Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

“Blij met initiatief van Öcalan, twijfel over Turkse stappen”

22 mrt
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

“We zijn heel blij dat Öcalan een wapenstilstand heeft afgekondigd. Dat de wapens op de tweede plaats komen en de dialoog nu voorrang krijgt”, zegt een woordvoerder van de Federatie Koerden in Nederland (Fed Kom). Hij noemt het een perfect plan, maar vindt dat het al veer eerder had moeten gebeuren. “Beter laat dan nooit”, zegt de woordvoerder van de overkoepelende organisatie van Koerdische verenigingen in Nederland. “Wij staan er helemaal achter”.

Hij zegt dat de Koerden in Nederland al hun energie gaan inzetten om het vredesproces te bevorderen, omdat vrede niet alleen in het belang is van de Koerden maar ook van de Turken. De Koerden willen nu van de Turkse overheid en het leger stappen zien om een eind te maken aan de bijna 30 jaar durende oorlog. Welke? “De Turkse militairen moeten stoppen met hun acties en hun bombardementen op Koerdische doelen. In de grondwet moeten de Koerden worden erkend en hun rechten worden vastgelegd. Er moet een eind komen aan de arrestaties van Koerdische journalisten en activisten. Degenen die vastzitten, moeten worden vrijgelaten”.

Ali Ghahrmani van het Koerdisch Academisch Netwerk in Amsterdam noemt het nieuws uit Turkije ‘geweldig’. “De wapens moeten zwijgen, zowel van Turkse als Koerdische zijde, en de democratische strijd moet alle voorrang krijgen”. De verantwoordelijkheid voor succes op vrede ligt nu volgens hem bij de Turkse premier Erdogan. “Als burgemeesters meer bevoegdheden krijgen, het recht op onderwijs in de moedertaal wordt erkend, de kiesdrempel van 10 procent omlaag gaat tot 3 of 4 procent, en er in het algemeen meer democratie komt, dan komt een vreedzame oplossing in zicht”.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch