Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Iedereen heeft de ‘Turkish dream’ voor ogen, er is een enorme ambitie

11 jan
2013
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

In: Delta Lloyd magazine

Bijgevoegd in: Het Financieele Dagblad

Machtsverhoudingen verschuiven. Europa vraagt China hulp bij de kredietcrisis, westerse bedrijven zoeken hun heil in Afrika bij de oprukkende middenklasse en Brazilië bestrijdt z’n eigen armoede.

Vijf correspondenten geven een ondertiteling bij deze lokale goednieuwsshow

Correspondent: Marc Guillet

Voor: AD

Turkije

Groeiprognose: 3,0% (2012); 3,5% (2013)

‘De crisis waarmee het westen nu dealt, heeft Turkije in 2001 gehad. Toen gingen 17 banken over de kop. Met de hulp van het IMF en de Wereldbank zijn er enorme hervormingen geweest en is de economie gegroeid.

De middenklasse wordt groter. Dat zie je op straat: er rijden steeds meer luxe auto’s en dure restaurants zitten vol met nieuwe yuppies. Voor het eerst rukt het individualisme op, in een land waar de familie en het collectief altijd erg belangrijk waren. Er beginnen verzorgingstehuizen te komen, vooral in de grote steden, en het aantal eenpersoonshuishoudens neemt toe, met name onder alleenstaande, hoogopgeleide jonge vrouwen.

Iedereen heeft de ‘Turkish dream’ voor ogen, er is een enorme ambitie. Mensen trekken naar de stad, werken dag en nacht, en sparen voor een huis en de studie van hun kinderen.

De veranderingen gaan snel. Minister van Financiën Şimşek is er een levend voorbeeld van. Hij groeide op in een arm Koerdisch gezin met analfabete ouders en negen kinderen. De wens om toe te treden tot de EU is er sinds de eurocrisis amper. De handel met de EU neemt af, Turkije richt zich steeds meer op groeimarkten in de zogenoemde MENA-landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Turken willen wel dezelfde kwaliteit van leven als Europeanen. Maar daarvoor hebben ze nog een eind te gaan. Het nationaal inkomen per hoofd van de bevolking is nu 14.700 dollar, dat van Nederland 42.700. Negen procent van de bevolking is werkloos, dat moet ook beter. Vooral de participatie van vrouwen moet omhoog: slechts 23 procent van de werkende bevolking is vrouw.’

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch