Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Bomaanslagen raken de Turken in het hart

13 mei
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Bevolking na bloedbad woedend op Turkse regering en Syrische vluchtelingen

in: Algemeen Dagblad

De Turkse politie heeft negen Turkse verdachten gearresteerd na de bloedigste terroristische aanslagen in de geschiedenis van het land. Bij wat een krant ‘Turkije’s elfde september’ noemde, kwamen zaterdag 51 burgers om het leven in de stad Reyhanli op slechts 5 km van de drukste grensovergang met Syrië. Onder de doden bevonden zich ook enkele Syriërs. Meer dan honderd Turken en Syriërs raakten gewond.

De Turkse minister Muammer Güler (Binnenlandse Zaken) zei dat een ‘organisatie met nauwe banden met pro-regime groepen in Syrië’ achter de aanslagen zat. Een van de verdachten zou de leider zijn van wat een krant ‘een duivels komplot’ noemde.

Het centrum van de stad Reyhanli veranderde zaterdagmiddag in een oorlogszone toen met een tussenpoze van een kwartier twee auto’s vol explosieven ontploften voor het gemeentehuis en het postkantoor. Overal lagen levenloze lichamen en afgerukte lichaamsdelen. Diverse huizen stortten in. De elektriciteit viel uit en auto’s en huizen stonden in brand. Huilende, schreeuwende en in shock verkerende gewonden zaten of lagen op straat of renden in paniek weg.

Onmiddellijk beschuldigden ministers en inwoners de Syrische geheime dienst ervan achter de aanslagen te zitten. Maar velen kritiseerden ook de Syrische vluchtelingen en de regering van premier Erdogan die de rebellen tegen het bewind van Assad steunt. Ruiten van auto’s met Syrische kentekens werden vernield en Syriërs lastig gevallen. De raad voor de media stelde een verbod in op het uitzenden van beelden van de slachtoffers en de ravage na de aanslagen.

Het bloedbad in Reyhanli maakt duidelijk dat het probleem Syrië steeds groter wordt voor Turkije. Meteen na de dubbele autobomaanslag werd er in de getroffen stad Reyhanli gedemonstreerd tegen de regering-Erdogan. Ook in de hoofdstad Ankara gingen demonstranten met Turkse vlaggen de straat op en eisten het aftreden van de regering. De grootste twee oppositiepartijen, die 35 procent van de kiezers vertegenwoordigen, veroordeelden de aanslagen, maar legden de schuld bij de regering. “Erdogan’s haatcampagne tegen Assad en de provocaties tegen de regering in Damascus komen nu als een boemerang terug naar ons in de vorm van aanslagen”, zei Devlet Bahçeli, voorzitter van de nationalistische MHP.

De spanningen tussen de Syrische vluchtelingen en de lokale Turkse bevolking nemen door de bomaanslagen verder toe. “Niemand mag hen”, zei een bewoner die de aanslagen overleefde. Fatih Gül, wiens 35-jarige neef nog steeds vermist wordt, zei dat de Syrische vluchtelingen verantwoordelijk zijn voor het terrorisme in Reyhanli. Drie dagen voor het bloedbad waren er vechtpartijen tussen Turkse en Syrische jongeren op de plaats waar zaterdag de auto’s explodeerden.

Turkije biedt onderdak aan de leiders van het Syrische verzet. Wapenzendingen vanuit Saudi-Arabië en Qatar voor de rebellen zouden via Turks grondgebied Syrië bereiken. En Turkije heeft al 300.000 vluchtelingen uit Syrië opgevangen. Diverse ontheemde families die in de stad Reyhanli verbleven, zijn dit weekend teruggekeerd naar hun land na de aanvallen op Syrische vluchtelingen. “We voelen ons hier ook niet meer veilig”, zei een van hen.

Boos

De Turkse minister Davutoglu (Buitenlandse Zaken) reageerde boos op de kritiek van de oppositie en inwoners van de getroffen stad. “Degenen die zeggen dat de vluchtelingen verantwoordelijk waren voor de aanslagen en dat Turkije een verkeerd Syrië-beleid voert,  maken zich schuldig aan een misdaad tegen de menselijkheid”.

Premier Erdogan zei gisteravond dat hij zich bewust is van ‘smerige komplotten’ tegen Turkije, maar dat hij zich niet zal laten provoceren om actief betrokken te raken bij de burgeroorlog in Syrië. Erdogan gaat donderdag naar president Obama en zal de aanslagen gebruiken om te pleiten voor een actiever optreden van de Verenigde Staten om het regime van Assad ten val te brengen.

 

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos