Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

PKK trekt zich terug uit Turkije

10 mei
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Aftocht rebellen gaat enkele maanden duren

in: Algemeen Dagblad

De aftocht van duizenden gewapende PKK-rebellen uit Turkije is begonnen. Een historische stap na een bloedige strijd die 30 jaar duurde en die 40.000 mensen het leven kostte. Er is sprake van opluchting, maar ook van opnieuw oplopende spanningen. Sabotage en hervatting van het bloedvergieten zijn niet uitgesloten.

Met hun AK-47 Kalasjnikov geweren en andere wapens over de schouders zijn kleine groepen PKK rebellen gisteren in het geheim aan hun aftocht uit Turkije begonnen. De Koerdische mannen en vrouwen in hun groen-bruine camouflagekleding lopen bij voorkeur in het midden van de nacht om confrontaties met het leger te vermijden.

De terugtrekking gebeurt in opdracht PKK-leider Öcalan, die sinds 1999 een levenslange gevangenisstraf uitzit. Het gaat om de eerste stap van wat in Turkije een ‘historisch proces’ wordt genoemd om op vreedzame manier een einde te maken aan de bijna 30 jaar durende oorlog die aan zeker 40.000 mensen het leven en de Turkse overheid miljarden euro’s heeft gekost. In ruil voor de aftocht en het neerleggen van hun wapens willen de Koerdische nationalisten meer zelfbestuur en meer politieke en culturele rechten. Die zouden moeten worden vastgelegd in de nieuwe grondwet waarover al een jaar in het parlement wordt onderhandeld. Respect voor minderheden en het beëindigen van 90 jaar discriminatie van de Koerden is een van de eisen die de Europese Unie stelt aan kandidaat-lid Turkije.

Het gaat om een gefaseerde terugtrekking die enkele maanden gaat duren. De illegale Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK), die door Turkije en zijn bondgenoten wordt beschouwd als een terroristische organisatie, zou 1500 tot 2000 gewapende rebellen in Turkije hebben. Die proberen zich in het geheim te verplaatsen, zoals ze ook ongezien Turkije zijn binnengekomen. De vrees bestaat dat ze anders zouden worden aangevallen door de Turkse strijdkrachten, zoals ook gebeurde in 1999 en in 2004, toen er zeker 500 PKK rebellen werden gedood. Niemand heeft de militairen of de politie opgedragen geen actie te ondernemen tegen de gewapende PKK-ers. Dat is wettelijk ook niet mogelijk, omdat het officieel gaat om het ‘beschermen van de burgers tegen terrorisme’.

Bovendien hebben nationalistische Turken er belang bij om het proces te saboteren. Ze vinden het een grote schande en landverraad dat de regering van premier Erdogan onderhandelt met een ‘terroristische organisatie van babymoordenaars’. In diverse steden is al geprotesteerd tegen dit landverraad. Ook de politieke spanning loopt op. De oppositiepartijen zijn tegen de manier waarop de regering een politieke oplossing zoekt voor het bloedvergieten, omdat alles in het geheim gebeurt zonder het parlement in te lichten.

Optimistisch

De media die de regering steunen schilderen een optimistisch scenario en verkondigen dat de PKK zich in de herfst zal ontwapenen en dat de vrede nabij is. Boeren en burgers die in de jaren ’90 werden verdreven uit de 3.500 bergdorpen die door het leger waren platgebrand, zijn hoopvol en trekken mondjesmaat terug. Zij beginnen hun huizen weer op te bouwen en hun velden te bewerken.

Analisten wijzen er echter op dat er nog veel juridische, politieke en praktische obstakels zijn voor de wapens echt voorgoed zullen zwijgen. De PKK bereidt zich voor op een mogelijke hervatting van het geweld, mocht het vredesproces op niets uitlopen. Alleen al in de afgelopen maand recruteerde de PKK in de grensprovincie Hakkari bijna 80 jonge Koerden voor een militaire opleiding in Noord-Irak.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch