Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Kleine zege Fenerbahçe

26 apr
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: AD Sportwereld

Club van Kuyt laat op stoom tegen Benfica

Fenerbahçe heeft gisteravond een voorzichtige stap gezet op weg naar de finale van de Europa League eind mei in de Amsterdam Arena. Het team van Dirk Kuyt versloeg in eigen huis Benfica met 1-0. De Turkse club miste vlak voor rust een penalty, maar Egemen kroonde zich halverwege de tweede helft uiteindelijk tot matchwinner.

De verwachtingen waren gisteren in Istanboel hooggespannen bij de supporters en de sprotkranten. Maar pas in de 71ste minuut kon het stadion juichen toen Egemen met een kopbal scoorde: 1-0.

In alle voorbeschouwingen werd er aan herinnerd hoe belangrijk de bijdrage van Kuyt was geweest in de kwalificatiewedstrijden en in de kwartfinale tegen Lazio Roma toen de 32-jarige Oranje-international in de blessuretijd van de thuiswedstrijd de voorsprong vergrootte tot 2-0. Een cruciale goal die Fener een comfortabele voorsprong gaf voor de uitwedstrijd in Rome die met 1-1- werd afgesloten.

“Ik heb de ambitie om in Istanboel historie te schrijven”, zei Kuyt eerder. Landskampioen worden zit er vrijwel zeker niet meer in nu Fener een achterstand van zeven punten heeft op koploper en aartsrivaal Galatasaray. Daarom is alles nu gericht op het halen van de finale in de Amsterdam Arena op 15 mei.

Het was niet alleen een wedstrijd van de adelaars tegen de kanaries, zoals de bijnamen zijn van Benfica en Fenerbahçe, maar ook van Kuyt tegen de Nederlandse vleugelaanvaller Ola John. De van FC Twente overgenomen John speelde eveneens een belangrijke rol in de successen van de Portugese topclub in Europa, onder meer met een fraai doelpunt tegen Bayer Leverkusen.

De Turkse sportkrant Fotomaç nam alvast een voorschot op de gewenste nederlaag van Benfica en beeldde de Portugese adelaar af als een naakte roofvogel zonder veren. Beşiktaş, stadgenoot en rivaal van Fener, heeft de adelaar ook als mascotte. Beşiktaş is in het stadion van Fenerbahçe vorig jaar oktober ookmet 3-0 afgeslacht, aldus de krant over het lot dat Benfica te wachten zou staan.

“Dit is de belangrijkste wedstrijd in de geschiedenis van Fenerbahçe “, zei coach Aykut Kocaman vooraf. Nooit eerder kwam de club zover in het Europese voetbal. Hij rekende op het thuisvoordeel door de steun van de fanatieke aanhang in ‘de hel van Istanboel’.

De trainer van Benfica, Jorge Jesus, wilde het Şükrü Saracoglu stadion stil krijgen met minstens één goal. Benfica, twee maal eerder Europees kampioen en acht keer in de finale speelde kwam met groot zelfvertrouwen naar Istanboel.

De meeste kansen waren echter voor Fenerbahçe, maar geen van de spelers was gelukkig in de afwerking. Al in de zestiende minuut kwam Moussa Sow net enkele centimeters te kort om de bal in de goal te tikken. Twee minuten later kopte Sow de bal tegen de kruising. En in de negentiende minuut mist de centrale verdediger Egemen Korkmaz van dichtbij. Benfica weet zelf amper uitgespeelde kansen te creëren in de eerste helft. Fener domineert, maar weet de kansen niet te verzilveren. Dat blijkt het pijnlijkst in de blessuretijd van de eerste helft wanneer Gökhan Gönül in de zestien wordt neergehaald in de zestien meter na een voorzet van Kuyt. Spelmaker Cristian Baroni schiet echter tegen de paal. Ook Kuyt schoot na rust tegen de paal. Egemen was uiteindelijk wel doeltreffend.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch