Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

PKK leider Öcalan kondigt wapenstilstand af

22 mrt
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Na een bloedige oorlog van 29 jaar tegen de Turkse staat heeft PKK leider Öcalan een wapenstilstand afgekondigd. “Ik roep onze gewapende troepen op zich uit Turkije terug te trekken. De deur staat nu open voor democratische onderhandelingen na een tijdperk van gewapende strijd. De wapens moeten zwijgen, alle nadruk ligt nu op politiek”.

De Turkse premier Erdogan reageerde tijdens zijn bezoek aan Nederland voorzichtig optimistisch op de uitlatingen van Öcalan. Tijdens de afsluitende persconferentie met premier Rutte zei Erdogan: “Ik vind de oproep een positieve ontwikkeling. Maar essentieel is dat die in de praktijk worden gebracht. Zodra dat gebeurt zal de sfeer in Turkije en regio veranderen”.

De vijf pagina’s lange verklaring van de sinds 1999 in een Turkse cel opgesloten leider van de Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) werd in het Turks en het Koerdisch voorgelezen door twee Koerdische parlementariërs in Diyarbakir. Die stad in het zuidoosten van Turkije wordt door de nationalistische Koerden gezien als de ‘hoofdstad’ van hun ‘Koerdistan’.

Honderdduizenden Koerdische vrouwen, in feestelijke glitterjurken in de traditionele Koerdische kleuren geel, rood en groen, en mannen en jongeren reageerden dol enthousiast op de woorden van Abdullah Öcalan. Vingers gingen massaal in victorietekens omhoog. Er werd met groen-geel-rode vlaggen gezwaaid. Ontelbare foto’s van Öcalan werden triomfantelijk omhoog gestoken. Massaal werd de koosnaam van de PKK-leider gescandeerd: ‘Apo, Apo! Vrijheid voor Apo!” De betogers waren massaal bijeengekomen om de eerste dag te vieren van het Koerdische Nieuwjaar ‘Newroz’ (letterlijk: nieuwe dag). Enorme vreugdevuren, muziek en dans droegen bij aan de feestelijke stemming. Er was veel minder politie op de been dan in voorgaande jaren. En de 3000 agenten die waren opgeroepen, kwamen niet in de buurt van het terrein waar het nieuwjaarsfestival werd gehouden.

De PKK-leider herinnerde er aan dat Koerden en Turken in het verleden samen hebben gestreden tegen buitenlandse legers voor de onafhankelijkheid van Turkije. Verder zei hij: “Onze strijd was niet gericht tegen een specifiek ras, religie of groep. Onze strijd was tegen alle vormen van geweld en onderdrukking. We zijn ontwaakt in een nieuw Turkije, in een nieuw Midden-Oosten. Dit is een nieuwe dag. We zullen onze strijd niet opgeven, maar strijden op een andere manier. Een gebied creëren op basis van etniciteit is tegen de menselijkheid”, aldus Öcalan, die daarmee aangeeft dat Koerden en Turken in één land zouden moeten leven. Hij geeft daarmee te kennen dat de PKK de droom van een onafhankelijk Koerdistan heeft opgegeven. De Arbeiderspartij van Koerdistan werd eind jaren ’70 door Öcalan opgericht als een marxistische partij die een guerrilla-oorlog begon in 1984 met als doel een onafhankelijke Koerdische staat in het zuidoosten van Turkije.

De aankondiging van een wapenstilstand is een nieuwe stap in het onderhandelingsproces dat de Turkse geheime dienst eind vorig jaar begon met Öcalan. Premier Erdogan en de meeste andere politici realiseren zich dat de oorlog met de PKK niet met militaire middelen kan worden gewonnen. Die oorlog heeft ruim 40.000 burgers en militairen het leven gekost.

De Turkse regering streeft nu naar een politieke oplossing voor de Koerdische kwestie. Premier Erdogan heeft gezegd dat hij zelfs bereid is ‘gif te drinken’ als dat nodig zou zijn om een eind te maken aan het bloedvergieten en het bereiken van vrede. In een nieuwe grondwet, waarover in het Turkse parlement wordt onderhandeld, zou de Koerdische minderheid gelijke rechten moeten krijgen.

De afkondiging van een wapenstilstand is een eerste stap. Zowel onder Turkse nationalisten als bij radicale aanhangers van de PKK zijn tegenstanders van de huidige vredesonderhandelingen. De vrees bestaat dat extremisten zullen proberen het politieke proces met gewapende provocaties te saboteren.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch