Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse kranten dromen van Europees succes Galatasaray

3 apr
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

op site van Algemeen Dagblad

De Turkse sportkranten gaan uit hun dak op de dag van de eerste wedstrijd in de kwartfinale van de Champions League van Real Madrid tegen het Galatasaray van Wesley Sneijder, Didier Drogba en topscorer Burak Yilmaz. Alsof ze de finale in het Wembley stadion al gewonnen hebben.

De krant Fanatik komt met een bijlage van 12 pagina’s onder de kop ‘Oorlog van de sterren in het Bernabeu stadion’.

Hoe hartstochtelijk de Turkse supporters dromen van glorie in Europa blijkt uit de voorpagina van het dagblad FotoMac. Paginagroot is er ruimte voor een brullende rood-gele Galatasaray Leeuw die met beide voorpoten op een gevloerde Ronaldo staat. Met als kop: ‘Spreek je laatste woorden uit’ (voor executie).

Aan de hand van de legendarische coach Fatih (Turks voor ‘Veroveraar’) Terim gaan de leeuwen van Galatasaray Europa weer veroveren.

“De stuiptrekkingen zullen Real Madrid niet baten”, aldus de krant. Miljoenen in Turkije blaken van hoop en zelfvertrouwen. “We voelen de overwinning al in onze botten. We zijn nooit bang. Zij hebben Ronaldo, wij hebben Burak. Zij hebben Mourinho, wij hebben de Keizer Fatih Terim.”

Foto’s en teksten doen herinneren aan alle overwinningen tegen Europese clubs. Een pagina is gevuld met wat genoemd wordt de ‘onvergetelijke wedstrijden’ tegen Real Madrid, Arsenal, Milan, Liverpool, Manchester United, Lazio en andere Europese topclubs, die allemaal door de club uit Istanboel werden gewonnen tussen 1999 en 2013.

Met foto’s en tekst wordt herinnerd aan het magische 1999-2000 seizoen toen Galatasaray aan de hand van coach Fatih Terim alle prijzen won: UEFA Super Cup, de UEFA Cup, de landstitel en de Turkse beker. En Türk Telekom, het grootste Turkse telecombedrijf en hoofdsponsor van Galatasaray, zet in beide sportkranten een paginagrote advertentie met een foto van de spelers van Galatasaray met de UEFA Cup na hun overwinning op Arsenal in 2000. “Nu gaan we Europa nog een keer veroveren. Nu is het tijd om de straat op te gaan met onze vlaggen. Nu is het tijd om geschiedenis te schrijven”, aldus de tekst bij de advertentie.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch