Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Boete voor The Simpsons wegens belachelijk maken van God

4 dec
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Gevoel voor humor is niet de sterkste kant van het Turkse Commissariaat voor de Media. De toezichthouder op de programma’s van radio en televisie RTÜK blijkt net zo lichtgeraakt te zijn als premier Erdogan, die er een handje van heeft om journalisten, regisseurs en tekenaars van spotprenten vermanend toe te spreken of voor de rechter te slepen.

RTÜK heeft de populaire Amerikaanse animatieserie ‘The Simpsons’ een boete opgelegd van bijna 23.000 euro wegens het belachelijk maken van God, het aanmoedigen van jongeren om geweld te plegen door moorden af te schilderen als gepleegd in opdracht van God en hen aan te moedigen om alcohol te drinken tijdens kerstmis.

De humor van Amerika’s populairste disfunctionele televisiefamilie is kennelijk niet besteed aan de Turkse tv-inspecteurs. De langstlopende tv serie in de Verenigde Staten (sinds 1989) is een satirische parodie op de levensstijl van een Amerikaans middenklassegezin met de onnozele Homer Simpson in de hoofdrol en de religieus bevlogen buurman Ned Flanders als sidekick. Homer spot graag met de godsdienstigheid van zijn buurman, die nogal eens opduikt als de duivel.

“Een van de karakters misbruikt de religiositeit van een ander om hem aan te zetten tot moorden”, aldus het rapport van de Turkse tv waakhond. “De bijbel wordt publiekelijk verbrand en God en de duivel worden afgebeeld in menselijke gedaanten. In een van de scenes serveert God de duivel koffie”. Dat kan allemaal niet door de beugel zegt de RTÜK. En dus dient zender CNBC-E een forse boete te betalen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch