten . Militant sprak hij gisteren zijn anhangers toe in de steden Adana, Mersin en de hoofdstad Ankara. Hij riep hen op de activisten ‘een lesje te leren’ bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014.

In Adana waren militanten van de regerende AK-partij de avond tevoor op de vuist gegaan met anti-Erdogan demonstranten. Eerder al kwam het tot vechtpartijen tussen voor- en tegenstanders van de regering in de stad Rize, aan de Zwarte Zee-kust.
Hoewel president Gül beloofde dat er ‘geen heksenjacht’ zal komen tegen gebruikers van Twitter zijn er in Adana in het weekend twaalf jongeren gearresteerd voor Twitter berichten die volgens de aanklacht ‘onjuiste informatie’ zouden hebben verspreid. Enkele dagen eerder waren er in de westelijke havenstad Izmir al 25 jongeren om dezelfde reden opgpakt.
Verder kondigde het partijbestuur na spoedberaad over de politieke crisis aan dat de AK-partij komende zaterdag en zondag in Ankara en Istanboel twee massa bijeenkomsten gaat organiseren om iedereen te laten zien hoe groot de aanhang van de premier is. Verwacht wordt dat die politieke manifestaties zullen leiden tot verdere spanningen in het bitter verscheurde Turkije.
De regering is er van overtuigd dat de protesten een ‘internationaal komplot’ zijn tegen premier Erdogan en Turkije. De minister voor EU-zaken Bagis heeft aangekondigd met bewijzen te zullen komen.
Hoewel de gouverneur en de burgemeester van Istanboel een verzoenende toon aanslaan tegen de activisten, die al een week het Gezipark en het Taksimplein bezetten, is premier Erdogan niet van plan concessies te doen. Op de plaats waar nu het park is, komt een replica van een Ottomaanse kazerne. Erdogan zei dat er ‘geen winkelcentrum komt’. Dat leek een handreiking naar de demonstranten. Toen hij uitlegde wat hij bedoelde, bleek daarvan geen sprake. Het gebouw is te klein voor ‘een winkelcentrum van de gebruikelijke internationale afmetingen’, zei de premier. Er kunnen een stadsmuseum en kunstgalleries in komen, verklaarde burgemeester Topbas dit weekeinde. Duidelijk is dat Erdogan vastbesloten is het omstreden project in het Gezipark te bouwen, maar dat de bestemming nog niet vaststaat. Bovendien komt er een nieuwe moskee op het Taksimplein en zal het Atatürk Cultureel Centrum plaats moeten maken voor een nieuw operagebouw. Allemaal stenen des aanstoots voor de activisten in het bezette Gezipark, zo bleek gisteren.
“We hebben al meer dan genoeg moskeeën”, zegt Ezgi Kaya (24) in het bomvolle en kleurrijke park waar de vrolijke sfeer een mix is van Pinkpop en een braderie. “Erdogan moet met zijn handen van het park en het Atatürk centrum afblijven”, voegt Ezgio’s vriendin Aysegül er aan toe.
Alaz Ercevik (36) uit Rotterdam trekt de aandacht van tallozen die een foto van haar willen maken in het park. Ze heeft een pinguin met een gasmasker op haar pet gezet ‘uit protest tegen de Turkse media die veel verzwijgen’. Ze is speciaal voor een weekend naar Istanboel gekomen om de activisten te steunen. “Morgen wil de politie het park ontruimen, heb ik gehoord”. Is ze bang? “Niet meer. Ik ben zo trots dat de mensen hun eenheid tonen tegen deze dictator die het land zo verdeelt”.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos