Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Sneijder stond te slapen’

22 feb
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Kritiek op middenvelder, ook onbegrip over wissel

in: AD Sportwereld

Het Champions League debuut bij Galatasaray leverde Wesley Snijder in de Turkse pers niet meer dan een mager zesje op. Coach Fatih Terim kreeg op zijn beurt ook kritiek, omdat hij de Oranje aanvoeder in de rust tegen Schalke (1-1) in de rust al wisselde.

Het hardst in zijn kritiek is de sportkrant Foto Mac die kopt: “Sneijder stond te slapen!” Hij speelde onder de verwachtingen en hij is fysiek nog niet fit genoeg om gevaarlijke diepe ballen te geven aan de spitsen, aldus andere sportkranten. Net als Hamit Altintop op rechts, verdedigde Sneijder niet mee, constateren de analisten. Daardoor konden de Duitsers ‘met hun ijzeren dicipline’ steeds voor gevaar zorgen.

De aanvoerder van Oranje, die bij zijn komst van Inter naar Galatasaray de hemel werd ingeprezen als ‘de koning van het heelal’, kreeg van de sportkranten een mager zesje, net als de andere grote aankoop Didier Drogba.

De 50.000 supporters in het uitverkochte stadion van Galatasaray hadden een voetbalshow verwacht van hun sterrenalftal, maar dropen met een kater af. Het enorme spandoek dat vlak voor het eerste fluitsignaal over de hele breedte achter het doel werd ontrold sprak boekdelen: ‘Terwijl de Europeanen beven van angst voor Galatasaray, rent de trots van Turkije naar het grote doel’. Want dat ze op weg gingen naar de de Champions League finale, daaraan twijfelde geen enkele fanatieke fan.

De vreugde over de mooie goal van topscorer Burak Yilmaz werd kort voor rust getemperd door de gelijkmaker van Schalke. De kater kondigde zich aan. De Duitsers creëerden meer kansen en dat kwam mede door het teleustellende spel van Wesley Sneijder op links.

Naast teleurstelling en kritiek is er ook onbegrip over de ingreep van coach Fatih Terim, die Sneijder in de rust wisselde. Supporters hebben ook kritiek op de keuze van Terim om Sneijder op links te laten spelen. Als je hem niet op het middenveld laat spelen, kun je hem net zo goed niet opstellen, is een van de verontwaardigde reacties. “Er zat geen lijn in het spel, er was geen leider in het veld, iedereen deed maar wat”, zei een van hen.

Terim verdedigde zijn omstreden wissel. “Met Drogba, Yilmaz en Sneijder hadden we drie aanvallers en kwamen we op het middenveld een man tekort. Omdat Schalke vlak voor rust tot 1-1 terugkwam, vond ik dat ik met twee centrumspitsen voorin meer balans kon brengen. Ik overwoog om, zolang het 1-0 was, een van de spitsen te wisselen en Sneijder in de as te zetten. Uiteindelijk wisselde ik hem omdat ik dacht op deze manier meer succes te hebben.”

Veel kritiek is er ook op het slechte veld, dat door een Nederlands bedrijf in januari werd aangelegd. De Nederlandse grasmat was slecht bespeelbaar en een ‘knollenveld’ aldus de sportpers. Op de voorpagina van Foto Mac staat het belabberde veld uitvergroot op een foto met een pijl erbij en de woorden ‘patates arena!’

De spelers van Galatasaray dropen af als geslagen honden. Sneijder was als een van de eersten in de bus en weigerde commentaar te geven. Zelfs doelpuntenmaker Burak wilde niet met de pers praten. Ze voelden de 1-1 als een nederlaag en een vernedering in eigen huis. Fatih Terim gaf toe dat Schalke ‘licht in het voordeel is, omdat ze hebben gescoord’, maar hij vindt dat Galatasaray zeker niet kansloos is in de returnwedstrijd in Gelsenkirchen

 

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch