Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Fotoheld van Turks verzet

8 jun
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Hollander op Taksim plein haalt media wereldwijd

in: Algemeen Dagblad

Foto: Slawomira Kozieniec

Elke opstand heeft zijn icoon. De foto van de Nederlander Nick Augusteijn, zwaaiend met een Turkse vlag op het dak van het Atatürk Cultureel Centrum op het Taksimplein, haalde als symbool van de protesten in Turkije wereldwijd de kranten. “Voor mij symboliseert de Turkse vlag de eenheid, het gezamenlijke ideaal van een betere democratie”

Augusteijn (32) woont in Istanboel. De uit Schoonhoven afkomstige Nederlander voelt zich enorm betrokken bij wat er in Turkije gebeurt. “Hoe de besluitvorming gaat, beïnvloedt ook mijn leven”, zegt de Nederlander, die elke dag meedoet met de protesten. Na zijn dagtaak als redacteur bij een Engelstalig blad trekt hij andere kleren aan en gaat op pad. “Toen de vreedzame protestacties ruim een week geleden begonnen op het Taksimplein tegen Erdogans bouwplannen in het Gezipark had ik het gevoel van ‘hè hè, eindelijk gebeurt er wat’. Het was een gevoel van opluchting dat degenen die het niet met premier Erdogan eens zijn eindelijk hun stem laten horen”.
Maandagavond liep Augusteijn met een Turkse vlag op het Taksimplein, het bolwerk van verzet, dat nu al een week in handen is van de activisten. “Ik ging met een vriend het Atatürk Cultureel Centrum binnen tegen een uur of acht. Het is een lelijk multifunctioneel gebouw voor opera, ballet, concerten en theater dat Erdogan wil afbreken. Voor veel Turken is het een symbool van het moderne, seculiere Turkije van Atatürk. Van binnen is het al helemaal gestript. Alleen nog kale betonnen muren, klaar voor de sloop. Er hingen wel al politieke spandoeken van linkse groepen aan de gevel van het gebouw, maar er was nog geen Turkse vlag te zien. Ik wilde een statement maken: met de vlag zwaaien op het dak, voor al die duizenden activisten op het plein en in het park. Ik vond gewoon dat die vlag daar hoorde. Voor mij symboliseert de Turkse vlag de eenheid, het gezamenlijke ideaal van de Turken van een betere democratie.”
Bosporus
Ook fotografen en andere activisten probeerden het dak van het kolossale gebouw te bereiken. Augusteijn kwam boven aan de achterkant. “Fantastisch. Onovertroffen was het. Het mooiste uitzicht dat ik de afgelopen twee jaar gezien heb van Istanboel en de Bosporus. Dat zie je alleen vanaf het dakterras van het Ritz Carlton of het Intercontinental hotel, en daar komen gewone stervelingen niet. Ik werd er bijna melancholisch van in de wetenschap dat het gebouw gesloopt gaat worden.”
De zon begon onder te gaan aan de voorkant van het gebouw. “Heel indrukwekkend”, zegt Augusteijn. “Ik zag alle langgerekte schaduwen van de mensen op het Taksimplein. Dat maakte ook dat ik die vlag omhoog wilde houden. Het had iets triomfantelijks. Niet als iets persoonlijks, zoals na het winnen van een kampioenschap; meer als een symbolische boodschap van ‘we zijn hier nog, en we gaan hier zeker nog niet weg als activisten voor de democratie’. Ik zwaaide met de Turkse vlag. Voor veel mensen achter mij sprak dat tot de verbeelding. Ik hoorde achter mij het snelle klikken van de professionele persfotografen. Ook met talloze smartphones werd het beeld vastgelegd. Natuurlijk ging het niet om mij, maar om het beeld van de vlag met de ondergaande zon daarin en het Taksimplein in één beeld te vangen.”
Een vriend zei als grap ‘morgen sta je op alle voorpagina’s’. Augusteijn geloofde daar niet zo in. “De volgende dag heb ik in de supermarkt toch stiekem gekeken, maar ik zag niets. ’s Middags stuurde een andere vriend mij een link van The Guardian met de foto. Toen ik zei ‘dat ben ik’ geloofde hij me eerst niet. Toen wees ik hem op de opvallende tattoo op mijn onderarm. Ik maakte een screenshot van de site en deelde die met een tag op mijn Facebook. In het eerste kwartier daarna ontplofte mijn Facebookpagina bijna van de notifications. Zeker 300 kranten en sites wereldwijd hebben de foto inmiddels geplaatst. Mijn moeder wil graag een afdruk hebben, maar daar heb ik nog geen tijd voor gehad. Er zijn belangrijker dingen nu: het verdedigen van het park en de strijd voor meer democratie in Turkije”.
Augusteijn heeft respect voor de groeiende welvaart onder Erdogan. “Maar hij heeft een beperkte opvatting van democratie. Dat stuit velen tegen de borst. Mij ook”.

 

 

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch