Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Behoud de kwaliteit van onze Nederlandse school in Istanbul’

27 apr
2013
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

Bestuur en directrice pleiten voor meer digitaal onderwijs.

De koppen in de kranten van het afgelopen jaar liegen er niet om. ‘Ruim 1300 scholen dinsdag dicht uit protest’. ‘Ontslag dreigt voor 5000 leraren’. ‘Scholen vrezen uitpuilende klassen’.

De economische crisis is voorlopig nog niet voorbij, zo is de algemene verwachting, en daarom moet er bezuinigd worden. Ook op onderwijs.

Natalie Yükselen, voorzitter van het bestuur van de Nederlandse School Istanbul (DNSI), en directeur Els Meerdink, verwachten dat onderwijs in de Nederlandse taal en cultuur in het buitenland ook een steentje zal moeten bijdragen. Beide vrezen de negatieve gevolgen van bezuinigingen en doen een oproep op de politiek in Den Haag om niet met de botte bijl te hakken.

“Natuurlijk zal ook het Nederlands onderwijs in het buitenland onder de loep worden genomen”, zegt Yükselen. “Voor ons is de hoogste prioriteit dat de kwaliteit van het onderwijs op onze school gewaarborgd blijft”.

Directeur Meerdink onderstreept dat ‘taal een bindende factor is voor expats en gemengde gezinnen in het buitenland’. “Je deelt er ook je cultuur mee. Je krijgt het Nederlandse gevoel voor humor mee. En kinderen hebben er hun ‘geheime’ taal mee waarin ze kunnen praten zonder dat buitenlandse kinderen hen begrijpen”.

Het aantal kinderen dat in het buitenland Nederlands onderwijs volgt, groeit onstuimig. Bijna 13.000 kinderen zitten in 2013 op een Nederlandse school in het buitenland of volgen Nederlands onderwijs op afstand. Dat is 60% meer dan tien jaar geleden. En een groei van 3% ten opzichte van 2012. Het voornaamste doel van de lessen is aansluiting op het Nederlands onderwijs bij terugkeer. Want uit cijfers van het CBS blijkt dat een derde van de kinderen tussen de 4 en 18 jaar, die met hun ouders zijn geëmigreerd, na vijf jaar weer in Nederland terug is.

De Nederlandse School Istanbul bestaat sinds 1991 en heeft inmiddels 63 leerlingen, zes leerkrachten, twee onderwijsassistenten, en circa tien vrijwilligers. Het is een door de Nederlandse overheid gesubsidieerde onderwijsinstelling voor leerlingen in de leeftijd van 4 t/m 18 jaar met tenminste één Nederlands sprekende ouder.

“Nederlands spreken is meestal geen probleem binnen de Nederlandse en  gemengde Turks-Nederlandse gezinnen in Istanbul, maar voor lezen en schrijven heb je gewoon gedegen onderwijs nodig”, benadrukt directeur Meerdink. “Taalonderwijs dat goed aansluit bij het onderwijs in Nederland: spreken, luisteren, woordenschat, begrijpend lezen, gramatica, spellingsregels op een professionele en leuke manier”.

De kennis van en de binding met de Nederlandse cultuur worden bevorderd door aandacht te besteden aan Nederlandse gewoonten en gebruiken; Nederlandse geschiedenis en aardrijkskunde; door Nederlandse feestdagen op school te vieren; en activiteiten te organiseren die verbonden zijn met de Nederlandse cultuur.

De kinderen moeten elke zaterdag vroeg uit bed want de lessen beginnen al om 09:00 uur (tot 12:00 uur) in  het gebouw van de Turks/Engelse middelbare school Özel İstanbul Koleji in Etiler aan de Europese oever van de Bosporus.

Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB) ondersteunt het Nederlands onderwijs in het buitenland in opdracht van het ministerie van OCW. Bestuursvoorzitter Yükselen waarschuwt voor de problemen van mogelijke bezuinigingen.

“Er zou bezuinigd kunnen worden door de bezoeken van de inspectie minder frequent te laten uitvoeren. Maar daar zijn wij grote tegenstanders van. Meten is weten. En voor de kwaliteit van ons onderwijs is het een absolute vereiste dat er regelmatig bezoek is van de inspectie”, zegt Yükselen.

De ouderbijdrage verhogen? De vergoeding voor de docenten verlagen? Of Nederlandse bedrijven vragen om het onderwijs financieel te ondersteunen misschien?

Yükselen: “ De ouderbijdrage is nu al 450 euro per kind per jaar. De vergoeding voor de docenten is bescheiden. En bedrijven als KLM, Philips, ING moeten door de crisis ook bezuinigen”

De voorzitter van het bestuur en de directrice hebben zelf ook voorstellen hoe er met een kleiner budget toch dezelfde kwaliteitsstandaard bereikt kan worden. “Bied veel meer digitaal onderwijs. Daar wordt nu nog niets aan gedaan”, aldus Els Meerdink.

Aanmelden bij De Nederlandse School Istanbul

Woont u in Istanbul en heeft u kinderen in de schoolgaande leeftijd? Meld ze dan aan bij DNSI.

e-mail:

nlschool@gmail.nl

 

 

 

One Comment

 1. Zamzam Ali schreef:

  GeachteHeer/mevrouw,

  Binnenkort zijn we van plan om naar Turkije te verhuizen met onze kinderen. Het is daarom belangrijk voor ons om informatie te krijgen over hoe we onze kinderen kunnen aanmelden voor het Nederlandse school in Istanbul . Het leeftijd van mijn kinderen is tussen 15 en 7 jaar. Ze zijn niet in Nederland geboren en daarom kunnen ze geen Nederlands spreken. Zijn er voorwaarden die ze moeten moeten voldoen?
  Is het diploma van zo een school internationaal accepteerbaar?

  Met vriendelijke groeten,
  Zamzam Ali

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch