Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Fenerbahçe supporter doodgestoken, feest Galatasaray afgelast

14 mei
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: AD Sportwereld

Een supporter van Fenerbahçe is na de rumoerig verlopen derby tegen aartsrivaal Galatasaray doodgestoken. Burak Yildirim (19) ging zondag na de wedstrijd in zijn clubshirt met vrienden vanuit het Fenerbahçe stadion terug naar huis. Hij werd belaagd door Galatasaray fans en neergestoken. Hevig bloedend lieten ze hem achter. Een toegesnelde ambulance bracht hem in kritieke toestand naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis waar hij aan zijn verwondingen overleed.

De daders zijn gevlucht en vooralsnog niet opgespoord door de politie.

Fenerbahçe heeft op zijn website zijn afschuw uitgesproken over het doodsteken van Burak Yildirim. Galatasaray maakte bekend dat het de feestelijkheden in verband met het kampioenschap heeft afgelast. Die zouden komend weekend zijn anneer de club de competitie afsluit tegen Trabzonspor.

De feestelijkheden zijn geannuleerd uit respect voor de 49 mensen die de dood vonden door de bomaanslagen aan de grens met Syrië en ‘wegens de voetbalterreur die Burak Yildirim het leven kostte’, aldus de mededeling op de site van Galatasaray.

De risicowedstrijd tussen de grootste vijanden in het Turkse voetbal werd door talrijke incidenten ontsierd en eindigde in totale chaos. Fenerbahçe won in eigen huis een felbevochten 2-1. Voor de eindstand maakte dat niets meer uit, aangezien Galatasaray vorig weekend al de titel won.

Doelman Volkan werd in de blessuretijd met rood van het veld gestuurd nadat hij Galatasaray speler Sabri Sarioglu met beide handen bijna wurgde. Ook Sarioglu kreeg rood. Eerder in de derby regende het gele kaarten voor spelers van beide teams.

Verder werden er allerlei voorwerpen  – flessen, aanstekers, munten – naar de spelers van Galatasaray gegooid. Na afloop maakten de spelers van Galatasaray een provocerende vreugdedans in de middencirkel. Dirk Kuyt riep zijn teamgenoten op om samen de Fenerbahçe fans met applaus tot kalmte te manen. Dat lukte. Vorig jaar bestormden woedende Fener supporters massaal het veld toen Galatasaray in hun stadion in de laatste wedstrijd kampioen werd. Dat leidde tot grootscheepse vernielingen en vechtpartijen met de politie, in het stadion en in de straten daarom heen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch