Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse activisten: ‘Stop politiegeweld’

6 jun
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Het Dodental van de protesten in Tukije is opgelopen tot drie. Gisteren overleed de activist Ethem Sarisülük die tijdens rellen in de hoofdstad Ankara aan het hoofd was geraakt, aan zijn verwondingen. De twee andere slachtoffers kwamen om in Istanboel, het centrum van de protestbeweging, en in de zuidoostelijke stad Antakya.

Leiders van de milieuactivisten die vorige week begonnen met de sit-in demonstratie in het omstreden Gezipark van Istanboel, hebben gisteren een onderhoud gehad met vice-premier Bülent Arinç. Vorige week werden de vreedzame activisten door de oproerpolitie zonder enige reden met pepper spray aangevallen en hun tenten door de politie in brand gestoken. Nu kregen ze een uitnodiging om bij de plaatsvervanger van premier Erdogan in Ankara aan te schuiven en hun grieven toe te lichten.
De belangrijkste eisen voor het beëindigen van de protesten zijn: stop het politiegeweld, bescherm het Gezipark en bouw er niets, verbied het gebruik van pepper spray tegen vreedzame demonstranten, agenten die zonder reden agressief optraden dienen ontslagen te worden, alle gearresteerde demonstranten moeten in vrijheid worden gesteld, het Atatürk Cultureel Centrum mag niet worden gesloopt, en alle maatregelen tegen de vrijheid van meningsuiting dienen te worden opgeheven.
In de havenstad Izmir zijn zeker negen twitteraars door de politie gearresteerd. Zij zouden zich met hun tweets schuldig hebben gemaakt aan opruiing. Volgens de nieuwszender CNN-Türk zou het aantal gearresteerden al zijn opgelopen tot 25.
Premier Erdogan heeft Twitter een ‘plaag’ genoemd en ‘een machine voor leugens en overdrijvingen’. Volgens de politie hebben twitteraars lasterlijke en misleidende berichten verspreid via Twitter.
In de hoofdstad Ankara demonstreerden gisteren tienduizenden vakbondsleden tegen de regering van premier Erdogan.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch