Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Turkije moet zwijgen over onze pleegzorg’

21 feb
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn 36 reacties

Turken willen kinderen weghalen bij christelijke of homoseksuele gastgezinnen

Turkije heeft helemaal niets te maken met de pleegzorg in Nederland. Dat is de geïrriteerde reactie van de Tweede Kamer op een actie van de Turkse overheid. Die wil Turkse pleegkinderen weghalen bij christelijke of homoseksuele gastgezinnen.

Edwin van der Aa en Marc Guillet

De Turkse premier Erdogan en zijn conservatief islamitische AK partij luidden recent de noodklok: ze vinden het alarmerend dat duizenden Turkse kinderen in Nederland en andere Europese landen zijn geadopteerd door christelijke en homoseksuele koppels.

Om te voorkomen dat deze kinderen ‘assimileren’ en van hun islamitische godsdienst en Turkse cultuur worden vervreemd, dienen ze te worden ‘teruggegeven’ aan de Turkse gemeenschap.

,,Het is wel zeer opmerkelijk dat de overheid daar zich met het pleegzorgbeleid hier bemoeit,” constateert PvdA-Kamerlid Loes Ypma. ,,Het belang van het kind moet toch echt overal centraal staan.”

VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg vindt dat de Turkse overheid ‘beter haar energie kan steken’ in de goede opvoeding van kinderen. ,,Dan is uithuisplaatsing überhaupt niet nodig. En ik wil al helemaal niet ingaan op het gebruik van de term ‘assimilatie’. Ze mogen ongelooflijk blij zijn dat wij zo’n goed jeugdzorgsysteem hebben!”

Zowel de PVV als D66 heeft Kamervragen gesteld over de uitspraken van de Turkse overheid. ,,Turkije moet zijn mond houden. Het belangrijkste is dat deze kinderen met problemen een warm en veilig nest krijgen,” stelt CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot.

Tekort aan islamitische pleeggezinnen

Een rondgang langs meerdere pleegzorgorganisaties leert dat er  een schreeuwend tekort is aan islamitische pleeggezinnen. Alle organisaties geven aan dat zij altijd aan de biologisch ouders vragen of die nog wensen hebben over de situatie waarin het kind belandt.

Hoofd pleegzorg Conny Zeilstra van Spirit Jeugd & Opvoedhulp, dat 1300 pleeggezinnen begeleidt, noemt medewerking van de biologische ouders zelfs essentieel: ,,Als zij niet achter de plaatsing van hun kind staan, dan is het project al bij voorbaat gedoemd te mislukken.”

Zeilstra vindt de houding van de Turkse overheid echt veel te kort door de bocht. ,,De wensen verschillen van ouder tot ouder. En soms is het gewoon crisis, dan moet je het op dat moment doen met de gezinnen die dan beschikbaar zijn.”

Turkse pleegkinderen ‘redden’ uit handen van niet-moslims

Turkije laat zich door de kritiek niet uit het veld slaan: de ambassades in Den Haag, Brussel, Berlijn en andere hoofdsteden in Europa hebben opdracht gekregen rechtszaken aan te spannen om Turkse pleegkinderen te ‘redden’ uit handen van niet-moslims met slechte invloed.

Volgens parlementslid in Turkije Ayhan Üstün, die ook voorzitter is van de vaste parlementscommissie voor de mensenrechten, gaat het in totaal om ruim 5000 Turkse kinderen die om diverse redenen zijn weggehaald bij hun ouders.

Het dagblad Hürriyet meldt dat vicepremier Bozdag de campagne coördineert om de Turkse kinderen te ‘redden’. Bozdag: ,,We hebben succesrijke Turken in Europa. Turkse kinderen kunnen door zulke mensen worden geadopteerd.”

Het eerste kind dat via een rechtszaak uit handen van de adoptieouders moet worden gehaald, is volgens de krant de 9-jarige Yunus. De jongen werd als 6 maanden oude baby geadopteerd door een Nederlands lesbisch stel, omdat het kind werd verwaarloosd door zijn ouders.

De Turkse ambassade in Den Haag zal volgens de vicepremier  een proces aanspannen bij een rechtbank op basis van het schenden van de rechten van het kind en het risico van psychologische schade. De Turkse ambassadeur, Uğur Doğan, was niet bereikbaar voor commentaar.

36 Comments

 1. Hans schreef:

  Goed en duidelijk stuk Marc. Vind de aktie van Erdo en Co ronduit stuitend.

 2. Hans schreef:

  Overigens, wanneer de Erdogan regering besluit in de aanval over te gaan is het goed te weten dat de Turkse regering met haar expansionistsche politiek, best wel er mee weg zou komen. In die zin, kunnen ze laten zien hoe racistisch Europeanen zijn en geen vrijheid van gofddienst garanderen. Hoewel de ECvHR ze niet gelijk kan geven.

 3. Marianne schreef:

  Duidelijk stuk.
  Als er van te voren overleg met de biologische ouders is geweest en kinderen zitten al een tijd in een niet Islamitisch gezin, is het natuurlijk voor beide partijen, het kind en de adoptie-ouders, tragisch als zo’n kind daar weg wordt gehaald. Het geloof zou ook niet belangrijk moeten zijn, liefde en goede zorg zijn dat wel. Het lijkt me ook onrechtmatig.
  Zal het echt gebeuren, of bij dreigementen blijven?

 4. Hans schreef:

  Proces aanspannen zekers. Is natuurlijk niet handig om dat bij een bevriende natie te doen maar Erdogan wilt duidelijk laten zien dat hij het voor het zeggen heeft. Weet zeker dat een groot gedeelte van de Turken in Nederland dat prachtig vinden: Hun Erdogan leest iedereen de les.

 5. Serdar schreef:

  Voor alle duidelijkheid het is niet Turkije dat dit zegt maar Erdogan en zijn islamitische AKP partij,Ik ben een Turk en de Turken in mijn omgeving denk er niet het zelfde erover als Erdogan.

  Er bestaat nog kinderarbeid in Turkije waarom kunnen de islamitische Turken daar niet iets aandoen?

 6. Hans schreef:

  Dat geloof ik graag Serdar, maar Erdogan heeft een groot draagvlak in Nederland onder de Turken. En hebben we een van de kinderen al gehoord?

 7. Willemijn schreef:

  Een woord als ‘redden’ bepaalt de toonzetting van de Turkse overheid. Blijkbaar wordt er een dusdanige ‘slechte invloed’ geconstateerd dat ‘redden’ van het ‘redden’ noodzaak is. Die toon van Erdo is de bekende backstreet-toon. Maar dit omzetten in Turks regeringsbeleid irt buitenlands beleid betekent wel om de term ‘slechte invloed’ inhoud te geven. Want om per saldo homo’s en chistenen aan te wijzen als ongeschikt, door Erdo, pleit voor een racistische moslimstaat (weg democratie).
  Ik ben dan ook benieuwd of hier ergens op enig regerings- of commissieniveau discussie over is gevoerd (door NL en EU) en of hier heldere uitspraken over zijn gedaan cq standpunten over zijn ingenomen.

  De reden waarom ik dit zo zeg is omdat een kind naar een pleegoudergezin gaat omdat het (volgens NL wet) bewijsbaar en structureel wordt mishandeld/verwaarloosd in het biologische gezin. Los van religie of cultuur dient het redden (zonder aanhalingstekens) van zo’n mishandeld/verwaarloosd kind bovenaan de actielijst te moeten staan.

  M.a.w. het woord ‘redden’ moet eenduidig worden gedefinieerd tussen NL (en de andere aangesproken EU-landen) en Turkije.

 8. Marc Guillet schreef:

  Stuitend is ook dat niet het belang en het welzijn van het kind voorop staat, maar het recht van zijn ouders. Het gezin als hoeksteen van de samenleving is in Turkije heilig. Niet het individu, maar het collectief staat altijd voorop. Bloedverwantschap, daar gaat het om. Daarom zijn er ook zo weinig kandidaat pleeggezinnen in Turkije en Nederland.

 9. Turk Turkoglu schreef:

  Het Nederlandse politiek ia ak geruime tijd bezig met het assimeleren van Turken en andere andere minderenheden in Nederland en buiten Nederland neem nou eens de Surinamers en de Antilianen die in hun eigeland door nederlandse assimilatie proces niet eens hun eigen cultuur, geloof en eigenwaarde met langzame en sluwe assimilatie proces zijn gedwongen om nederlands te denken en te doen en met missionarissen gelijdelijk aan op sluwe wijze bekeerd hebben tot christendom, en dat konden de hollanders gemakkelijk doen want een zwakke en ongeschoold volk zonder zich te kunnen weeren is op alle mogelijke wijze uitgebuit op deze manier maar helaas voor de hollanders want wij de Turken krijgen al van huis mee van leer eerst je vijand kennen voordat je ermee de zee in gaat en wij leren van jongs af aan dat wie zijn verleden cultuur en geloof niet kent dat zijn toekomst ook niet zeker is, en jullie hollanders denken dat jullie een land en volk als de turken wel even de kes kunnen voorschrijven met rugdekking van het zogenaamde westersche beschaving maar daarmee begaan jullie de grootste fout want een turk vergeet niet wat hem is aangedaan en zal zijn kans wachten om te wreken.. en het zal niet meer lang duren voordat jullie onze cultuur en taal verplicht moeten leren omdat jullie natuurlijk geen honger willen leiden

 10. Turk Turkoglu schreef:

  Ik ben geboren en woon al 34 jaar in dit kut land en weiger om jullie taal te soreken en jullie gewoontes over te nemen want ik heb niets aan een kut aardepeters volk en ik zal in dit land alles eraan down om jullie te naaien en daardoor zal ik dit kunt land op alle mogelijke manieren bestrijden om mijn verleden met julli te vreken..

 11. S schreef:

  Beste

  Graag zou ik, als geadopteerd zijnde, ook even reageren. Ik heb vanvond de reportage gezien van die Turkse moeder, die haar kind terug wilde opeisen. Omdat de adoptie-ouders lesbisch zijn, en omdat dat, zo zei ze, indruist tegen haar waarden. Ik denk dat dankbaarheid dan zeker niet tot het waardenpatroon van die Turkse vrouw behoort. Ik was diep geschokt dat dit allemaal zomaar kan. Hoe moeten die adoptie-ouders zich nu voelen, en ook: hoe moet het adoptie-kind zich nu voelen? Ik vind het echt heel erg onbeschoft dat die Turkse moeder geen greintje dankbaarheid voor de dag legt en haar ondankbaarheid op dergelijke onbeschofte manier uit. Dat koppel heeft wel haar kind gevoed, groot gebracht en met heel veel liefde omringd. Ik vind dat de liefde die je van je ouders krijgt het aller, allerbelangrijkste in het leven. Dat je als kind een mooie jeugd krijgt, een warm nest en in liefde mag opgroeien. Mijn ouders zijn hetero, maar indien ze homo of lesbisch waren, het had me totaal niets uitgemaakt. En moest ik zelf biologische moeder zijn, en ik zou mijn kindje niet kunnen opvoeden, dan zou ik heel erg dankbaar zijn tov de adoptie-ouders en heel erg blij zijn dat mijn kind aan de andere kant van de wereld gezond en wel is, kansen krijgt, een toekomst krijgt, en omringd wordt door liefde. Ik denk dat als ik opgevoed zou zijn door een lesbisch of homo koppel en ik zou mijn biologische familie ooit ontmoeten, dat ze gewoon blij zouden zijn dat ik gezond en wel ben, en dat ik een mooie jeugd heb gehad, dat ik hier een toekomst heb, en dat ik een liefdevolle familie heb. Wat mij nog meer tegen de borst stuit, is dat Erdogan er zich ook mee gaat bemoeien. Hoe ondankbaar tov al de Nederlandse koppels die met een goed hart een Turks kindje willen adopteren of hebben geadopteerd. Ik heb aan die Turkse vrouw en aan Erdogan, als geadopteerd zijnde, maar 3 woorden te zeggen: ‘shame on you’. En dat meen ik oprecht. Sterkte en respect aan alle ouders die een Turks kndje adopteerden. Ik ben zelf afkomstig uit de Himalaya, en mjn roots ligt bij de Lepchas. (nog maar recentelijk achter gekomen). Ik ben trots op mijn roots, en ik ben mijn adoptie-ouders heel erg dankbaar voor alles wat ze voor mij al gedaan hebben. Ik koester een diepe dankbaarheid en liefde voor mijn dierbare familie. Ik weet dat ik nooit voor hen zal kunnen terugdoen, wat mijn adoptie-ouders voor mij hebben gedaan, en dat verwachten ze ook niet van mij. Ze zien me graag gelukkig en ze houden van mij om wie ik ben. Ik zie hen onvoorwaardelijk graag. En ik kan mij voorstellen hoe de adoptie-ouders van de Turkse kindjes in NL zich nu moeten voelen. Ik leef volledig mee met hen. Ze mogen gerust weten dat ik vind dat wat zij doen voor een ander, is het allermooiste dat een mens voor een mens kan doen: nl. een kans op een nieuw, 2de leven, een jong mensje een kans bieden op een betere toekomst. Mijn diep respect gaat uit naar alle adoptie-ouders!!!

 12. Marc Guillet schreef:

  wat hebben Nederlanders jou allemaal aangedaan in die 34 jaar dat je Nederland zo haat? “mijn verleden met jullie te wreken”

 13. Y schreef:

  Sorry maar Erdogan heeft gewoon 100 procent gelijk. Turk blijft turk. Wat moeten die kinderen nou bij nederlanders. Laat nederlanders maar nederlandse kindertjes verzorgen.niemand kan de plek van de ouders pikke en vooral geen lesbies of homo’s. Moeten ze maar zelf kinderen op de wereld brengen. Wat dan ook kinderen moeten niet afgepakt worden ,maar de ouders misschien begeleideden bij beter verzorgen voor hun kinderen dit is een beter oplossing. Ik weet zeker dat geen een nederlandse ouder wilt dat hun kind door jeugdzorg gegeven wordt aan turkse gezinnen. Nederland is ern vrij land. Opvoeding is bij elk Erdogan ik hou van je ….

 14. S schreef:

  @Y, Sorry, Y, maar ik kan je hierin geen gelijk geven. Ik vind niet dat Erdogan gelijk heeft. Ik vind zijn houding zelfs weerzinwekkend. Beste Y, stel jezelf eens in de plaats van de adoptieouders, die met de allerbeste intenties en met een heel groot hart een Turks kindje een betere toekomst willen schenken en het kindje met veel liefde willen opvoeden. Hoe denk je dat zij zich voelen als Erdogan dan begint te zagen over het feit dat die adoptieouders aan dat Turkse kind andere waarden gaan aanleren, dan de waarden die hij belangrijk acht. Het kindje groeit wel op in Nederland hé, volgens de waarden en normen die in Nederland gelden, en ik vind dat niet meer dan normaal. Ik verbaas mij trouwens over de kritiek op de Westerse waarden en normen: ik vind bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting, de gelijkwaardige behandeling van vrouwen, homo’s, lesbiennes mooie waarden. Ik vind het ook triest dat je citeert ‘vooral geen lesbies of homo’s’. Het woordje ‘vooral’ is schrijnend. Homo’s en lesbiennes zijn ook mensen en ik ben er van overtuigd dat ze evenveel liefde zullen geven aan hun kind dan een hetero-koppel. En vergeet niet beste Y: een adoptiekind is eigenlijk het meest gewilde kind. De mensen konden in sommige gevallen geen kindjes krijgen, hebben zo lang gewacht op het kindje en als het dan eindelijk in hun midden is, zijn ze dolbij. Dus hierbij vraag ik je aub jezelf eens in de plaats te stellen van de adoptie-ouders en een beetje meer respect te tonen voor hen. Wat zij doen voor een ander: dat is echt het mooiste dat een mens voor een andere mens kan doen. Ik ben erg ontgoocheld in de ondankbare houding van de Turkse moeder en ook van Erdogan. Shame on you: dat zeg ik hier nogmaals en gemeend. Ik ben zelf geadopteerd, en ik meen het alsof ik zeg dat de geaardheid van mijn adoptie-ouders mij niets uitmaakt. Wel de liefde die ze mij altidj hebben gegeven en de schitterende jeugd. Hopelijk onderneemt de Nederlandse regering iets om ervoor te zorgen dat adoptieouders en kinderen niet in de situatie komen dat ondankbare biologische moeders hun kind kunnen terug opeisen en maar juridische stappen blijven ondernemen om in hun opzet te slagen. Ik wens de adoptie-ouders van dat babietje heel veel moed en succes toe: chapeau voor wat jullie al gedaan hebben en bewondering voor jullie groot en mooi hart en mijn steun en sterkte aan alle adoptie-ouders (en kinderen) in Nederland.

 15. Yeliz schreef:

  Turk Turkoglu, dan ga je toch lekker terug?

  Groetjes,

  Een mede Turkse.

 16. Mich_033 schreef:

  Turkije is een gehersenspoelde, ultra-nationalistische natie. Turkije is bijvoorbaat het allerbeste land ter wereld en de rest van de mensen op de wereld (Armeniërs, westerlingen, Joden, Koerden, Grieken, Marokkanen, overige niet-moslims enz.) zijn minderwaardige Untermenschen. Dat is wat veel Turken diep in hun hart vinden, omdat ze van jongs af aan zijn gehersenspoeld met de gedachte dat Turkije verheven is boven de rest. Het buitenlandbeleid van dit land is daarvan een uitvloeisel. Een Turk blijft altijd een Turk, want: verheven volk met verheven genen. Een soort Übermenschen.

  De uitspraken van Erdogan verbazen me dan ook niets. Ze zijn racistisch, nationalistisch en xenofoob en bewijzen dat Turkije helemaal niets te zoeken heeft in de EU en dat we nieuwe Turkse immigranten in NL en de rest van Europa waar mogelijk moeten weren. Voor de rest moeten we dit soort mensen en Turkije gewoon helemaal links laten liggen.

  Voor de rest van de Turken in Nederland geldt wat mij betreft: accepteren dat je voor Nederland hebt gekozen (met behoud van cultuur en religie, zoals in Nedrland gelukkig kan maar in Turkije niet mogelijk is), of anders gewoon wegwezen naar jullie Almachtige Beloofde Land.

 17. Jan schreef:

  @Turk Turkoglu / Yeliz

  Haha.. dat heb ik inderdaad ook nooit begrepen. Filmpjes van Islamitische mensen die het Westen verafschuwen, er wel wonen en vol met allerlei westere rotzooi rondlopen. Van Nike sokken tot Addidas shirts. Als het echt allemaal zo vervelend zou zijn, doe dat dan ook niet en ga dan inderdaad terug naar het land waar je het wel geweldig hebt. Ik denk dat de realiteit echter hier een stuk beter is. Dat weet jij, Turkoglu en ik. Mja.. Wij Nederlanders laten alles maar gebeuren en op haar beloop.

 18. anoniempje schreef:

  … Terug naar de zieke man van Europa..

  oh wacht 😀

 19. Butofcourse schreef:

  Zeg Turk Turkoglu, dan sodemieter je toch lekker op naar Turkije, oh nee wacht…..mompelt iets over dat zo’n uitkering toch wel lekker is.

 20. Chris schreef:

  Ondanks de vele goed geintegreerde immigranten die de kans hebben aangepakt om hier een goed bestaan op te bouwen, blijft een belangrijk deel van deze mensen steken in een tweeslachtige houding t.o.v. dit land. Sommige daarvan schieten daarbij door in een ronduit negatieve houding (en soms ook gedrag) naar dit land en de Nederlandse maatschappij en voelen zich gesteund door de puur populistische opstelling van de politieke leiders in het land van herkomst en hun bemoeizucht.

  In mijn directe omgeving merk ik een kentering t.o.v. de houding naar niet “autochtonen” (de benaming die in tegenstelling tot allochtonen nog wel gebruikt schijnt te mogen worden). Ik merk dat deze kentering vooral wordt aangewakkerd door het “claimgedrag” dat zo vaak wordt waargenomen. Vanuit de praktizerende islamitschie hoek zijn hier talloze voorbeelden van te noemen.

  Erdogan past ook hier prima in en bevestigd daarmee alleen nog maar sterker wat er reeds al aan gevoelens leeft.

  Het spijtige hieraan vind ik dat juist de mensen die wel hun plekje in deze samenleving hebben gevonden daarmee alleen maar worden gestigmatiseerd. De vraag daarbij is of dat nu aan de autochtone bevolking te wijten is of juist aan de mensen die geen positieve bijdrage aan hun integratie willen geven?

 21. Ruki schreef:

  Denk aan ouders waarvan de kinderen ten onrechte bij hun ouders door de jeugdzorg worden gehaald. Een kind heeft familie nodig. Een familie bestaat altijd uit een vader en moeder Bij homoparen is dat niet het geval. Alle turken en Erdogan zijn hierover bezorgd. Als je ervoor kiest om homo of lesbie te zijn. Weet je dat je geen kids kan krijgen. Waarom wil je dan opeens andermans kind opvoeden. Wat voor opvoeding moet dat zijn. Met 2 mannen of 2 vrouwen. Welk gaat de kind ma of pa noemen. ECht NIET GEZond voor het kids pyshologie. Nederlandse man-vrouw paren mogen altijd wel tr kids adopteren het gaat niet om het geloof. Maar je hebt gekken die het kind adopteren en daar misbruik van maken. kwam laatst op tr tv. Een vader zoekt zijn 15 jarige zoon die door een alleenstaande vrouw werd geadopteerd achteraf bleek ze pedofiel te zijn. Of weer een andere kind valt van de trap jeugdzorg neemt het af van de ouders. DOEI JEUGDZORG ik ben moeder mijn kinderen vallen ook vaak maar mij kids kan je niet zomaar afpakken en aan paar gekke geven. Hoe zou nederland reageren als ze dit soort verhalen over hun volk op tv zouden horen. Niemand kan een kind beter verzorgen dan zijn eigen ouders. Bestaat niet.

 22. Marc schreef:

  Ruki, wel erg naief om te denken dat alle volwassenen hun kinderen kunnen opvoeden en te veronderstellen dat homo paren dat niet kunnen. Wel eens gehoord van kindermishandeling? Verwaarlozing? Incest?
  Jeugdcriminelen. Waar zouden die vandaan komen? Uit het niets op de aarde gevallen? Die zijn allemaal door hun ouders opgevoed, maar goed opgevoed? Helaas zijn er ouders die geen verstand hebben van kinderen opvoeden, of die egocentrisch zijn en kinderen alleen maar lastig vinden. In die gevallen dient het belang van het kind voorop te staan en niet het belang van de biologische ouders. Kinderen zijn niet het bezit van ouders, ze moeten er goed voor zorgen, zo niet dan is er het vangnet van pleegouders of adoptie ouders die wel in staat zijn om de kinderen onvoorwaardelijke liefde en bescherming te bieden.

 23. August schreef:

  Asscher liegt gewoon. Hij beweerde dat bij adoptie niet naar geloof, overtuiging, afkomst, ras wordt gekeken. Het is gewoon niet waar. Christelijke kinderen of moslim kinderen kunnen wel zonder probleem worden geplaatst bij vrijzinnige homostellen, maar dat moet je andersom eens proberen. Om een kind uit vrijzinnige kring in een orthodox christelijk of joods of moslim gezin te praten. Dan zou het land te klein zijn. In Groot Brittanië werd de adoptie door een christelijk gezin verboden omdat ze volgens de overheid de verkeerde opvattingen had over homoseksualiteit. Turkije heeft alle recht van spreken. Het recht van een kind en het recht van de biologische moeder zou zwaarder moeten wegen dan Nederlandse wereldvreemde politieke correctheid.

 24. annoniem schreef:

  Nederland moet gewoon niet met iemand anders z’n kinderen bemoeien want als een kind bij zijn ouders zich veilig voelt moet je dat zo laten dus NL moet niet bemoeien met iemand anders zich kinderen. Ooh.ja wij de turken gaan niet zwijgen nederlanders moeten ons ons respecteren! Of of ik roep de politie!

 25. Herbert4 schreef:

  Ik zie niet in waarom de Nederlandse overheid bij het kiezen van pleeg- of adoptieouders geen rekening zou moeten houden met de culturele en religieuze achtergrond van het gezin waar het kind uit komt.
  In Australie wordt nog steeds schande gesproken over het feit dat aboriginal kinderen in blanke pleeggezinnen geplaatst werden en in Zwitserland gebeurde dit met Romakinderen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen Joodse kinderen bij christelijke gezinnen terecht en later was er kritiek dat die christelijke “ouders” de kinderen christelijk zouden hebben geindoctrineerd.
  En wat zouden wij ervan vinden als een Nederlandse meisje werd geplaatst bij een pleeggezin dat vindt dat meisjes besneden behoren te worden of dat meisjes thus moeten blijven, etc.

 26. Marc Guillet schreef:

  scheldpartijen worden op deze site niet getolereerd, daarom heb ik je tweede reactie als spam in de prullenbak gedeponeerd

 27. Erman schreef:

  Adopteren kan, maar waarom worden er niet gekeken naar passende pleegouders?
  Het is me duidelijk dat de kinderen op een rare manier geassimileerd willen worden.
  Waar blijft de vrijheid waar ze het over hebben? Daarnaast willen even hameren op de subsidies die de adoptiestichting per kind ontvangt en de pleegouders die vergoeding krijgen. Waarom moeten de biologische ouders vergoeding betalen voor de kind die geadopteerd is :s en wie kan de garantie geven of de kind bij een “goed gezin” terecht is :s en wat betreft de nederlanders die alleen maar denken dat ze het beter weten hebben het over de “turkse trots” en zich beschouwen als de “beste” ga eens geschiedenis lezen van de 14e eeuw. Een bevolkingl die de wereld heeft bemachtigd mag wel een beetje trots hebben, jammer dat nederland in de geschiedenis voorkomt als nummer 1 in de mensenhandel, het zit in de bloed van nederlanders om op deze manier om te gaan met mensen

 28. Gustaf schreef:

  @Erman
  Ik denk dat jouw reactie exemplarisch is voor de problematiek met veel Turken in dit land. Dat is de houding alsof de wereld je van alles verschuldigd is alleen omdat je Turks bent. Sorry, zo werkt het leven helaas niet.
  Wat betreft het “Turkse” koloniale verleden (het gaat hier uiteraard om het Osmaanse Rijk wat een geheel ander beestje was dan de moderne Turkse Republiek), dit is vrij duidelijk in kaart gebracht en op geen enkel moment in de geschiedenis beheersten zij de wereld. Een dergelijke kwalificatie komt wellicht het Britse koloniale rijk wel toe, dat op haar hoogtepunt een kwart van het aardoppervlak omvatte, en wiens culturele invloed nog steeds in alle landen ter wereld voelbaar is (bijv. de alomtegenwoordigheid van de Engelse taal).
  Je klaagt over de zonden van het Nederlandse koloniale verleden, maar blijkbaar ben je niet bekend met het feit dat het Osmaanse Rijk ironisch genoeg een lange traditie had van het ontvoeren van Christelijke kinderen om te dienen in de bestuurlijke en militaire elite van het land, zoals bijvoorbeeld de zogenaamde ‘Janitsaren’. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Dev%C5%9Firme
  Overigens is mijn ervaring met mensen die teveel in het verleden blijven hangen dat men vooral bezig is om het falen in hun persoonlijk leven te maskeren. Als je niets hebt, dan kun je nog altijd terugvallen op de prestaties van anderen en doen alsof je daaraan persoonlijk aan hebt bijgedragen.

 29. Anonymoose schreef:

  Het is ook enigszins van de zotte dat een natie er op staat dat kinderen in een nieuwe situatie van kindermishandeling terecht komen.

  Want zeg nou zelf: religie is een vorm van kindermishandeling. Hoe conservatiever deze is, hoe langer het duurt (indien het al lukt) een kind weer uit deze indoctrinatie komt.

  Waarom is dit uberhaupt een vraag…

  Religie = kindermishandeling…

 30. FeeX schreef:

  Opmerkelijk, dat niemand uit deze gemeenschap of familie dan de zorg van ‘ eigen kinderen’ op zich neemt.
  Marokko stuurt de kinderen terug vanwege de uitkeringen,te waarborgen en Turkye haalt ze op?

 31. RoDo schreef:

  Ik woon nu bijna een jaar in Turkije en net als in Nederland heb je hier sociale en betrokken Turken en associale turken. Tot zover niets nieuws en gelukkig zie ik om mij heen vooral de sociale, vriendelijke en behulpzame Turken.

  Daarnaast zie ik een overgrote meerderheid van de Turken in de grote steden een afkeer hebben van Erdogan’s beleid en gedrag. Maar er is in Turkije ook een grote groep conservatieve en armere Turken die op Erdogan stemmen vanwege of geloofsovertuiging of de economische groei. Want in de afgelopen jaren heeft Turkije een grote groei doorgemaakt. En als dit beleid het verschil is tussen een krot met houtkachel of een baan, nieuw appartement met auto, dan is de keuze niet moeilijk……

  Keerzijde is dat Turkije inderdaad niet klaar is voor toetreding tot Europe; verschil in cultuur, interne problemen, en een economisch system dat voor een groot deel nog gebaseerd is op contant (grijs/zwart) geld. Europa moet nu zichzelf beschermen in plaats van uit te willen breiden om het uitbreiden.

  Wat overblijft is een fantastisch land, met een bijzondere culturele geschiedenis, trotse maar ook vriendelijke mensen, heerlijk eten en een goede buur.

  Over het pleeggezinnen verhaal heb ik het niet want onze normen en waarden verschillen op dit moment teveel om hier uit te kunnen komen: Dus Rutte heeft gelijk om in duidelijke taal aan te geven dat inmenging niet gewenst is.

 32. half turks schreef:

  @turk turkoglu, bedankt voor je oprechte uitleg.

 33. […] who attended his 2008 speech in Cologne, Germany. And in 2013, in a highly controversial move, he demanded that the Dutch government place Turkish-Dutch foster children only in Muslim homes – despite the […]

 34. […] who attended his 2008 speech in Cologne, Germany. And in 2013, in a highly controversial move, he demanded that the Dutch government place Turkish-Dutch foster children only in Muslim homes – despite the […]

 35. […] who attended his 2008 speech in Cologne, Germany. And in 2013, in a highly controversial move, he demanded that the Dutch government place Turkish-Dutch foster children only in Muslim homes – despite the […]

 36. […] who attended his 2008 speech in Cologne, Germany. And in 2013, in a highly controversial move, he demanded that the Dutch government place Turkish-Dutch foster children only in Muslim homes – despite the […]

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch